Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Νέος πρόεδρος στο ΣτΕ ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος

Τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταλαμβάνει ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη την οποία αποδέχθηκε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο.


Παράλληλα, προάγονται στον βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου οι αρεοπαγίτες κ. Σπυρίδων Ζιάκας, κ. Χαράλαμπος Δημάδης, κ. Βασίλειος Λυκούδης και κ. Γεώργιος Γιαννούλης, ενώ η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κυρία Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη προάγεται στον βαθμό της αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η «λογική» των προαγωγών βασίζεται αποκλειστικά στη σειρά αρχαιότητας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουπακιώτης είχε δεσμευθεί από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, για το γεγονός ότι οι πολιτικές αναφορές των δικαστικών λειτουργών δεν θα αποτελέσουν ούτε κριτήριο επιλογής τους, ούτε κριτήριο αποκλεισμού τους.

«Αποδείξαμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «ότι εμπράκτως σεβόμαστε την εσωτερική αυτονομία της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε, δε, ότι και οι δικαστές θα συνεχίσουν με υψηλότερο αίσθημα ευθύνης την προσφορά των υπηρεσιών τους στην κοινωνία».

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η Κ. Μάρκου στον Αντ. Ρουπακιώτη για την αποσυμφόρηση των φυλακών


Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Αντώνη Ρουπακιώτη συναντήθηκε η Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς της Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης Κατερίνα Μάρκου, σήμερα Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012, για το πρόβλημα της υπερπλήρωσης των φυλακών, που έχει ως αποτέλεσμα οι υπόδικοι και κρατούμενοι να παραμένουν επί μακρόν στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στις διαστάσεις που έχει ξαναλάβει το θέμα, παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς και στην παραβίαση των δικαιωμάτων υποδίκων και καταδίκων από τη συνεχιζόμενη παραμονή τους σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι.

Ο κ. Υπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και ενημέρωσε την κ. Μάρκου για τις προσπάθειες που γίνονται από το Υπουργείο, όπως η προώθηση κρατουμένων σε αγροτικές και σε κλειστές φυλακές, καθώς και ότι πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα.

Για το θέμα της λειτουργίας των νέων φυλακών στα Χανιά και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Δήμο, ο οποίος διεκδικεί την πληρωμή δημοτικών τελών για τις φυλακές, ο κ. Υπουργός πληροφόρησε την κ. Μάρκου ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Δήμαρχο για την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Κατσέλη, Αρσένης και Βάσω Παπανδρέου θα καταθέσουν στον Εισαγγελέα για το ΔΝΤ

Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη είναι η πρώτη από τους πέντε μάρτυρες που καλείται να καταθέσει τη Δευτέρα στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ότι ήταν από την αρχή γνωστό ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Eλλάδας δεν θα έβγαινε.

Εκτός από την κυρία Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ως μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν ακόμα οι πρώην υπουργοί Γεράσιμος Αρσένης και Βάσω Παπανδρέου, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.

Από το περιεχόμενο των καταθέσεών τους θα εξαρτηθεί η πορεία της συγκεκριμένης δικογραφίας, καθώς αμέσως μετά οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, αν δεν κρίνουν αναγκαία την εξέταση άλλων μαρτύρων, θα αποφασίσουν αν θα στείλουν ή όχι τη δικογραφία στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

«Λουκέτο» στη δικηγορική εταιρεία του Καλούση από το Ειρηνοδικείο Αθηνών

Δεκτή έκανε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας την αίτηση που είχε καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) ζητώντας το σφράγισμα της δικηγορικής εταιρείας που είχε συστήσει ο πρώην δικαστικός λειτουργός, Ευάγγελος Καλούσης, αφού την έκρινε ως παράνομη.

Το Ειρηνοδικείο της Αθήνας με την απόφασή του αυτή υποχρεώνει τον Ευάγγελο Καλούση να αφαιρέσει τις διαφημιστικές πινακίδες που είχε τοποθετήσει στo γραφείo του, ενώ παράλληλα του απαγόρευσε να τοποθετήσει και στο μέλλον αντίστοιχες πινακίδες, «όπως και κάθε είδους διακριτικού γνωρίσματος (λογοτύπου, σφραγίδας κτλ) που θα προβάλει ή έστω θα υπαινίσσεται την ιδιότητα αυτού ως τέως δικαστή και του μορφώματος που έχει συστήσει ως δήθεν εταιρίας παροχής δικηγορικών-νομικών υπηρεσιών, με στόχο να αποφευχθεί η παραπλάνηση του κοινού».

