Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Γ. Αποστολάκης: O δικαστής από τη Λάρισα που έστειλε τον Παπαγεωργόπουλο ισόβια στη φυλακή


Είναι 59 ετών, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, ασχολείται με το εκκλησιαστικό δίκαιο και είναι ο δικαστής που άφησε άφωνο το δικαστήριο με τα σχόλιά του στη δίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, αλλά κυρίως με την απόφασή του.


Ο Γεώργιος Στ. Αποστολάκης γεννήθηκε το 1954 στην Ερέτρια Λάρισας, αλλά έχει «πολιτογραφηθεί» Τρικαλινός, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thessalianews στο απολαυστικό προφίλ του δικαστή που δημοσίευσε. Είναι δικαστής της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης με το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών. Ασχολείται συστηματικά με το εκκλησιαστικό δίκαιο, με την υμνογραφία και μάλιστα έχουν εκδοθεί τρεις από τις ακολουθίες που έχει συνθέσει.

Αν όμως θα μείνει για κάτι στην ιστορία είναι οι ατάκες που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μέσα στη δικαστική αίθουσα και βέβαια το γεγονός ότι έστειλε ισόβια στη φυλακή τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζουν τον κ. Αποστολάκη ατακαδόρο και ατρόμητο: κατά τη διάρκεια της δίκης χρησιμοποιούσε συνεχώς τη λέξη μπάχαλο για να περιγράψει τα οικονομικά του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το thessalianews, ο κ. Αποστολάκης δεν σταματά να εμπλουτίζει τις γνώσεις του, έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, συνδέοντας νομική και εκκλησία. Ενδεικτικά είναι τα βιβλία του «Ευρετήρια Εκκλησιαστικού Δικαίου», «Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια» και «Το καθεστώς του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων». Εξαιρετικά αυστηρός υπήρξε και με τους μάρτυρες, ειδικά με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αντώνη Γρέγο, που ήταν υπάλληλος στο δήμο. «Πού πήγε το μυαλό σου, είσαι βουλευτής που φωνάζει κατά της διαφθοράς. Ορίστε, πείτε μας», τον προκάλεσε. Για τον ίδιο βουλευτή σχολίασε δηκτικά, βλέποντας τις φωτογραφίες του στο κέντρο διασκέδασης «Boom», ότι «επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».

Μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε στη δίκη ήταν: «έπαιρνε χύμα χρήματα», «να μη φτιάχνουμε μύθους με άχυρα», «έπαιζε κόλπα με αναλήψεις», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «τον φυσούσε τον παρά», «σύστημα πρόσφορο για λοβιτούρες», «είστε γάτα», «μην κάνετε την πάπια», «είναι λαμόγιο», «χάσαμε την μπάλα». Mεταξύ άλλων χρησιμοποίησε την έκφραση «ο βασιλιάς των παρκομέτρων» για τον πρώην αντιδήμαρχο Θ. Αθανάσαρο και «ο τετράπαχος Σαξώνης» με αφορμή μια φωτογραφία.



Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η τρόικα δίχασε τους δικαστές


Το κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με ορισμένες δικαστικές Ενώσεις και με δικηγόρους.


Η τρόικα δίχασε τους δικαστές, καθώς άλλες δικαστικές Ενώσεις δέχθηκαν να συναντηθούν με κλιμάκιο της που βρίσκεται στη χώρα μας και άλλες αρνήθηκαν.

Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια της διεύθυνσης διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Διαμάντω Ζάβρα ενημέρωσε εγγράφως τις δικαστικές Ενώσεις, τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, καθώς και την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ότι κλιμάκιο της τρόικας έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί μαζί τους.

Πράγματι, το κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με αντιπροσωπείες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και με τον πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ρούσσο Παπαδάκη.

