Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Συνεχίζει την αναστολή των κινητοποιήσεων η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) κατά την τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση αναστολής των κινητοποιήσεων των εισαγγελικών λειτουργών που είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση  (30.1.2013).

Η διάρκεια της αναστολής θα εξαρτηθεί από την στάση της κυβέρνησης, σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον εισαγγελικό κλάδο και την Δικαιοσύνη γενικότερα, επισημαίνει η Ένωση.

Παράλληλα, με ομόφωνο ψήφισμά της η ΕΕΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του εισαγγελικού κλάδου για «τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των εισαγγελέων της χώρας και την συνεχιζόμενη απάθεια και αδιαφορία της Πολιτείας για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος».

Παράλληλα, με ομόφωνο ψήφισμά της η ΕΕΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του εισαγγελικού κλάδου για «τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των εισαγγελέων της χώρας και την συνεχιζόμενη απάθεια και αδιαφορία της Πολιτείας» για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο Σαμαράς δεν θέλει άλλα… Prison Break!

Μέτρα ενίσχυσης των φυλακών, έτσι ώστε να αποτραπούν αποδράσεις παρόμοιες με αυτή των Τρικάλων, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, αποφασίστηκε η λήψη άμεσων μέτρων, ώστε να ενισχυθεί η φρουρά των φυλακών, για να καταστεί αδύνατη η απόδραση, να ενισχυθεί η παρουσία της Αστυνομίας στους εξωτερικούς χώρους, ώστε να αποτραπεί η προσέγγιση εγκληματιών, ενώ οργανώνεται φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου θα κρατούνται κατάδικοι για σοβαρά εγκλήματα.

Ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 500 νέοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ άλλοι 200 θα προκύψουν από την κινητικότητα στο δημόσιο.
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα παραχωρήσει βαρύ οπλισμό στους εξωτερικούς φρουρούς, ενώ ειδικά κλιμάκια των ΕΚΑΜ θα βοηθήσουν στις έρευνες που θα διεξάγονται τακτικά στα κελιά των βαρυποινιτών.
Enhanced by Zemanta

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Συνάντηση Σαμαρά – Ρουπακιώτη για τις φυλακές


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης μέσα στις επόμενες μέρες, με δική του πρωτοβουλία, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ.Ρουπακιώτης θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την κατάσταση των φυλακών (αριθμός κρατουμένων, ασφάλεια φυλακών, κ.λπ.), ενώ παράλληλα θα ζητήσει να ενισχυθούν τα κονδύλια του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να γίνουν προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων, να ενισχυθούν οι υπάρχουσες φυλακές από πλευράς ασφαλείας (σκοπιές, κάμερες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, τοποθέτηση εναερίων συρμάτων για να μην είναι δυνατή η προσέγγιση ελικοπτέρων, κ.λπ.).

Επίσης, από την πλευρά του υπουργού Δικαιοσύνης θα ζητηθεί να κατασκευαστεί μια φυλακή υψίστης ασφαλείας ή μια από τις υπάρχουσες να μετατραπεί σε υψίστης ασφαλείας.

Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης θα αναφέρει ότι οι τεχνικές, ο εξοπλισμός και οι κατασκευές των φυλακών, όπως και οι τρόποι φρούρησής τους είναι πλέον ξεπερασμένοι και υπολείπονται κατά πολύ των μεθόδων που ακολουθεί το οργανωμένο έγκλημα στην χώρα μας.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Αντ. Ρουπακιώτης: "Ανάγκη ανασχεδιασμού της φρούρησης των φυλακών"


Την ανάγκη ανασχεδιασμού της φρούρησης των φυλακών υπογράμμισε από τα Τρίκαλα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο και τις φυλακές, απ' όπου χθες Παρασκευή απέδρασαν 11 κρατούμενοι, μετά από οργανωμένη επιχείρηση συνεργών τους έξω από τις φυλακές, με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο νοσοκομείο συνομίλησε με τους δύο τραυματίες μέλη της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Τρικάλων, ενώ στη συνέχεια αναχώρησαν για το χώρο των φυλακών.

Εκεί ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για τις συνθήκες της επίθεσης, ενώ επισκέφθηκε και τις σκοπιές. Εξερχόμενος των φυλακών, δήλωσε ότι χθες στις φυλακές Τρικάλων εκτελέστηκε ένα άρτιο οργανωμένο σχέδιο.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για καταδρομική επιχείρηση. Ρίχτηκαν εκατοντάδες σφαιρών, χειροβομβίδες από τις οποίες έσκασαν πέντε, τραυματίστηκαν βαριά, ευτυχώς όμως απέφυγαν τον κίνδυνο κατά της ζωής τους, δύο μέλη της εξωτερικής φρουράς. Ακινητοποιήθηκε το αυτοκίνητο της αστυνομίας καθώς και το αυτοκίνητο της εξωτερικής φρουράς της φυλακής.