Επίσης, ο πρώην δικαστικός υποχρεώνεται να καταργήσει τη λειτουργία της ιστοσελίδας www.kaloussis.gr, «η οποία κρίθηκε ότι τελεί σε αναπόσπαστη συνοχή και εξάρτηση με την παράνομη λειτουργία του προσωπικού του γραφείου και να απέχει στο μέλλον από τη δημιουργία νέας, μέσω της οποίας θα διαφημίζει καθ´ οιονδήποτε τρόπο την παροχή νομικών-δικηγορικών υπηρεσιών, έστω και υπό τη μορφή νομικής εποπτείας ή καθοδήγησης προς άλλους συνεργάτες του, καθώς και να απέχει μελλοντικά από κάθε είδους επ´ αμοιβή παροχή νομικών-δικηγορικών υπηρεσιών, συμβουλευτικών, γνωμοδοτικών ή διεκπεραιωτικών, ατομικά ή σε συνεργασία με δικηγόρο».

Για κάθε ημέρα κατά την οποία θα διατηρεί  τις διαφημιστικές πινακίδες και λογότυπα, καθώς επίσης και την ιστοσελίδα του, αλλά και γενικά θα συνεχίσει να προβαίνει στην παροχή νομικών-δικηγορικών υπηρεσιών, παραβιάζοντας κάθε επιμέρους όρο της απόφασης,  το Ειρηνοδικείο Αθηνών επέβαλλε στον Ευάγγελο Καλούση χρηματική ποινή 1000 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γιάννης Αδαμόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η «παραδικηγορία», ως απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή» και σημειώνει πως «η απόφαση αυτή, μέσω του εκτενέστατου, νομικά άρτιου και απόλυτα συμπαγούς σκεπτικού της, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά και περιφρουρεί αποτελεσματικά και σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο το δημόσιο χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος και το νομοθετικά κατοχυρωμένο θεσμικό ρόλο του Δικηγόρου ως συμπράττοντος στην απονομή της Δικαιοσύνης».

Νέοι εισαγγελείς σε Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ΕΥΠ

Αλλαγή φρουράς θα γίνει στις θέσεις των εισαγγελέων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» τα ηνία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, παίρνει ο εισαγγελέας Κώστας Τζαβέλλας, ενώ στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών επικεφαλής θα τεθεί ο Χρήστος Μπαρδάκης.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Νέο αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε η Βίκυ Σταμάτη

Νέα αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσε η Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου. Αυτή τη φορά επικαλείται τη δεύτερη κατά σειρά ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην οποία βεβαιώνεται ότι πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, αλλά και ότι η αγωγή που της χορηγείται στη φυλακή είναι αναποτελεσματική.

Παράλληλα, η σύζυγος του πρώην υπουργού, στην αίτηση της επαναλαμβάνει πως είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού το οποίο επίσης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα, επικαλείται γνωμάτευση παιδοψυχολόγου στην οποία αναφέρεται ως αιτία η παρατεταμένη απουσία των δυο γονιών του.

Το αίτημα αναμένεται να εξετασθεί τις επόμενες ημέρες.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ψηφιακά πιστοποιητικά στους δικηγορικούς συλλόγους

Συνάντηση για τη διάθεση ψηφιακών πιστοποιητικών στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, είχαν σήμερα ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κώστας Καραγκούνης.
Επίσης, συζητήθηκαν οι διαδικασίες ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφου, οι λειτουργικές προδιαγραφές των ψηφιακών πιστοποιητικών και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει η σχετική εκπαίδευση των δικηγόρων για τη χρήση των ψηφιακών υπογραφών τους.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων της συνεργασίας των δύο υπουργείων για το θέμα, με πρώτο βήμα την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών για τους δικηγόρους, η οποία θα αρχίσει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Στη συνάντηση, μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες των δυο υπουργείων.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Ο Πεπόνης ζητά την άρση ασυλίας του Παπανδρέου

Της Χριστίνας Κοραή

 Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr, ο κ.Πεπόνης αναμένεται να μεταβεί το πρωί της Παρασκευής στη βουλή για να παραδώσει το αίτημα.

 'Εως αυτή την ώρα παραμένει αναπάντητο ερώτημα εάν το αίτημα της δικαιοσύνης αφορά στην υπόθεση των CDS ή την κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο γνώριζε την αποτυχία του 1ου μνημονίου.

 Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, κυρίως της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Προσλαμβάνονται 500 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Δείτε ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Έτοιμη είναι η προκήρυξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για την πρόσληψη 500 μόνιμων σωφρονιστικών υπαλλήλων σε καταστήματα κράτησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», η μόνη εκκρεμότητα αφορά στην έγκριση του κονδυλίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα υποβληθούν σε υγειονομικές, ψυχομετρικές και αθλητικές εξετάσεις.

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ρουπακιώτης: Αδεια σε κρατούμενους μόνο με βραχιολάκια εντοπισμού [βίντεο]

Μετά το σάλο που προκάλεσε η «εξαφάνιση» του 50χρονου βαρυποινίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη, ο οποίος δεν επέστρεψε στις φυλακές της Λάρισας, όπως όφειλε, μετά την πενθήμερη άδεια που είχε λάβει, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης προανήγγειλε πως έρχονται τα βραχιολάκια παρακολούθησης για τους κρατούμενους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Mega υποστήριξε πως όσοι φυλακισμένοι παίρνουν άδεια θα πρέπει να φορούν ειδικά «βραχιόλια εντοπισμού». Παράλληλα ο κ.Ρουπακιώτης αναφερόμενος στον υπερπληθυσμό κρατουμένων που αντιμετωπίζουν τα σωφρονιστικά καταστήματα, τόνισε πως θα θεσπιστεί κοινωνική εργασία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο μεγάλο πρόβλημα των φυλακών.