Κατά τις συναντήσεις αυτές προτάθηκαν από την πλευρά των δικαστών λύσεις για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ηλεκτρονικής κάλυψης των δικογραφιών, την χορήγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους δικαστές, καθώς και σε άλλα φλέγοντα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ως προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, η πρόταση της τρόικας δεν απευθύνθηκε στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά στον πρόεδρό του Ιωάννη Καραβοκύρη. Ο τελευταίος επέλεξε να μην συναντηθεί ο ίδιος με την τρόικα, αλλά ολιγομελής αντιπροσωπεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατόπιν αυτών, κρίθηκε ότι το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο θα εκπροσωπήσουν η Γεωργία Μαραγκού και ο γενικός γραμματέας της Ένωσής τους Παναγιώτης Παπίδας.

Όμως, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έδωσε «το πράσινο φως» για να συναντηθεί ο κ. Παπίδας με την αντιπροσωπεία της τρόικας. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, κατά πλειοψηφία 5-2, δεν αποδέχθηκε την πρόταση της τρόικας για συνάντηση.

Η τρόικα συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE) και αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Ευάγγελο Τσουρούλη (εκπροσώπησε και τους δικηγόρους του Πειραιά). Τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη συνάντηση αυτή ήταν η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

Από την πλευρά του, η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν έχει ακόμη αποφασίσει με αν θα συναντηθεί ή όχι με την τρόικα. Σαν θέμα είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου της περασμένης εβδομάδας, αλλά ματαιώθηκε και θα τεθεί σε επόμενο συμβούλιο. Πάντως, οι Αθηναίοι δικηγόροι, στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν αρνηθεί να συναντηθούν με κλιμάκιο της τρόικας.

Τέλος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος αρνήθηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία της τρόικας.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αλλαγές στη σύνθεση του Μισθοδικείου

Δύο αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στη σύνθεση του Μισθοδικείου, καθώς αντίστοιχα μέλη του, που κληρώθηκαν πρόσφατα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και ειδικότερα οι καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, Συμ. Μηναίδης (Θράκης) και Πέτρ. Στάγκος (Θεσσαλονίκης), δήλωσαν κώλυμα.

Στη νέα κλήρωση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εξελέγησαν (κληρώθηκαν) οι καθηγητές Ελισάβετ Συμεωνίδου - Καστανίδη (θεσσαλονίκης) και Άγγελος Γιόκαρης (Αθηνών).

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν αλλάζει η διαδικασία αναγνώρισης τέκνου εκτός γάμου


Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την ισχύουσα διαδικασία αναγνώρισης τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο.

Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης η κατάθεση νομοθετικής διάταξης που να αφορά στην υιοθέτηση πρότασης για την αναγνώριση τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο με απλή δήλωση στο ληξιαρχείο, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμοδίου υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ερώτηση σχετική με το θέμα είχαν απευθύνει στην κυβέρνηση οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, Κατερίνα Μάρκου, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Τσούκαλης και ο ανεξάρτητος, σήμερα, Πάρις Μουτσινάς. Οι βουλευτές έχουν επισημάνει ότι, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, η εκούσια αναγνώριση παιδιού γεννημένου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων του γίνεται ενώπιον συμβολαιογράφου.

«Η παραπάνω διαδικασία είναι δαπανηρή (το κόστος ανέρχεται στα 80 ευρώ) και χρονοβόρα» ανέφεραν οι βουλευτές, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να εξετάσει τη θεσμική κατοχύρωση της αναγνώρισης τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο με απλή αυτοπρόσωπη δήλωση του πατέρα στο ληξιαρχείο, με την παρουσία και συναίνεση της μητέρας, όπως έχει προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Επίσπευση αποφάσεων για τις επενδύσεις ζήτησε ο Σαμαράς από τον πρόεδρο του ΣτΕ


Τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη και τον πρόεδρο του ΣτΕ, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, υποδέχθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση συνδέεται με το θέμα του Ελληνικού και τους επενδυτές από το Κατάρ, το οποίο αναθερμαίνεται.

