Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Να οργανωθεί το πλαίσιο για διακρατικές υιοθεσίες ζητά ο Συνήγορος του Παιδιού

Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην οργάνωση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση των διακρατικών υιοθεσιών, με τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών, καλεί το ελληνικό κράτος ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνηγόρου του Παιδιού.

Η ανεξάρτητη αρχή έχει εκφράσει τόσο δημόσια όσο και προς τη Βουλή τη θέση ότι η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη σχετική Διεθνή Σύμβαση της Χάγης του 1993. Στόχος των αναγκαίων ρυθμίσεων είναι η έγκυρη αξιολόγηση και η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων θετών γονέων, η προστασία των δικαιωμάτων των υιοθετούμενων παιδιών και η καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας βρεφών, που ευνοείται από την ανεξέλεγκτη εφαρμογή της ιδιωτικής υιοθεσίας στη χώρα μας.

Ο Συνήγορος του Παιδιού, ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την εφαρμογή της «Σύμβασης για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία», η οποία υπογράφηκε στη Χάγη το 1993 και κυρώθηκε από την ελληνική βουλή με το νόμο 3765/2009, με ημερομηνία έναρξής της την 1/1/2010.

Το υπουργείο Υγείας απαντώντας ενημέρωσε τον Συνήγορο ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος με τις αρμοδιότητες που καθορίζονται στις διατάξεις του ν.3765/09. Μέχρι τη σύσταση του παραπάνω τμήματος το έργο θα υποστηρίζεται από τη διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας του υπουργείου, ενώ συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την υποβοήθηση του έργου της κεντρικής αρχής. Επιπλέον, δόθηκαν διευκρινίσεις και οδηγίες σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...