Ήταν πρωτοφανής η επιχείρηση, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης. Μέχρι πριν λίγο ή μέχρι τώρα λέγαμε, να μην φύγει κάποιος από μέσα. Και το λέγαμε γιατί από εκεί προερχόταν ο κίνδυνος. Τώρα, πρέπει να ανασχεδιάσουμε τη φρούρηση των φυλακών, γιατί όπως φαίνεται με τη μορφή που έχει πάρει το οργανωμένο έγκλημα, υπάρχει κίνδυνος, επεμβάσεων από έξω για να βοηθήσουν τους μέσα, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα καλυφθούν ανάγκες που παρουσιάζει το σύστημα των φυλακών στη χώρα μας. Μη λησμονείτε, πρόσθεσε, ότι είναι ανάγκες που για την κάλυψή τους απαιτούν ένα χρόνο, διαβεβαιώνοντας πως «εμείς τον χρόνο αυτό θα τον συντμήσουμε».

Όσον αφορά τα αλεξίσφαιρα γιλέκια, ανέφερε ότι πρόκειται για άμεσες ανάγκες οι οποίες, όπως είπε, θα καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Εξώδικο της Βίκυ Σταμάτη στον γείτονά της στο νεοκλασικό της Αρεοπαγίτου


Εξώδικο δια του δικηγόρου της Αλέξη Κούγια κατά του γείτονα του ζεύγους στο σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου έστειλε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, κατηγορώντας τον πως εκμεταλλεύεται την κατάσταση της οικογένειάς της.

Ο Μιχάλης Χαρίτος μένει επίσης στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και σε συνεντεύξεις του στο Έθνος της Κυριακής αλλά και στην εκπομπή Σκαϊ στις 8 με τον Νίκο Ευαγγελάτο, αναφερόταν στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης του με το ζεύγος Τσοχατζόπουλου – Σταμάτη.

«Εδώ και μέρες επιδίδεστε σε μία πρωτοφανή παράνομη συμπεριφορά και προσβολή της ιδιοκτησίας μου, αλλά και της προσωπικότητάς μου, εκμεταλλευόμενος την παρούσα κατάσταση της οικογένειάς μου», αναφέρει η Βίκυ Σταμάτη στο εξώδικό της, σημειώνοντας πως ο κ. Χαρίτος διατηρεί στο ισόγειο του κτιρίου ταξιδιωτικό γραφείο «παρότι η λειτουργία επαγγελματικής στέγης απαγορεύεται» στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Προσθέτει πως καθώς ο επιχειρηματίας απέκτησε τα ακίνητα μέσω πλειστηριασμού «εκμεταλλευόμενος το ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν τοξικομανής και μάλιστα απεβίωσε εντός της οικίας του».

«Εχετε μεθοδεύσει με την καθημερινή προκλητική παράνομη συμπεριφορά σας, επιδιώκοντας τη δήμευση του διαμερίσματός μου με απώτερο σκοπό να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία και να αποκτήσετε σε μηδαμινή αξία μέσω πλειστηριασμού, όπως συνηθίζετε, το διαμέρισμά μου, το οποίο έχει αγοραστεί με νόμιμο δάνειο», τονίζεται στο εξώδικο.

Παράλληλα, η Βίκυ Σταμάτη κατηγορεί τον πρώην γείτονά της πως επέτρεψε σε τηλεοπτικά συνεργεία να δείξουν το εσωτερικό το διαμερίσματος, ακόμη και φωτογραφίες της ίδιας και του ανήλικού γιου της και πιθανολογεί πως «έχετε διαπράξει και το αδίκημα της διάρρηξης του διαμερίσματός μου είτε κατά μόνας είτε σε συνεργασία με τους φωτογράφους».

Ολόκληρο το εξώδικο:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ –ΔΗΛΩΣΗ

Της Βασιλικής Τσοχατζοπούλου, νομίμως εκπροσωπουμένης από τον πληρεξούσιο δικηγόρο, Αλέξιο Κούγια του Χρήστου, κάτοικο Αθηνών, λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, αρ. 55

ΚΑΤΑ

Του Μιχάλη Χαρίτου, κατοίκου Αθηνών, οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αρ. 33.