Το ενδιαφέρον του Κατάρ είχε προσωρινά παγώσει καθώς το αίτημα για απευθείας ανάθεση με διακρατική συμφωνία και χωρίς διαγωνισμό είχε απορριφθεί. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει όσα εμπόδια υπάρχουν, ώστε να προχωρήσει η επένδυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι επιτάχυνσης των αποφάσεων, χωρίς όμως να υπάρξει καμία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, επενδυτές που σκοπεύουν να ξοδέψουν χρήματα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στη χώρα μας, θα πρέπει να γνωρίζουν σε εύλογο χρονικό διάστημα το κατά πόσο θα μπορεί να υλοποιείται η επένδυσή τους.

Στην Ευελπίδων ο Ρουπακιώτης

Στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης ο οποίος είχε συναντήσεις με την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Παναγιώτα Φάκου, την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Μαρία Τσάμη αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου της εισαγγελίας Δημήτρη Ζημιανίτη.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που συνοδεύονταν και από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Νικόλα Κανελλόπουλο, συζήτησε με τις κ.κ. Τσάμη και Φάκου αλλά και τον κ. Ζημιανίτη, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη αλλά και τα ζητήματα οργανωτικής φύσεως που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια.

Ο κ. Ρουπακιώτης επισκέφθηκε τέλος και τα ανακριτικά γραφεία, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους δικαστές τα προβλήματα που εκείνοι αντιμετωπίζουν.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η πρώτη εφεδρεία

Αντισυνταγματική και παράνομη έκρινε, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, την πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα, που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν. 4024/2011), την υπουργική απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.26.14/56/ ΟΙΚ.1872/8.11.2011 και τη σχετική εγκύκλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου.

Συγκεκριμένα, έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές.

Δηλαδή, δεν εξετάστηκε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας, αλλά ούτε ερευνήθηκαν οι ανάγκες, οι οποίες θα δημιουργούν από τα κενά που θα υπάρξουν στο έμψυχο υλικό του Δημοσίου τομέα, κ.λπ.).

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ασχολήθηκαν με το καθεστώς της εφεδρείας των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς απέρριψαν, για τυπικούς λόγους, αυτό το σκέλος των προσφυγών.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Σημειώνεται ότι ακολούθησε και δεύτερη εφεδρεία με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν. 4038/2012).

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Ναύπλιο: Συνέδριο από την Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

H Ένωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών πραγματοποίησε το 3ο Νομικό Συνέδριο της στις 15-17 Φεβρουαρίου 2013, στο Ναύπλιο, με θέμα «Εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών, Διαμεσολάβηση -Διαιτησία και λοιπές προοπτικές». 

Η έναρξη του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή το απόγευμα με τους χαιρετισμούς του Προέδρου ΕΑΝΔΑ κ. Γεωργίου Κώτσηρα, του Προέδρου ΔΣΑ κ. Ιωάννη Αδαμόπουλου, του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κώστα Καραγκούνη, του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου, του Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου κ. Θεόδωρου Καζά και του Προέδρου Συλλόγου Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Πειραιά κ.Χρίστου Τσάλλου.

Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου και Εισαγωγή στην προβληματική έκανε ο Π. Πικραμμένος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο οποίος τιμήθηκε με πλακέτα για το μεγάλο του έργο στην δικαιοσύνη.

Ακολούθησε δεξίωση για τους συνέδρους εκ μέρους της ΕΑΝΔΑ στον χώρο του ξενοδοχείου «ΑΜΑΛΙΑ».

Η Αικατερίνη Πελέκη ζητάει πίσω τη συμβολαιογραφική της άδεια και τρώει «πόρτα»


Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Αικατερίνης Πελέκη, συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη, να σβήσει την πειθαρχική ποινή που της επέβαλε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος την έπαυσε για τρεις μήνες από το συμβολαιογραφικό της επάγγελμα λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπου προσέφυγε, απέρριψε την αίτησή της και έκρινε ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ανάμεσα στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας πάνω σε ζητήματα προστασίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων κλπ και συνεπώς η πειθαρχική «καμπάνα» είναι νόμιμη, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Η Αικατερίνη Πελέκη είχε υπογράψει τα επίμαχα συμβόλαια μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου για την σκανδαλώδη ανταλλαγή με την οποία το Δημόσιο παραχώρησε «φιλέτα» και πήρε το νερό της λίμνης Βιστωνίδας.



Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Απεργούν την Τετάρτη οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι της Αθήνας θα συμμετέχουν, την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013, στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ως ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς «το δοκιμαζόμενο από τις υιοθετούμενες οικονομικές πολιτικές Ελληνικό λαό».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο αποφάσισε την συμμετοχή των δικηγόρων της πρωτεύουσας στην γενική απεργία, προκειμένου να επισημάνει «τον κοινωνικά άδικο και αποσπασματικό χαρακτήρα» της υιοθετούμενης οικονομικής πολιτικής.

Χαρακτήρα, ο οποίος μάλιστα «επιτείνει τα δημοσιονομικά αδιέξοδα και καταδικάζει το μέλλον των εργαζόμενων, ιδίως δε των νέων ανθρώπων, που βιώνουν στο μέγιστο βαθμό τις συνέπειες της δυσμενούς συγκυρίας».

Τέλος, το δικηγορικό σώμα, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΔΣΑ, «ενεργώντας στα πλαίσια του νομοθετικά αναγνωρισμένου θεσμικού του ρόλου, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την παρατηρούμενη δίχως τέλος φαλκίδευση των δικαιωμάτων του μέσου Έλληνα πολίτη, ο οποίος πλήττεται – κατά τρόπο πρωτοφανή στον πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του – μέσω περικοπών που απομειώνουν τα εισοδήματά του και πλήττουν πλήθος δικαιωμάτων του».

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ποιός είναι ο γενικός γραμματέας Ανδρεουλάκος που η σύζυγός του είναι στη λίστα Λαγκάρντ


Η οικογένεια ενός ακόμη πολιτικού προσώπου, του Αθανάσιου Ανδρεουλάκου, γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Ο δικαστικός κ. Ανδεουλάκος κατηγορήθηκε για τις σχέσεις του με τη χούντα.

Η ιστοσελίδα leaks.gr εντόπισε το όνομα της συζύγου του κ. Ανδρεουλάκου Ιωάννας στη λίστα.

Όπως προέκυψε από την εξέταση των στοιχείων η οικογένεια Ανδρεουλάκου εμφανίζεται να έχει καταθέσεις σε λογαριασμό στην HSBC με δικαιούχο την Ιωάννα Ανδρεουλάκου, η οποία είναι οδοντίατρος και δηλώνει διεύθυνση στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 44 στο Χαλάνδρι. Συνδικαιούχοχι είναι δύο ακόμη άτομα ο Γεώργιος Ανδρεουλάκος και η Ευανθία Ανδρεουλάκου που από ότι φαίνεται είναι τα παιδιά της οικογένειας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο γγ του υπουργείου Δημόσιας Τάκης και πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπηρέτησε την εποχή της χούντας, όπως αναφέρι το Κουτί της Πανδώρας. Μέχρι και τον Ιούνιο του 2005 ήταν εν ενεργεία Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και στη συνέχεια διετέλεσε γενικός γραμματέας των υπουργείων Εσωτερικών το 2007 και Δικαιοσύνης το 2009.

Η μακρά διαδρομή του στο Δικαστικό σώμα περιέχει πολλές σκιές.

Μία από τις κορυφαίες υποθέσεις που χειρίστηκε επί δικτατορίας ήταν και αυτή της Δημοκρατικής Άμυνας. Μιας αντιχουντικής οργάνωσης προσωπικοτήτων της Ένωσης Κέντρου που μέλη της ήταν οι Βασίλης Φίλιας, Σάκης Καράγιωργας, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Στέλιος Νέστορας και άλλοι.

Στη δίκη της Θεσσαλονίκης ο κ. Ανδρεουλάκος δίκασε μεταξύ άλλων τον αντιστασιακό Παύλο Ζάννα, αδελφό της μητέρας του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Ανδρεουλάκος διέψευσε χθες με ανακοίνωσή του τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι το όνομα της συζύγου του περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ με ονόματα μεγαλοκαταθετών στην HSBC.