Καβάλα: Διαγραφή χρέους δανειολήπτη από το Ειρηνοδικείο

Από χρέος 32.000 ευρώ προς τις Τράπεζες απάλλαξε το Ειρηνοδικείο Καβάλας καταναλωτή, ενώ ταυτόχρονα εξαίρεσε από την εκποίηση την κύρια και μοναδική κατοικία του.

Η απόφαση είναι η δεύτερη για το είδος της (μηδενικές δόσεις και εξαίρεση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας) σε Πανελλήνιο Επίπεδο, ενώ και η πρώτη είχε εκδοθεί από το Ειρηνοδικείο Καβάλας.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Καβάλας είναι προσωρινή καθώς ο Νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση μηδενικής καταβολής, το Ειρηνοδικείο είναι υποχρεωμένο ανά εξάμηνο να επανεξετάζει τα εισοδήματα του υπερχρεωμένου.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εντολή Πεπόνη: ερευνήστε έναν προς έναν τους μισθούς των στελεχών ΔΕΚΟ – Όχι μόνο δεν τους μείωσαν αλλά τους αύξησαν από την... πίσω πόρτα!

Την ώρα που μισθοί και συντάξεις πετσοκόβονται για πολλοστή φορά, κάποια... golden boys με παχυλούς μισθούς όχι μόνο δεν εφάρμοσαν το νόμο για περικοπές ύψους 35% αλλά χάρη στο ελληνικό δαιμόνιο βρήκαν τρόπους να πάρουν ακόμη και αυξήσεις!

Μόνο που όλα αυτά θα βρεθούν τώρα στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών, αφού σήμερα ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε να τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις περικοπές στις αποδοχές σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2011 και αλλά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!

Η εισαγγελική παρέμβαση έρχεται λίγες μέρες μετά την αποπομπή, με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του διοικητή της ΛΑΡΚΟ, από τον οποίο ζητήθηκε η παραίτησή του γιατί δεν εφάρμοσε το νόμο για τις μειώσεις μισθών.

Για την εισαγγελική παρέμβαση στάθηκαν αφορμή δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι σε πολλές ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος του 2011 για περικοπές κατά 35% των αμοιβών και επιβολή πλαφόν 1.900 ευρώ στο μέσο μισθολογικό κόστος, αλλά διευθυντικά στελέχη και κατηγορίες εργαζομένων αύξησαν τις αμοιβές τους «διά της πλαγίας οδού», δηλαδή με χορήγηση ειδικών ή έκτακτων επιδομάτων και αποζημιώσεων ή με πλασματικές υπερωρίες και έξοδα κίνησης.

Μάλιστα, αρμόδιοι παράγοντες έκαναν λόγο για υπόγειες συμφωνίες μεταξύ στελεχών και συνδικαλιστών για παράκαμψη του νόμου και χορήγηση «αθέατων» αυξήσεων στις αποδοχές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι διοικήσεις, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, δεν απέστειλαν αναλυτικά στοιχεία για τις μισθολογικές δαπάνες της διοίκησης και του προσωπικού.

Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ζητά να ερευνηθεί σε ποιες ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και για πόσο χρονικό διάστημα. Επίσης, ζητά να εντοπιστούν τα καταβληθέντα χρηματικά ποσά και κατά πόσο υπερέβησαν τα νόμιμα.

Τέλος, ζητά να διακριβωθούν τα στοιχεία των αρμοδίων που ήταν υπεύθυνοι για τις περικοπές και να ερευνηθεί αν έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε βάρος του δημοσίου, όπως απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Την έρευνα ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Γεώργιος Νούλης.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Έδωσαν 5ήμερη άδεια σε βαρυποινίτη που είχε κάνει πέντε φόνους και δεν γύρισε ποτέ

Εξαφανισμένος παραμένει μετά την πενθήμερη άδειά του ο βαρυποινίτης Μιχάλης Μακρυγιάννης. Πρόκειται για έναν κακοποιό, καταδικασμένο για πέντε δολοφονίες και σωρεία άλλων εγκλημάτων, ο οποίος πήρε άδεια από το συμβούλιο φυλακών της Λάρισας, ωστόσο δεν γύρισε ποτέ.

Ο Μιχάλης Μακρυγιάννης ήταν καταδικασμένος σε τετράκις ισόβια, για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, τραυματισμούς, μια σειρά από ένοπλες ληστείες και ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων.

Όπως μεταδίδει το protothema.gr, ο γνωστός βαρυποινίτης δεν δραπετεύει για πρώτη φορά καθώς τον Αύγουστο του 2006 πάλι μετά από πενθήμερη άδεια, δεν επέστρεψε στις φυλακές Αλικαρνασσού. Τελικά συνελήφθη στις 18 Οκτωβρίου 2007 στο Χαϊδάρι μαζί με άλλους δύο κακοποιούς.