Εδώ και μέρες επιδίδεστε σε μία πρωτοφανή παράνομη συμπεριφορά και προσβολή της ιδιοκτησίας μου, αλλά και της προσωπικότητάς μου, εκμεταλλευόμενος την παρούσα κατάσταση της οικογένειάς μου και την εξ αυτής απουσία της από τον γειτονικό προς εσάς διαμέρισμα των 170 τμ που αποτελεί μέρος του νεοκλασικό κτιρίου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου διαβιείτε σε κατοικία του πρώτου ορόφου και διατηρείτε ισόγειο ταξιδιωτικό γραφείο, παρότι η λειτουργία επαγγελματικής στέγης απαγορεύεται στην ως άνω οδό. Όπως σας είναι γνωστό, τα ως άνω ακίνητα αποκτήσατε σε διαδικασία πλειστηριασμού τους, εκμεταλλευόμενος το ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν τοξικομανής και μάλιστα απεβίωσε εντός της οικίας του.

Συγκεκριμένα, έχετε μεθοδεύσει με την καθημερινή προκλητική παράνομη συμπεριφορά σας, επιδιώκοντας τη δήμευση του διαμερίσματός μου με απώτερο σκοπό να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία και να αποκτήσετε σε μηδαμινή αξία μέσω πλειστηριασμού, όπως συνηθίζετε, το διαμέρισμά μου, το οποίο έχει αγοραστεί με νόμιμο δάνειο, την είσοδο στο νεοκλασικό κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου συνεργείων τηλεοπτικών καναλιών και δημοσιογράφων και τη λήψη φωτογραφιών από το εσωτερικό του διαμερίσματός μου, ακόμα και πολύ κοντινών από κάδρα – κορνίζες, στις οποίες εικονίζεται το πρόσωπο εμού και του παιδιού μου, πιθανολογώ δε ότι έχετε διαπράξει και το αδίκημα της διάρρηξης του διαμερίσματός μου είτε κατά μόνας είτε σε συνεργασία με τους φωτογράφους.

Τελευταία μάλιστα, δείχνοντας την πραγματική σας πρόθεση, εμφανίζεστε ότι τάχα ανησυχείτε από τα συνθήματα που γράφονται και τις υβριστικές επιθέσεις, πράξεις τις οποίες πιθανολογώ ότι πιθανότατα ο ίδιος διαπράττεται λόγω της ποιότητας του χαρακτήρα σας.

Πιο χυδαία ακόμα ήταν η χθεσινή σας συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», στην οποία με προκλητική άνεση επιδείξατε χειρόγραφο σημείωμα του συζύγου μου με ανάλυση οφειλής στην ΕΥΔΑΠ, σχολιάζοντας ότι τάχα εκ του ποσού της τελικής οφειλής σας ζητούσαμε να πληρώσετε τα μισά, αποκρύπτοντας ότι επρόκειτο για ανύλυση των ποσών που οφείλατε να πληρώσετε αναδρομικά για την επί πενταετία δικής σας κατανάλωση, οικογενειακής και επαγγελματικής στέγης, που όμως παραπλανώντας μας είχατε πετύχει να καταλογίζονται στο διαμέρισμά μου. Όταν μάλιστα ερωτηθήκατε από τον δημοσιογράφο «γιατί τα χρήματα ήταν τόσα πολλά», δώσατε την ψευδή εξήγηση ότι «η κυρία Σταμάτη δεν κοιμάται δεύτερη φορά στο ίδιο σεντόνι».

Επειδή η βεβαιότητά μου για την παράνομη συμπεριφορά σας πηγάζει από το ότι ο μοναδικός τρόπος για να ληφθούν οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα που προβάλλονται είναι από τον δικό σας χώρο και συγκεκριμένα μέσω της σκάλας υπηρεσίας που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κτιρίου και την οποία εσείς γνωρίζετε και αποκλειστικά χρησιμοποιείτε, καθότι εξυπηρετεί την οικογενειακή και επαγγελματική σας στέγη.

Επειδή η ως άνω συμπεριφορά σας αποσκοπεί στη δημιουργία αρνητικού κλίματος σε βάρος μου ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσής μου με απώτερο σκοπό τη δήμευση του διαμερίσματός μου και την εν συνεχεία απόκτησή του από εσάς μέσω πλειστηριασμού.

Επειδή ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ για την ανήθικη και παράνομη συμπεριφορά σας.

Επειδή επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου.

ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ όπως απέχετε από τέτοιες συμπεριφορές, αν και η τυχόν συμμόρφωσή σας θα είναι πλέον χωρίς αποτέλεσμα, αφού η ζημία μου έχει επέλθει.

