Κυριακή 17 Απριλίου 2011

O Άρειος Πάγος δικαίωσε τραγουδίστρια

O Άρειος Πάγος δικαίωσε τραγουδίστριαΟ Άρειος Πάγος με μία φιλεργατική απόφασή του έκρινε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει την καταβολή πρόσθετης απασχόλησης, όπως είναι αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές, αργίες, κ.λπ., όχι μόνο άμεσα, αλλά και μετά από αρκετά χρόνια.
Και η μακροχρόνια αυτή αδράνεια του εργαζόμενου να διεκδικήσει τις αξιώσεις του δεν είναι καταχρηστική, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, οι οποίοι δικαίωσαν εργαζόμενη έπειτα από 13 χρόνια.
 Ειδικότερα, τραγουδίστρια σε πιάνο - μπαρ και εστιατόριο της Θεσσαλονίκης έπειτα από 13 χρόνια διεκδίκησε με αγωγή της την καταβολή αμοιβής, που δεν της είχε δοθεί για απασχόληση κατά τις Κυριακές και αργίες, απασχόληση κατά τη νύκτα καθώς επίσης και την καταβολή επιδόματος μουσικών οργάνων.
 Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εργοδότριας ξενοδοχειακής μονάδας, όπου υπαγόταν το πιάνο - μπαρ, η μακροχρόνια αυτή αδράνεια της τραγουδίστριας δημιούργησε στην ξενοδοχειακή εταιρεία την εύλογη πεποίθηση ότι δεν πρόκειται ποτέ η τραγουδίστρια να διεκδικήσει τις αξιώσεις αυτές που προέβαλε με την αγωγή της, αλλά ούτε είχε κάνει και λόγο όλο αυτό το διάστημα για την καταβολή τους.
Ακόμη, ισχυρίστηκε η εργοδότρια εταιρεία ότι σε περίπτωση που ευδοκιμήσει η αγωγή της τραγουδίστριας θα της προκαλέσει απρόβλεπτη δαπάνη γι αυτήν, την οποία, εάν γνώριζε, δεν θα παρείχε ζωντανή μουσική, καθώς, όπως είπε, το μπαρ πιάνο και εστιατόριο παρουσιάζει ασήμαντα κέρδη και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
 Επίσης, η εργοδότρια εταιρεία υπογράμμισε ότι εάν γίνει δεκτή η αγωγή της τραγουδίστριας, τότε θα «ανοίξει η όρεξη σε όλο το προσωπικό της» για να διεκδικήσει διαφορές αποδοχών.
 Οι αρεοπαγίτες δεν δέχθηκαν κανέναν από τους ισχυρισμούς της εταιρείας και δικαίωσαν την τραγουδίστρια, η οποία είχε υπογράψει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου τον Οκτώβριο του 1999.
 Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος, με προγενέστερη απόφαση του, έχει δεχθεί ότι δεν είναι καταχρηστική η μετά από χρόνια αξίωση εργαζομένου να του καταβληθούν υπερωρίες, αμοιβή για νυκτερινή απασχόληση και απασχόληση κατά τα Σάββατα, ακόμη και στην περίπτωση που θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση του εργοδότη από την άσκηση όμοιων αγωγών από τους υπόλοιπους εργαζομένους στην ίδια επιχείρηση.
 Διευκρινίζεται ότι οι οικονομικές αξιώσεις της τραγουδίστριας (πλέον τού ότι δεν είναι καταχρηστικές ανεξάρτητα από το χρόνο διεκδίκησής τους) μπορούν να ανατρέχουν μόνον πέντε χρόνια πίσω από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής, καθώς από τον έκτο χρόνο και μετά (και μέχρι τον 13ο) έχουν παραγραφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...