Ο γνωστός κακοποιός μαζί με την σπείρα του και με τους αδελφούς Παλαιοκώστα είχαν διαπράξει ληστείες τραπεζών. Το 1985 στις 20 Δεκεμβρίου είχε σκοτώσει έξω από ένα μπαρ τον σερβιτόρο Σπύρο Βαλταδώρο. Οχτώ χρόνια αργότερα, το 1993, στις 28 Οκτωβρίου, σκότωσε και τον φίλο του, Αντώνη Δημητρόπουλο, μέσα στο κέντρο «Χρυσή Νύχτα» στις Τρεις Γέφυρες. Μετά σκότωσε και τον ταμία του κέντρου, Στέλιο Χριστοδουλάκη, τραυματίζοντας παράλληλα άλλα δύο άτομα.
Στις 23 Δεκεμβρίου 1993 μαζί με τον Κώστα Τέγα με πέντε πυροβολισμούς επιτέθηκαν στην σύντροφό του, Αγγελική Τσενεμπή, η οποία πέθανε αργότερα στον Καναδά και δολοφόνησε και έναν φίλο του στον οποίο ανέθεσε να την μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Στην συνέχεια διέπραξε σειρά ένοπλων ληστειών και συνελήφθη τελικά στις 20 Δεκεμβρίου 1994 μαζί με τον Τέγα σε ένα σπίτι στη Γαλάζια Ακτή.

Ναύπλιο: Άγνωστοι απήγαγαν βαρυποινίτη κρατούμενο, από το νοσοκομείο

Έναν Αλβανό κρατούμενο απήγαγαν, σήμερα το πρωί, δύο άτομα, που έφεραν βαρύ οπλισμό, από την αυλή του νοσοκομείου Ναυπλίου, απειλώντας τους συνοδούς εξωτερικούς φύλακες με πυροβολισμούς στον αέρα. 

Ειδικότερα, η επίθεση σημειώθηκε σήμερα στις 11.00 το πρωί, κατά τη διάρκεια μεταγωγής 40χρονου Αλβανού κρατούμενου των Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου, που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, για αλλαγή επίδεσης τραύματος στα εξωτερικά ιατρεία.

Την ώρα της αποχώρησης από το νοσοκομείο, δύο άτομα με βαρύ οπλισμό επιτέθηκαν στους τέσσερις συνοδούς εξωτερικούς φύλακες και, πυροβολώντας για εκφοβισμό στον αέρα, απήγαγαν τον Αλβανό και διέφυγαν με ΙΧ επιβατικό, μάρκας AUDI.   

Ο Αλβανός κρατούμενος εκτίει ποινή κάθειρξης 20 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ένοπλη ληστεία. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό τόσο στην Αργολίδα, όσο και στους γειτονικούς νομούς.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΔΣΑ: «Αντισυνταγματική η διεκδίκηση του εφάπαξ»

Ύστατη έκκληση και θεσμική προειδοποίηση προς την εκτελεστική εξουσία να μην προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες περικοπές στα εφάπαξ και τις λοιπές συντάξιμες παροχές, απευθύνει -με δήλωσή του- ο πρόεδρος του... Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ), Γιάννης Αδαμόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρει στη δήλωσή του: «Την ώρα που, σύμφωνα με τα πλέον επίσημα στοιχεία, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση, αδυνατώντας να βρει αναπτυξιακές λύσεις, κατά τρόπο που επιβεβαιώνει - για μια ακόμη φορά - την πλήρη αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών, η κυβέρνηση δείχνει να καταφεύγει στην, προσφιλή για τα ελληνικά δεδομένα, λογική της υιοθέτησης μεσοπρόθεσμων μέτρων, εισπρακτικής και μόνο λογικής. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο στόχαστρο μπαίνουν οι εφάπαξ παροχές που καταβάλλονται στους συνταξιούχους αλλά και το ύψος των μηνιαίων παροχών, σε μία εκ νέου εξαγγελλόμενη προσπάθεια δήθεν σωτηρίας και εξυγίανσης των ασφαλιστικών ταμείων».

Και συνεχίζει ο πρόεδρος τού Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας: «Πέραν της αυτονόητης διαπίστωσης ότι μέτρα που αποσκοπούν στην περικοπή των εισοδημάτων του μέσου πολίτη εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο βραχυπρόθεσμους στόχους, προσφέροντας μια παροδική ανακούφιση στις κρατικές ταμειακές δυσχέρειες, είναι πλέον βέβαιο ότι επιτείνουν την ύφεση, επιδεινώνοντας διαρκώς την εισοδηματική κατάσταση των πολιτών. Πολλώ δε μάλλον, η εσχάτως εξαγγελθείσα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας πρόθεση αναδρομικής διεκδίκησης των εφάπαξ καταβληθεισών παροχών προσβάλλει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου-ασφαλισμένου, ο οποίος εύλογα βάσισε τη ζωή του πάνω σε συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώθηκαν και ίσχυσαν επί σειρά ετών με την πρωτοβουλία και την ανοχή της επίσημης Πολιτείας.