ΣΑΣ ΔΗΛΩ ότι θα προσφύγω εναντίον σας ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων για τις παράνομες πράξεις που τελέσατε σε βάρος μου και θα ζητήσω τη νόμιμη αποζημίωσή μου.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται όπως επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτόν, στον οποίον απευθύνεται, προς γνώση του και για τις έννομες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το κείμενο της παρούσας στην έκθεση επιδόσεώς του.

Αθήνα, 12/3/2013

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Συμβούλιο Εφετών: "Προσωπικότητα που ρέπει προς το έγκλημα ο Τσοχατζόπουλος"

Ως προσωπικότητα που "ρέπει προς το έγκλημα με μοναδικό σκοπό το χρήμα", περιγράφεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και οι συγκατηγορούμενοι του, η δίκη των οποίων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, προσδιορίστηκε για τις 22 Απριλίου.

Με το παραπεμπτικό για 19 από τους αρχικά 21 κατηγορούμενους βούλευμα τους (αρ. 545/2013), οι Εφέτες θεωρούν ότι ο προσωρινά κρατούμενος Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συγκατηγορούμενοί του αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση, με δομή και συγκεκριμένους ρόλους που "τέλεσαν ενεργώντας από κοινού ή και μόνοι τους το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα η οποία συνίσταται στο αδίκημα της κατ' εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού στρεφόμενης κατά του ελληνικού δημοσίου".

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η εν λόγω οργάνωση δημιουργήθηκε στις αρχές του 1998 και δραστηριοποιήθηκε έως και τον Απρίλιο του 2010, με σκοπό να αποκρυβούν "σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου".

Πώς λειτουργούσε η συμμορία του Άκη

Κατά την κρίση των εφετών, όλοι οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν στην οργάνωση αναλόγως του ρόλου που είχε ο καθένας. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

"Δραστηριοποιήθηκαν με μεθοδικό τρόπο επί σειρά ετών και πέτυχαν να πραγματοποιηθούν πλήθος συναλλαγών για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων του πρώην υπουργού και να διακινηθούν, σε μια δαιδαλώδη διαδρομή, τεράστια χρηματικά ποσά μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εταιριών, τραπεζικών λογαριασμών, παρένθετων προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, με σκοπό να συγκαλύψουν την αληθινή προέλευση της περιουσίας εν γνώσει τους ότι τα έσοδα αυτά προέρχονταν από εγκληματική δραστηριότητα, μεγάλο μέρος των οποίων τοποθετήθηκαν στην αγορά περιουσιακών στοιχείων, αλλά προδήλως αποβλέποντας και σε δικό τους οικονομικό όφελος".

Μάλιστα, στο σκεπτικό του βουλεύματος αποτιμάται και η συνολική στάση που τήρησαν πολλοί εκ των κατηγορουμένων: «Το στοιχείο του άμεσου δόλου, με βάση όσα προέκυψαν, δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τις μεθοδεύσεις, στις οποίες κατέφυγαν στις περισσότερες των περιπτώσεων, προκειμένου να συγκαλυφθεί η προέλευση της περιουσίας».

Για τον άλλοτε στενό συνεργάτη και συγκατηγορούμενο πλέον του πρώην υπουργού, Γιάννη Σμπώκο, το βούλευμα μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της. Συγκεκριμένα α) κατά το χρονικό διάστημα από περίπου αρχές του έτους 2000, έως 16-4-2010, του παρέδωσε το ποσό των 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψη του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού και β) με τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από αρχές 1998 έως 16-4-2010, του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ".

Για το ακίνητο της Ακρόπολης το βούλευμα τονίζει ότι η προφυλακισμένη σύζυγος του Α. Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, το απέκτησε με σκοπό την απόκρυψη χρημάτων που προερχόταν από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του συζύγου της, ενώ επισημαίνεται ότι με σκοπό τη συγκάλυψη προέλευσης χρημάτων προέβη σε εργασίες ανακαίνισης, ύψους τουλάχιστον 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την προσωρινά κρατούμενη κόρη του βασικού κατηγορούμενου, Αρετή Τσοχατζοπούλου, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «κατά τα έτη 2004-06 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου διά της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες».

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ο Άκης για την καταδίκη του: «Δίωξη με πολιτικό μανδύα»

Για «δίωξη δικαστών» σε βάρος του με πολιτικό μανδύα, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, έξι ημέρες μετά την κάθειρξη οχτώ ετών που του επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για υποβολή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες.

Ο υπόδικος πρώην υπουργός, στην δήλωσή του μιλάει επίσης για πρωτοφανή δικαστική απόφαση στην «μεταχουντική δημοκρατική Ελλάδα» αλλά και για «παράλογη, εκκωφαντική καταδίκη».  Παράλληλα, καταγγέλλει παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου, όπως αφήνει να εννοηθεί, να υπάρξουν βαριές καταδίκες.

