Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Πεταλωτής: "Επανένταξη αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας"

Τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφυλακισθέντων θα επιδιώξει το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και... Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προς το σκοπό αυτό το υπουργείο βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και παράλληλα προτείνει και τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Τα παραπάνω προκύπτουν από έγγραφο του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της επανένταξης αποφυλακισθέντων.

Όπως ειδικότερα ενημερώνει ο κ. Πεταλωτής, το ΝΠΙΔ «Επάνοδος» με σκοπό την επανένταξη των αποφυλακισθέντων που εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει ήδη υποβάλει προτάσεις για την έγκριση προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ, τα οποία απευθύνονται σε αποφυλακιζόμενους και αποφυλακισμένους και προβλέπουν στοχευμένες δράσεις συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Ο υφυπουργός διευκρινίζει ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί μέσω φορέων όπως η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία πολυκέντρου για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Κέντρο Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών, στην ανάπτυξη των εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης της «Επανόδου» (σ.σ. δράση «Μπορώ κι εγώ»), στην ανάπτυξη δράσεων μέσα στις φυλακές με στόχο την προετοιμασία για την αποφυλάκιση κλπ.

Ειδικότερα για την προώθηση των αποφυλακισμένων στην απασχόληση, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει ότι υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δυσχεραίνουν την επανένταξη στην αγορά εργασίας, έχει προταθεί η σύσταση ειδικής επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με τις ανάγκες στην αγορά εργασίας αλλά και στην προώθηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφυλακισμένων. Ο κ. Πεταλωτής επισημαίνει επιπλέον ότι μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την κοινωνική οικονομία θα υπάρξουν σημαντικές προοπτικές για την επανένταξη των αποφυλακισμένων στην αγορά εργασίας, κυρίως μέσω της δυνατότητας ίδρυσης κοινωνικών επιχειρήσεων από τους ίδιους, με την καθοδήγηση και επίβλεψη της επανόδου.

«Σε κάθε περίπτωση, προτιθέμεθα να συμβάλουμε ενεργά στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η πλήρης ανάπτυξη του ΕΣΠΑ, μέσω υποβολής και νέων προτάσεων, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, αποβλέποντας, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων της μετασωφρονιστικής μέριμνας στη χώρα μας», αναφέρει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...