Αδιαφορώντας μάλιστα για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των εν λόγω παροχών σε σχέση με ήδη καταβληθείσες εισφορές, καταλήγει να ισοδυναμεί με πλήρη καταρράκωση της έννοιας του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, καταφέροντας -μέσω των διαρκών αιφνιδιασμών που υφίστανται οι πολίτες- ακόμα ένα πλήγμα κατά της ασφάλειας δικαίου. Άλλωστε, υπενθυμίζουμε ότι με τις υπ’ αριθμ. 3/2007, 4/2007 και 5/2007 αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, οι οποίες μάλιστα - κατά το Σύνταγμα - επέχουν ισχύ νόμου, έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στις εφάπαξ καταβαλλόμενες παροχές ως ενέργεια αντικείμενη στις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας των πολιτών (άρθρο 4 παράγρ. 1 Συντ.) και υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για την κοινωνική τους ασφάλιση (άρθρο 22 παράγρ. 5 Συντ.), λαμβανομένου υπόψη τού αμιγώς ανταποδοτικού χαρακτήρα της εν λόγω παροχής και του σχηματισμού της αποκλειστικά και μόνο από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, εξαιρουμένων άλλων πόρων».

Επιπλέον, ο κ. Αδαμόπουλος τονίζει: «Πλήρως ακατανόητη τυγχάνει και η λογική του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, αντί να κατευθύνει τις προσπάθειες του κυβερνητικού έργου προς το σκοπό της οικονομικής βελτίωσης της θέσης των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, επικαλείται τις υπάρχουσες ανισότητες, που οι ίδιες οι υιοθετούμενες πολιτικές συντηρούν, για να προκαλέσει τεχνητή διέγερση δήθεν κοινωνικών αντανακλαστικών και να "νομιμοποιήσει" τις εκ νέου σχεδιαζόμενες περικοπές στις συντάξιμες παροχές».

Όσον αφορά τον ασφαλιστικό φορέα των δικηγόρων και την προσπάθεια εξυγίανσής του, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει ότι «καλό θα ήταν οι προσπάθειες της εκτελεστικής εξουσίας να επικεντρωθούν στην κακοδιαχείριση που υπέστησαν, με ευθύνη του ιδίου του κράτους, τα αποθεματικά του μέσω των ανεξέλεγκτων ‘επενδύσεων’ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, στις οποίες προέβη επανειλημμένα η Τράπεζα της Ελλάδος, καίτοι γνώριζε επακριβώς την τραγική κατάσταση της εγχώριας οικονομίας και τις ακριβείς διαστάσεις της κρίσης χρέους, γεγονός το οποίο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κατήγγειλε προ καιρού, καταθέτοντας αναφορά ενώπιον του κ. Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, αιτούμενος την άμεση ποινική διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους για τη δυσχερή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε ένα μέχρι πρότινος υγιέστατο ταμείο».

Στην κατάληξη της δήλωσής του, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Απευθύνουμε ύστατη έκκληση και θεσμική προειδοποίηση προς την εκτελεστική εξουσία να απέχει από ενέργειες που θα τραυματίσουν βαθύτατα τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, διατρανώνοντας την πεποίθησή μας πως περαιτέρω καταστρατηγήσεις της νομιμότητας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, όποιον ευκαιριακό μανδύα και αν περιβληθούν.

Η στοχοποίηση επιμέρους κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων - μεταξύ των οποίων οι Δικηγόροι και, πλέον, οι συνταξιούχοι συνάδελφοι - και οι πομπώδεις εξαγγελίες, με προφανή επικοινωνιακή στόχευση, περί δήθεν πάταξης της διαφθοράς και περιστολής των κρατικών δαπανών, δεν επιλύουν τα χρόνια δομικά προβλήματα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, παρά μόνο γιγαντώνουν τα υπαρκτά προβλήματα, πλήττοντας βάναυσα τη νομιμότητα και, συνακόλουθα, την εμπιστοσύνη τού μέσου πολίτη προς τους θεσμούς και βεβαίως πρόσκαιρη και μόνο προβολή δίνουν σε αυτούς που τις εμπνεύστηκαν ως άλλοθι στην ανυπαρξία πολιτικής και στρατηγικής εξόδου από τη δημοσιονομική κρίση».