Η δήλωση του Άκη Τσοχατζόπουλου, που στις 22 Απριλίου παραπέμπεται να δικαστεί μαζί με 18 ακόμη συγκατηγορούμενούς του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έχει ως εξής:

«Σε Δίωξη Δικαστών» με πολιτικό μανδύα εναντίον μου, εξελίχθηκε η απόφαση στην δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, την περασμένη Δευτέρα 04.03.2013.

Το δικαστήριο αυτό «κατάφερε» με δύο ψήφους - η μία Εφέτης ψήφισε αθώος - να εκδώσει μια πρωτοφανή, μια μοναδική ΑΠΟΦΑΣΗ στη μεταχουντική Δημοκρατική Ελλάδα,  για έναν μόνον από τους 560 βουλευτές - νυν και πρώην - που ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, υπό τον Πρόεδρο κο. Αργύρη, από το 2010. Με την απόφαση αυτή η πλειοψηφία «μετάλλαξε» μια απλή τυπική διαδικασία διαχείρισης των βουλευτικών πόθεν έσχες που αποσκοπεί στο όφελος της Δικαιοσύνης, της πολιτικής και της ίδιας της Δημοκρατίας, σε μια παράλογη εκκωφαντική και εκδικητική ΚΑΤΑΔΙΚΗ: 7 χρόνια «κάθειρξη», συν ένα (1) χρόνο για τα πλημμελήματα, χωρίς ελαφρυντικά και αναστολή, και με δήμευση της περιουσίας μου. Για έναν βουλευτή, που εκλέγεται επί 26 χρόνια, σε 10 εθνικές εκλογές (1981-2007) στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για ελλειπή και ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες των ετών 2009 και 2008.

Η «απόφαση» αυτή αποτελεί ΟΡΟΣΗΜΟ  στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, στην λειτουργία της τρικομματικής Κυβέρνησης, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και στην λειτουργία της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί, κάτι τρέχει στη Δικαιοσύνη. Ολοένα και περισσότεροι πλέον πολίτες το λένε. Απευθύνομαι λοιπόν στους αρχηγούς και Προέδρους, των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στην Βουλή των Ελλήνων και τους ρωτώ:

Κύριοι,
●            Αποδέχεστε ή απορρίπτετε τα φαινόμενα των παρεμβάσεων, που τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν ως πολιτικές, κυβερνητικές, δικαστικές, ιδιωτικές και δημόσιες παρεμβάσεις εξουσίας ?
●            Ποιοι είναι αυτοί που ασκούνε εξουσία, παρεμβαίνοντας στην Δικαιοσύνη, όπως στους δικαστές της δίκης της Δευτέρας 4.3.2013, επιβάλλοντας πρωτοφανείς, εξοντωτικές ποινές, μακράν από την έννοια της «δίκαιης δίκης» του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ, που συνάδει άρρηκτα με το Σύνταγμα και την Ελληνική Νομοθεσία ?
●            Ποιοι είναι αυτοί που παρεμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης κατά τη μυστική και απόρρητα – κατά τα άλλα – προδικασία και μετατρέπουν τα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία σε αφανή κέντρα Τύπου, με επιλεκτικές και κατευθυνόμενες διαρροές σε δημοσιογράφους και ανθρώπους των ΜΜΕ, που πλήττουν την προσωπικότητα και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου  ?

