Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

Δήμαρχοι ζητούν ακύρωση υπουργικής απόφασης περί επαγγελματικού ασυμβίβαστου

Την ακύρωση της απόφασης (4.5.2011) των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας κατά το μέρος που προβλέπει την καταβολή από τους δήμους, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού τους, του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των εκλεγμένων δημάρχων που τελούν σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ζητούν με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας οι δήμαρχοι Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ωρωπού και Περάματος.

Σύμφωνα με τον «Καλλικρατη» (ν.3852/2010) αναστέλλεται η άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας των δημάρχων κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, ενώ για τη δημοτική περίοδο 2011-2014 ισχύει και για δήμους με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή, με το απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων εισάγεται ένας έμμεσος, αδικαιολόγητος και αντισυνταγματικός περιορισμός του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, διότι αποτρέπονται επιτυχημένοι στο χώρο τους επαγγελματίες από το να ασχοληθούν με τις υποθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναφέρεται ακόμη ότι η υπουργική απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, της ισότητας καθώς και την ΕΣΔΑ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...