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Αποζημίωση 270.000 ευρώ σε θύμα τροχαίου λόγω παραλείψεων του ΕΚΑΒ

Σίγουρα τα χρήματα δεν πρόκειται να φέρουν στην ζωή των άτυχο 18χρονο όμως είναι μια δικαίωση των συγγενών του που ελπίζουν ότι δεν θα συμβεί παρόμοιο περιστατικό σε άλλους συμπολίτες μας.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή αγωγή συγγενών 18χρονου, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε τροχαίο στη Λεωφόρο Κηφισίας και τους επιδίκασε αποζημίωση 270.000 ευρώ, λόγω παραλείψεων οργάνων του ΕΚΑΒ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα περιγράφουν στην αγωγή τους οι συγγενείς του 18χρονου, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθυστέρησε να φτάσει στο σημείο του τροχαίου 55 λεπτά ενώ δεν εστάλη κινητή ιατρική μονάδα. Μάλιστα, επικαλέστηκαν ιατρικές γνωματεύσεις οι οποίες επέκριναν την καθυστέρηση 55 λεπτών για τη διακομιδή του 18χρονου στο νοσοκομείο και, κυρίως, την έλλειψη ιατρικής βοηθείας, γιατί δεν είχαν θιγεί άλλα ζωτικά όργανα του νεαρού πλην των πνευμόνων και το περιστατικό μπορούσε να αντιμετωπιστεί από γιατρό με διασωλήνωση τραχείας και αναπνευστήρα, οπότε και θα γλίτωνε τον θάνατο.
Τελικά, το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή, έκρινε ότι υπήρξαν παραλείψεις οργάνων του ΕΚΑΒ λόγω τόσο της αδικαιολόγητης καθυστέρησης όσο και της μη αποστολής ιατρικής κινητής μονάδας και επιδίκασε συνολικά στους συγγενείς 270.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας και ένα βαθμό συνυπαιτιότητας του θύματος, γιατί δεν είχε ρυθμίσει την ταχύτητα του οχήματός του (70 χλμ.) σε χαμηλότερο όριο λόγω της βροχής και της ολισθηρότητας.

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αυθαίρετα

Νέα προσφυγή κατά του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων (ν.4014/11) θα απασχολήσει την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο παραπέμφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων προσφυγή με την οποία προσβάλλεται ως αντίθετος στο Σύνταγμα ο νόμος 4014/11 που περιελάμβανε ευνοϊκές διατάξεις για τα αυθαίρετα και την εξαίρεση από την κατεδάφισή τους έναντι παραβόλου.

Η υπόθεση αφορά οικοδομική άδεια στην Ηγουμενίτσα, η οποία, προσβλήθηκε ως παράνομη από ιδιοκτήτες γειτονικής οικοδομής, με την αιτιολογία ότι δεν είχαν διανοιχτεί οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι και το οικόπεδο δεν είχε πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Μετά την προσφυγή η εν λόγω οικοδομική άδεια ανακλήθηκε από τη Διοίκηση μετά από σχετική αυτοψία.

Στη συνέχεια, ωστόσο, και μετά την έκδοση του νόμου 4014/11, οι αντίδικοι πέτυχαν την υπαγωγή στις διατάξεις του και την έκδοση νέας αδείας το 2012 που προσβλήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων και παραπέμπεται τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην αίτηση γίνεται αναφορά στη γνωστή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που δέχθηκε ότι δεν επιτρέπεται συνταγματικά να εξαιρούνται από την κατεδάφιση αυθαίρετες κατασκευές που ανεγέρθησαν μετά από 31.3.1983 και ζητείται να κριθούν ανίσχυρες οι διατάξεις του νέου νόμου ως αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος γιατί νοθεύουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

ΟΓΑ : Στον Αρειο Πάγο οι 10.000 συντάξεις-μαϊμού

Το πρώτο αρχείο με 1.014 ύποπτες περιπτώσεις παράνομης είσπραξης συντάξεων και επιδομάτων απέστειλε ο διοικητής του ΟΓΑ Π. Πέτρουλας στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όμως, έπεται και συνέχεια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ΟΓΑ -που κατ' εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας θα στέλνει στο εξής στον Αρειο Πάγο (όπως και τα άλλα Ταμεία) άμεσα όλες τις ύποπτες υποθέσεις -ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων- φαντασμάτων θα φτάσει τις 8.000 - 10.000.

Ηδη ο ΟΓΑ έχει διακόψει την καταβολή της σύνταξης σε 5.000 αλλοδαπούς που εισέπρατταν ως ανασφάλιστοι την προνοιακή σύνταξη των 360 ευρώ και δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν ενώ ελέγχει και άλλες περιπτώσεις.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Σε "απομόνωση" Άκης-Βίκυ στο Κορυδαλλό.Περιορισμοί και απαγορεύσεις στα επισκεπτήριά τους

Στοπ στα επισκεπτήρια του Άκη Τσοχατζόπουλου και της Βίκυς Σταμάτη στο Κορυδαλλό.


Ο πρώην ΥΕΘΑ Άκης Τσοχατζόπουλος πληροφορήθηκε από τη διεύθυνση των φυλακών ότι τα επισκεπτήριά του θα γίνονται πίσω από το τζάμι και μέσω τηλεφώνου όπως συμβαίνει με όλους τους κρατούμενους. Πιθανόν η απόφαση να οφείλεται στη τελευταία ιδιαίτερα έντονη επαφή που είχε με τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη τη περασμένη Κυριακή,όπου οι φωνές τους ακούστηκαν κυριολεκτικά σ΄ όλη τη πτέρυγα.