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Αθανασίου, από τους στυλοβάτες της Δικαστικής Εξουσίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, πριν την πρόσφατη υπουργοποίησή του, αναγκάστηκε να απευθυνθεί δημόσια, λόγω της περίεργης κατάστασης που  επικρατεί σήμερα στην Δικαιοσύνη, στους δικαστές και τους εισαγγελείς, να μην απορρίπτουν τα ελαφρυντικά του «πρότερου βίου» των  κατηγορουμένων πολιτών.
Από την άλλη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος κάλεσε δημόσια τους δικαστές, στις φιλότιμες και επιτυχείς προσπάθειες που καταβάλλουν στην αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος, να αποφεύγουν στη λειτουργία τους κάθε χειραγώγησή τους από την ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ώστε να αποφεύγονται έτσι και μέθοδοι «Ροβεσπιερισμού».
Εμείς θα προσθέταμε, ότι το λεγόμενο «κοινό περί δικαίου αίσθημα», δεν μπορεί να είναι ούτε οδηγός, ούτε και δέσμευση για την Δικαιοσύνη, τους εισαγγελικούς λειτουργούς και τους δικαστές.
Η δίκη αυτή άναψε «κόκκινο» στις σχέσεις Κράτους και Δικαιοσύνης, καθώς, με τις παρεμβάσεις που έγιναν, αναδείχθηκε ξεκάθαρα η δεύτερη, ως πόλος εξουσίας. Σε αυτή τη νέα σχέση, οι διαφωνίες εκτιμήσεων και επιλογών των δικαστικών λειτουργών, που επιδιώκουν να αναδειχθούν με τις αυξημένες εξουσίες, που στο όνομα της Δικαιοσύνης τους έδωσε η Πολιτεία για το δημόσιο συμφέρον και την προστασία των Ελλήνων  Πολιτών, έχουν ως άμεσο θύμα τους ΑΘΩΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.
Αντί, λοιπόν, η Πολιτεία, με τον έλεγχο των δηλώσεων της υπηρεσιακής κατάστασης πολιτών, κάθε κατηγορίας, να δυναμώσει την επιθυμητή από όλους μας διαφάνεια για όλους και για όλα, και με τον τρόπο αυτό η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της Δημοκρατίας που τόσο έχουμε ανάγκη στην κρίση που περνούμε,  φτάσαμε δυστυχώς σε «διώξεις» που υπηρετούν συσχετισμούς δυνάμεων».

Απόφαση σταθμός! Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας λόγω εργοδοτικής πίεσης

 
Πρόκεται για απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία στο εξής αποτελεί εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας, εφόσον είναι αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πιέσεως του εργοδότη για πρόσθετη εργασία.Μάλιστα το δικαστήριο επιδίκασε σε εργαζομένη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη. Παράλληλα, κρίθηκε από την Δικαιοσύνη ότι η καταγγελία της σύμβασης που ακολούθησε έγινε από λόγους εμπάθειας και εκδίκησης, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη και καταχρηστική.

Ειδικότερα, πενηντάχρονη εργάτρια αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα προσελήφθη το 1993 στο τμήμα παραγωγής και εν συνεχεία απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις μέσα στην ίδια επιχείρηση. Τον Απρίλιο του 2008 ζητήθηκε από την εργαζομένη να απασχοληθεί επιπρόσθετα και παράλληλα με τον καθαρισμό των χώρων άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια. Η εργαζομένη αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε την παράλληλη απασχόληση. Όμως οι πιέσεις από την εργοδοτική πλευρά συνεχίστηκαν. Τον Ιούνιο του 2008 ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης την κάλεσε στο γραφείο του και της ζήτησε πάλι να εργάζεται παράλληλα στην δεύτερη επιχείρηση του ομίλου. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης της ζήτησε επιτακτικά να συμμορφωθεί, την απείλησε ότι αν δεν υπακούσει θα απολυθεί και την εξύβρισε. Λόγω της εντάσεως υπό την οποία έγινε η παραπάνω συνάντηση, η εργαζομένη, μετά την αποχώρησή της από το γραφείο του νόμιμου εκπροσώπου, πήγε στην κουζίνα και αφού πήρε ένα μαχαίρι αυτοτραυματίσθηκε με αυτό στο αριστερό της χέρι, κόβοντας, στο εσωτερικό του βραχίονα, τις φλέβες της, στο ύψος αμέσως μετά τον καρπό. Μετά τον τραυματισμό της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έγινε συρραφή του τραύματός της και εξήλθε, ενώ έλαβε αναρρωτική άδεια δύο μηνών.

Μετά την δίμηνη αναρρωτική άδεια, τον Αύγουστο του 2008 η εργαζομένη επέστρεψε στην επιχείρηση και τρεις μήνες μετά καταγγέλθηκε η εργασιακή της σύμβαση. Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε δεχθεί ότι οι συνθήκες εργασίας ήταν εκτάκτως δυσχερείς και ασυνήθιστες και είχαν προκαλέσει υπέρμετρη καταπόνηση του οργανισμού αυτής, η οποία είχε πολλές φορές διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες αυτές, χωρίς όμως να δίνεται λύση στο πρόβλημά της. «Η συνεχής δε πίεση για την εκτέλεση των καθηκόντων της, η απαίτηση του εργοδότη για αύξηση του όγκου της εργασίας της, με την ανάθεση και άλλης εργασίας σε διαφορετικό μάλιστα εργοδότη, η επιμονή του προς τούτο και η απειλητική και εξυβριστική συμπεριφορά του, προκάλεσαν την ψυχολογική και νευρική κατάπτωση της εργαζομένης, εν όψει μάλιστα και του κινδύνου που αντιμετώπιζε να απολέσει την εργασία της σε περίπτωση πραγματοποιήσεως της απειλής, αφού ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντεπεξέλθει στην εκτέλεση όλων των καθηκόντων της, της οικονομικής ανάγκης που είχε για την εργασία της και τις εξ αυτής αποδοχές και της αδυναμίας της ή τουλάχιστον της μεγάλης δυσχέρειας εξευρέσεως άλλης εργασίας λόγω του ότι ήταν 50 ετών, με αποτέλεσμα, μη έχοντας την ικανότητα να αποφασίσει λογικά, να δημιουργηθούν σε αυτήν τάσεις αυτοκαταστροφής και να προβεί στον αυτοτραυματισμό της».