Στην ανακοίνωση ο κ. Ανδρεουλάκος κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του. Διευκρινίζει ότι υπήρξε λογαριασμός της συζύγου του απο το 1993 στην ελβετική τράπεζα, ο οποίος έκλεισε οριστικά το 1996 και σκοπός αυτού ήταν η κάλυψη εκπαιδευτικών εξόδων της κόρη του στο εξωτερικό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου και της οικογένειάς μου σχετικά με δήθεν καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα είναι κακοήθης και τα αναγραφόμενα στην ανάρτηση είναι παντελώς ψευδή.

Λογαριασμός ανοίχτηκε στην ελβετική τράπεζα HSBC στις 13-12-1993 από τη σύζυγό μου με σκοπό να καλύψει εκπαιδευτικά έξοδα της κόρης μου στο εξωτερικό σε περίπτωση σπουδών της. Επειδή δεν κατέστη αναγκαία η χρήση του λογαριασμού αυτού, κλείστηκε οριστικά στις 24-01-1996.

Ζητώ την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας από τις εν λόγω ιστοσελίδες και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου».



Πηγή:  | iefimerida.gr

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Αποχή δικαστικών υπαλλήλων Πρωτοδικείου Αθηνών Τρίτη και Τετάρτη


Απέχουν την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, από 08.00 ως 10.00 π.μ. οι δικαστικοί υπάλληλοι από όλες τις εργασίες της Γραμματείας στα κτήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Σε σχετική ανακοίνωση το δ.σ. του Συλλόγου των δικαστικών υπαλλήλων, σημειώνεται πως έχει επανειλημμένα καταθέσει υπομνήματα με αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν «την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της Αθήνας, κυρίως από πλευράς προσωπικού».

Όπως επισημαίνουν προχωρούν στην αποχή προκειμένου να αναδείξουν το μεγάλο πρόβλημα της Γραμματείας των Δικαστηρίων, λόγω των πολλών κενών οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων. Καλούν παράλληλα τον υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση να ενισχύσουν τα Δικαστήρια με ικανό αριθμό υπαλλήλων, είτε μέσω προσλήψεων από τον διαγωνισμό του 2009, είτε μέσω των μετακινήσεων – μετατάξεων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Aντισυνταγματικό έκρινε το ΣτΕ το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια


Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Η τελική απόφαση επιβεβαιώνει τις αρχικές εισηγήσεις που είχαν υποχρεώσει την κυβέρνηση να παγώσει τις σχετικές διαδικασίες έως την έκδοσή της. 

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αναμένεται να είναι η ακύρωση όλων των πράξεων απονομής ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα σε όσους είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς είτε φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία ενώ θα συζητηθεί η τύχη των δημοτικών εκλογών του 2010 στα συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα όπου είχαν εγγραφεί αλλοδαποί στους εκλογικούς καταλόγους.

Η απόφαση του ΣτΕ επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου προσκρούουν στις επιταγές του Συντάγματος καθώς η πολιτογράφηση που προβλέπει ο αντισυνταγματικός νόμος (3838/10) γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Επίσης, αναφέρεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Ελληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Ρουπακιώτης: Ανατρίχιασα με τις φωτογραφίες


Τη φρίκη που του προκάλεσαν οι φωτογραφίες των συλληφθέντων στο Βελβεντό Κοζάνης, με αφορμή τα σημάδια κακοποίησής τους, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης σε δηλώσεις του στον Αlpha.

«Ανατρίχιασα όταν έβλεπα φωτογραφίες με πρησμένα μάτια και χείλη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Από την άλλη πλευρά - και δεν πάω να ισορροπήσω το λόγο μου- όταν γίνεται μια συμπλοκή με κάποιους που κρατούν καλάσνικοφ δε μπορεί ο ένας να κρατάει λουλούδια... είναι από τη φύση τους βίαιες αυτές οι συμπεριφορές» διευκρίνισε.