Πιο σκληρή είναι η απόφαση για τη Βίκυ Σταμάτη η οποία επιστρέφει σήμερα στο Κορυδαλλό. Της απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια.

Από το περιβάλλον του πρώην ΥΕΘΑ συνδέουν τις αποφάσεις αυτές με την επιμονή του Άκη Τσοχατζόπουλου να ζητά τη κλήση κι άλλων προσώπων για κατάθεση στην έρευνα των εξοπλιστικών


Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Στο Θριάσειο η Βίκυ Σταμάτη

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Θριάσειο Νοσοκομείο η Βίκυ Σταμάτη, όπου μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού το βράδυ της Κυριακής έχοντας, κατά δήλωσή της, πάρει αγχολυτικά χάπια.

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 19:30 την Κυριακή, όταν η κυρία Σταμάτη, σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ειδοποίησε τον δεσμοφύλακα πως είχε πάρει πέντε αγχολυτικά χάπια και ότι η εικόνα της ήταν υποτονική.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κρατουμένων, όπου ενημέρωσε τους γιατρούς και εκεί αποφασίστηκε η μεταφορά της στο Θριάσειο.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν πως όταν της ζητήθηκε να υποβληθεί σε πλύση στομάχου, η κυρία Σταμάτη αρνήθηκε. Η έξοδός της από το νοσοκομείο κι η επιστροφή της στις φυλακές θα αποφασιστεί από τους γιατρούς, ανάλογα με την πορεία της υγείας της, πιθανώς την Τρίτη.

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την απόλυση μίας εργαζόμενης

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε απολυθείσα εργαζόμενη σε εταιρεία εμπορίας ειδών και έκρινε μη νόμιμη την καταγγελία της σύμβασής της.

Η εργαζόμενη, σύμφωνα με την απόφαση υπ΄αριθμόν 904/12 του Αρείου Πάγου, είχε υπηρετήσει ευδοκίμως στην ίδια επιχείρηση επί 16 χρόνια, έγινε προϊσταμένη τμήματος πωλήσεων και σε αποδοχή των υπηρεσιών της, της είχε δοθεί εγγράφως διάκριση από την επιχείρηση και πριμ παραγωγικότητας.

Όπως ισχυριζόταν η επιχείρηση, την τελευταία τριετία πριν την απόλυση είχαν δημιουργηθεί προβλήματα επειδή εκείνη εργαζόταν κυρίως πρωινές ώρες και άλλαζε τις βάρδιες με διευθυντικά σημειώματα, κάτι που έκαναν και άλλοι προϊστάμενοι, χωρίς να προκύψουν λειτουργικά προβλήματα και παράπονα.

Τελικά, ο Άρειος Πάγος συμφωνώντας με την απόφαση του Εφετείου, έκρινε την απόλυση καταχρηστική και άκυρη απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης της εταιρείας. Επιπλέον, δέχθηκε ότι η εταιρεία προσέφυγε στο έσχατο μέσο του διευθυντικού της δικαιώματος, χωρίς να λάβει υπόψη την ευδόκιμη υπηρεσία της εργαζόμενης, την ηλικία των 53 ετών στην οποία βρισκόταν και ότι απέμειναν επτά έτη για τη συνταξιοδότησή της. Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, με βάση την αρχή της αναλογικότητας θα μπορούσε η εταιρεία, εφόσον έκρινε ότι υπάρχουν παραπτώματα, να τα αντιμετωπίσει με ηπιότερα μέσα όπως επίπληξη, πρόστιμο κλπ.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Απεργία πείνας κάνουν κρατούμενοι στην Καβάλα

Το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας επισκέφθηκε επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας επισκέφθηκε και... συναντήθηκε με κρατούμενους που πραγματοποιούν από χθες απεργία πείνας, ζητώντας την άμεση μεταφορά τους στις δικαστικές φυλακές.

Συνολικά 12 άτομα παραμένουν για περισσότερους από τρεις μήνες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας κάτω από δύσκολες, όπως λένε, συνθήκες και οι οχτώ απ΄αυτούς έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας.

Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό και οφείλεται στην πληρότητα των δικαστικών φυλακών τόσο της Κομοτηνής όσο και της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα οι διευθύνσεις των φυλακών να μην δέχονται νέους κρατούμενους.

Αν και οι συνθήκες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ο χώρος παραμένει μικρός, χωρίς ανέσεις, και δεν υπάρχει δυνατότητα αυλισμού των κρατούμενων.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η δικηγόρος Ευγενία Παπαναστασίου, μέλος της επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλα, οι κρατούμενοι δεν έχουν κανένα απολύτως παράπονο από τη συμπεριφορά των αστυνομικών, το φαγητό που τούς προσφέρεται είναι καλό και γίνεται προσπάθεια να έχουν όλες τις ανέσεις. Ωστόσο, όπως τόνισε, η κράτηση σ' έναν κλειστό χώρο για δύο ή τρεις μήνες είναι βασανιστική.