Κατόπιν αυτών το Εφετείο, όπως και ο Άρειος Πάγος, έκρινε ότι το ατύχημα της εργαζομένης, ανεξάρτητα αν οφειλόταν σε εκούσια πράξη της, αποτελεί εργατικό ατύχημα. Και αυτό γιατί επήλθε από αιφνίδιο και βίαιο συμβάν κατά την εκτέλεση της εργασίας της εργαζομένης και εξ αφορμής αυτής, το οποίο δεν θα ελάμβανε χώρα χωρίς την εργασία της και την εκτέλεσή της υπό τις δεδομένες συνθήκες και περιστάσεις. Επομένως, σύμφωνα με τους δικαστές, η εργαζομένη δικαιούται χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη από το εργατικό ατύχημα. Τέλος, η απόλυσή της κρίθηκε άκυρη ως καταχρηστική, καθώς έγινε από λόγους εκδίκησης, οφειλομένους στην μη αρεστή συμπεριφορά της.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Προσοχή στις δηλώσεις για δικαστικές αποφάσεις

Με αφορμή τις καταδικαστικές αποφάσεις για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τους άλλους εμπλεκόμενους, όπως και για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις, οι οποίες «υπερβαίνουν τα ακραία όρια της δημόσιας κριτικής των δικαστικών αποφάσεων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες».

Ακόμη, η Ένωση επαναλαμβάνει ότι «ο κάθε Ελληνας πολίτης, και κυρίως οι μετέχοντες στο δημόσιο βίο της χώρας, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκρατημένοι, όταν αναφέρονται σε δικαστικές αποφάσεις».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Δηλώσεις, οι οποίες αποδοκιμάζουν ή επικροτούν τις δικαστικές αποφάσεις, ανάλογα με το εάν αυτές είναι ή όχι κατά περίπτωση αρεστές, επιβάλλεται να αποφεύγονται, τουλάχιστον μέχρι την αμετάκλητη κρίση τους, διότι εκλαμβάνονται ευλόγως αφενός μεν ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, κατά ευθεία παράβαση του Συντάγματος, αφετέρου δε ως προσπάθεια κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών, προς την αμεροληψία και την ανεξαρτησία των Δικαστών η οποία (ανεξαρτησία) αποτελεί το θεμέλιο του Κράτους Δικαίου».

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Διεκδίκησαν και κέρδισαν 162 εκατ. ευρώ οι συνταξιούχοι δικαστικοί


Τα 162 εκατ. ευρώ φθάνουν τα πρόσθετα ποσά που θα έχουν εισπράξει οι Έλληνες συνταξιούχοι δικαστικοί ή οι κληρονόμοι τους από το 2000 και μετά, στη βάση δικαστικών αποφάσεων. 

Έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει αναλυτικά τα ποσά που έχουν καταβληθεί από το 2000 μέχρι σήμερα και που πρόκειται να καταβληθούν έως και το Νοέμβριο του 2014.

Στοιχεία για τα δικαστικώς επιδικασθέντα - καταβληθέντα οφειλόμενα ποσά προς τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας είχε ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος.

Στην ερώτησή του, ο βουλευτής είχε επισημάνει ότι οι Έλληνες δικαστικοί κατά τα έτη 2000 έως και 2012 επεδίωξαν δικαστικώς την ικανοποίηση διαφόρων οικονομικών αξιώσεων τους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, και αναλόγως τους επιδικάσθηκαν οι αξιώσεις τους αυτές, καταβλητέες από το Ελληνικό Δημόσιο. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί ποια ποσά επιδικάσθηκαν και πότε, πόσα από αυτά έχουν εξοφληθεί, πόσα υπολείπονται και πόσα έχουν εξοφληθεί δια μετρητών και δια ομολόγων.