Να εξετάσουν άμεσα τις καταγγελίες για κακοποίηση των τεσσάρων συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης καλεί στο μεταξύ τις ελληνικές αρχές η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία.

Με ανακοίνωσή της, εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για τις “επανειλημμένες καταγγελίες βασανισμών και κακομεταχείρισης από την ελληνική αστυνομία”.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει τις αναφορές της αστυνομίας ότι οι συλληφθέντες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής με αστυνομικούς, αλλά και τους ισχυρισμούς των μελών της οικογένειας και των δικηγόρων των συλληφθέντων που υποστηρίζουν ότι οι νεαροί ξυλοκοπήθηκαν άγρια ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση.

«Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να εξαφανίσουν τα προβλήματά τους με Photoshop. Αυτή η κουλτούρα της ατιμωρησίας πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να γίνει αποτελεσματική, πλήρης και αμερόληπτη έρευνα για τους ισχυρισμούς για τα βασανιστήρια της αστυνομίας. Από την έρευνα αυτή θα πρέπει να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη» αναφέρει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε στο μεταξύ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας για να διαπιστωθεί εάν ασκήθηκε σωματική βία στους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη.

Στοιχεία που συνδέουν την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με το χτύπημα στο Mall, έχουν εντοπιστεί κατά πληροφορίες σε διαμέρισμα που σχετίζεται με τους συλληφθέντες για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Στο πειθαρχικό 2 εισαγγελείς γιατί έγραψαν στο διαδίκτυο για "κυβέρνηση δωσίλογων"


Στο επταμελές πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου παραπέμπονται οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Χανίων Γιάννης Πενταγιώτης και Κεφαλλονιάς Βικτώρια Μαρσιώνη λογω υβριστικής επιστολής που ανήρτησαν στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πενταγιώτης φέρεται ότι ανάρτησε στο διαδίκτυο (dikastis.blogspot.gr) επιστολή με την οποία επικρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ η κ. Μαρσιώνη φέρεται ότι επικρότησε την επίμαχη επιστολή.

Σε βάρος των δύο εισαγγελικών λειτουργών τον Νοέμβριο του 2012 είχε διατάξει προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Η παραπομπή του Ι. Πενταγιώτη αποφασίστηκε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Κρήτης Ιωάννη Προβατάρη, για ανάρμοστη προς την ιδιότητα του δικαστικού λειτουργού συμπεριφορά, φρασεολογία ξένη προς τις παραδόσεις του δικαστικού σώματος, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της Βουλής, αλλά και των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα, η παραπομπή της εισαγγελέως Κεφαλονιάς αποφασίστηκε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Πατρών Γεώργιο Μποροδήμο και αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες (απρεπή συμπεριφορά, εκτός υπηρεσίας κ.λπ.) με τον συνάδελφό της.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τέντες, με έγγραφό του, είχε ενημερώσει τη Βουλή για την πειθαρχική έρευνα που διέταξε, προκειμένου όσοι βουλευτές επιθυμούν, να κινηθούν αυτοτελώς και ποινικά σε βάρος των δύο εισαγγελέων.

Στην επίμαχη επιστολή του ο Ι. Πενταγιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι σοφοί του ΣτΕ επικύρωσαν τα Μνημόνια, ενώ έκανε λόγο για «κυβέρνηση δωσίλογων» η οποία «προσφέρει γη και ύδωρ στους δανειστές».

Ακόμη, στο δημοσίευμα ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε ενάντια στο καθεστώς κατοχής που έχουν επιβάλλει η Τρόικα, οι σύμβουλοί τους, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ. και οι ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες».

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «αγωνιζόμαστε ενάντια στη λειτουργία της Βουλής- οπερέτας και της Κυβέρνησης "yes men" που έχουμε, που νομοθετούν πάντα με δημοκρατικό τρόπο ψηφίζοντας όλα τα μέτρα που οδηγούν στην εξόντωση το λαό μας και στη διάλυση του κράτος μας, σε ένα άρθρο, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και διαρροές».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...