Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Πράσινο φως στην παθητική ευθανασία

DoctorsImage via Wikipedia
ΣΕ ΜΙΑ ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι οι ασθενείς που ιατρικά δεν έχουν ελπίδες σωτηρίας, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να πεθάνουν αν το θέλουν.
Ετσι, ύστερα από χρόνια συζήτησης στη Γερμανία για το θέμα αυτό, το δικαστήριο άναψε τελικά το πράσινο φως στην ευθανασία, στην παθητική της όμως μορφή- δηλαδή με τη διακοπή της τεχνητής υποστήριξης- κι εφόσον ο ασθενής έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να μη διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα.
Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη με αφορμή την υπόθεση γυναίκας, η οποία έπεσε σε κώμα, ύστερα από εγκεφαλική αιμορραγία, σε ηλικία 71 ετών το 2002. Το 2007, η κόρη της, κατόπιν παρότρυνσης του δικηγόρου της, απομάκρυνε τον σωλήνα σίτισης, με αποτέλεσμα η μητέρα της να πεθάνει. Η ασθενής είχε ήδη πει στην κόρη της ότι δεν θα ήθελε να διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα. Δικαστήριο καταδίκασε πέρυσι τον δικηγόρο σε 9 μήνες φυλάκιση με αναστολή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αθώωσε όμως την κόρη της ασθενούς. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα στην έφεση που άσκησε ο δικηγόρος και τελικά τον απάλλαξε.
Η «ενεργητική» ευθανασίαμε χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής ουσίας- εξαιρείται, όπως και στο παρελθόν, και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν ξεπερνά τα 5 χρόνια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...