Διαφορά σύνταξης της περιόδου 1991 έως και 1995

Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι με αφορμή σειρά δικαστικών αποφάσεων εκδόθηκε το 2000 υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία κατεβλήθησαν στους συνταξιούχους Δικαστικούς και Μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (εξ ιδίου δικαιώματος και εκ μεταβιβάσεως) ποσά διαφοράς σύνταξης, για το χρονικό διάστημα από 1.1.1991 έως 31.12.1995, συνολικά 24.709.480,35 ευρώ. Το ποσό αυτό εξοφλήθηκε σε επτά ισόποσες δόσεις με ομόλογα λήξεως το 2001, το 2002 και το 2004 που εκδόθηκαν από τη Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους Δ23 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε άϋλη μορφή και διατέθηκαν από την ΤτΕ στους δικαιούχους μέσω του Τραπεζικού Συστήματος. Με τον ίδιο τρόπο εξοφλήθηκαν και τα ποσά διαφοράς σύνταξης από 1.1.1991 έως 31.12.1995 που δικαιώθηκαν οι κληρονόμοι των συνταξιούχων δικαστικών, συνολικού ύψους 2.981.890,83 ευρώ.

Διαφορά σύνταξης του 1996

Με άλλη απόφαση του υπουργού Οικονομικών το 2001, καταβλήθηκαν στους εν λόγω συνταξιούχους σε δύο ισόποσες δόσεις (η 1η δόση με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2005 και η 2η δόση με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2006), ποσά διαφοράς σύνταξης για το χρονικό διάστημα από 1.1.1996 έως 31.12.1996 ύψους 6.326.895,27 ευρώ. Ποσό διαφοράς σύνταξης, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ύψους 635.477,03 ευρώ καταβλήθηκε και στους κληρονόμους τους, με την έκδοση σχετικών ενταλμάτων πληρωμής από το υπουργείο Οικονομικών και την εξόφλησή τους από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Η έκτακτη παροχή

Όπως εξάλλου ενημερώνει ο κ. Σταϊκούρας , το 2008 με κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης που εκδόθηκαν σε εφαρμογή του Ν. 3620/07 και του Ν. 3867/2010, καταβλήθηκε:

στους συνταξιούχους Δικαστικούς και Μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με τη σύνταξη μηνός Μαρτίου 2008, Μαϊου 2008, Ιουλίου 2009 και Νοεμβρίου 2012 η πρώτη, δεύτερη, Τρίτη και τέταρτη δόση έκτακτης παροχής (από συνολικά πέντε δικαιούμενες δόσεις) αντίστοιχα συνολικού ποσού 8.733.667 ευρώ, 36.598.531 ευρώ, 16.622.899 ευρώ και 17. 673.191 ευρώ αντίστοιχα.
στους κληρονόμους τους, με την έκδοση σχετικών ενταλμάτων πληρωμής του υπουργείου Οικονομικών και την εξόφλησή τους από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. , η πρώτη, δεύτερη, τρίτη και τέταρτη δόση της έκτακτης παροχής συνολικού ποσού 492.080 ευρώ, 753.833 ευρώ, 4.002.963 ευρώ και 3.285.289 ευρώ αντίστοιχα. Όπως διευκρινίζεται στο έγγραφο, ορισμένοι συνταξιούχοι προεξόφλησαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο την 3η, την 4η και την 5η δόση την εν λόγω παροχής και η καταβολή τους γίνεται με την έκδοση σχετικών ενταλμάτων πληρωμής σε καθορισμένες ημερομηνίες με βάση τις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Το ύψος της 3ης δόσης ανέρχονταν σε 15.117.436 ευρώ και της 4ης δόσης ανέρχεται σε 13.904.134 ευρώ.Με τη σύνταξη του Νοεμβρίου του 2014 πρόκειται να καταβληθεί στους συγκεκριμένους συνταξιούχους η 5η δόση της έκτακτης παροχής συνολικού ποσού 17.673.191 ευρώ (ακαθάριστο) περίπου, στους κληρονόμους τους, με χρηματικά εντάλματα το συνολικό ποσό των 3.285.289 ευρώ ως η 5η δόση της εν λόγω παροχής και το συνολικό ποσό των 13.904.134 ευρώ όσων εξ´ αυτών προεξόφλησαν τη δόση αυτή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τέλος, σε εκτέλεση σειράς αποφάσεων του ΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με τις οποίες επιδικάστηκαν στους εν λόγω συνταξιούχους και τους κληρονόμους τους, ως αποζημίωση, ποσά για διαφορές σύνταξης και μάλιστα νομιμοτόκως, από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καταβλήθηκε το 2010 το ποσό των 4.472.311 ευρώ, το 2011 το ποσό των 2.854.787 ευρώ και το 2012 το ποσό των 509.598,65 ευρώ.
tanea.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...