Μια σημαντική απόφαση για το καθεστώς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα εξέδωσε ο Άρειος Πάγος.
Έκρινε ότι η μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων με παράλληλη μείωση των αποδοχών τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, αποτελεί βλαπτική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να θεωρήσει την μεταβολή αυτή ως άτακτη καταγγελία της εργασιακής σχέσεως από την πλευρά του εργοδότη.
Η υπόθεση που απασχόλησε τον Άρειο Πάγο αφορά εκπαιδευτικό (μαθηματικό) που εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα. Ο εκπαιδευτικός κατά σχολική χρονιά 2003 – 2004 απασχολήθηκε 12 ώρες την εβδομάδα, ενώ κατά τις επόμενες σχολικές περιόδους (2005 έως 2008) συμφωνήθηκε με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ότι θα απασχοληθεί 20 ώρες εβδομαδιαίως. Όμως κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2005 – 2006, οι εργοδότες ανακοίνωσαν στον μαθηματικό ότι θα μειώσουν τις ώρες που δίδασκε κατά τέσσερις.
Η μεταβολή αυτή προκάλεσε την αντίδραση του εκπαιδευτικού, ο οποίος απέστειλε εξώδική δήλωση διαμαρτυρίας στους εργοδότες τους, ζητώντας την επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση.
Ο Άρειος Πάγος τον δικαίωσε επιδικάζοντας του και αποζημίωση ύψους 1.500 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη. Ερμηνεύοντας τον Αστικό Κώδικα και την εργατική νομοθεσία, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι όταν η σύμβαση εργαζόμενου μεταβάλλεται από τον εργοδότη, τότε πρόκειται για βλαπτική μονομερή μεταβολή και ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να θεωρήσει την μεταβολή αυτή ως άτακτη καταγγελία της εργασιακής σχέσεως εκ μέρους του εργοδότη. Μπορεί επίσης να διεκδικήσει την πληρωμή της νόμιμης αποζημιώσεως ή να αξιώσει την τήρηση των συμβατικών όρων
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!