«Οι άνθρωποι ζητούν να μεταφερθούν σε δικαστικές φυλακές, όπου θα έχουν περισσότερο χώρο για να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ παλιό και έχουν γίνει ελάχιστα για την λύση του» ανέφερε η κα Παπαναστασίου.

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Παύθηκε οριστικά η «εκατομμυριούχος» δικαστική υπάλληλος

Παύθηκε οριστικά, με απόφαση των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων η εκατομμυριούχος δικαστική υπάλληλος που υπηρετούσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και είχε καταθέσεις 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες έκρυβε επί 20 χρόνια από τις αρμόδιες αρχές.

Η εν λόγω υπάλληλος, που ανήκει στον κατάλογο με τους 13 «κροίσους» δημοσίους υπαλλήλους που είχαν συνολικές καταθέσεις άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, κατείχε επίσης σημαντική ακίνητη περιουσία, καθώς και ανώνυμη εταιρία.

Η δικαστική υπάλληλος παύθηκε οριστικά, πριν από λίγες ημέρες, από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο, για τα πειθαρχικά παραπτώματα της «αναξιοπρεπούς και ανάξιας διαγωγής εντός και εκτός υπηρεσίας», ενώ εκκρεμεί σε βάρος της και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Η αποκάλυψη του θέματος έγινε πριν από λίγους μήνες, όταν άνδρες του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) εντόπισαν «όργιο» μαύρου χρήματος σε τραπεζικούς λογαριασμούς 13 δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έκρυβαν στις καταθέσεις τους περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των προσώπων αυτών ήταν και η εν λόγω δικαστική υπάλληλος που υπηρετούσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών τα τελευταία 31 χρόνια και η οποία είχε, σε 30 τραπεζικούς λογαριασμούς, «αδικαιολόγητες» καταθέσεις ύψους 7.965.236,64 ευρώ. Ακόμη, στην κατοχή της ιδίας και του συζύγου της εντοπίστηκε το σύνολο των μετοχών ανώνυμης εταιρείας, ενώ διέθετε και σημαντική ακίνητη περιούσια.

Τα στοιχεία αυτά συγκέντρωσαν οι αρχές ύστερα από άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, αλλά και έρευνα που διενήργησαν σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας.

Η ίδια, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ενώπιον του αρμοδίου πειθαρχικού οργάνου ότι δεν δήλωνε τα περιουσιακά της στοιχεία γιατί τα τελευταία χρόνια δεν είχε σημειωθεί καμία μεταβολή σε αυτά.

ert.gr

Έρχεται "Καλλικράτης" και στο Ειρηνοδικεία

Στα «σκαριά» βρίσκεται σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο προβλέπεται η συγχώνευση των μισών και πλέον Ειρηνοδικείων από τα 301 που λειτουργούν συνολικά σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος θα προωθηθεί άμεσα για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά από αυτά έχουν καταστεί ανενεργά, χωρίς -πολλές φορές- δικαστή και γραμματέα ή υπολειτουργούν με ελάχιστες υποθέσεις το χρόνο, επιβαρύνοντας το ελληνικό Δημόσιο με δυσανάλογες για τη χρησιμότητά τους δαπάνες.

Bασικό κριτήριο για τη συγχώνευση των «άγονων» ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων της χώρας αποτέλεσε ο μικρός αριθμός έκδοσης αποφάσεων. Για παράδειγμα υπάρχουν Ειρηνοδικεία που το 2010 εξέδωσαν από καμία έως εννέα πολιτικές αποφάσεις.

Επισημαίνεται ότι από τις συγχωνεύσεις θα προκύψουν σημαντικότατα οικονομικά οφέλη, καθώς υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης σε ετήσια βάση θα ανέλθει συνολικά στο 1.000.000 ευρώ. Σήμερα, ποσό που αγγίζει τα 510.000 ευρώ αναλώνεται αποκλειστικά και μόνον για μισθώματα, πέραν των χρημάτων που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπό συγχώνευση Ειρηνοδικείων.

Παράλληλα, από την ενοποίηση θα προκύψει πλεονάζων αριθμός σε ειρηνοδίκες και δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την πρόσληψη 160 νέων ειρηνοδικών, θα ενισχύσουν τα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από τη μεταφορά δικαστικής ύλης σε αυτά από τα Μονομελή Πρωτοδικεία, όπως προβλέπει ο νόμος 4055/2012.

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Την παραμονή του Εφραίμ σε νοσοκομείο επέτρεψε το Εφετείο

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών επέτρεψε, με απόφασή του, στον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, να εξέρχεται από το Άγιο Όρος, να μεταβαίνει σε όποιο νοσοκομείο της χώρας επιθυμεί και να παραμένει σε αυτό όσο χρόνο απαιτείται για να αποκατασταθεί η υγεία του.

Το Συμβούλιο με βούλευμα (υπ’ αριθμό 076/2012) έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του ηγουμένου για άρση του περιοριστικού όρου της υποχρεωτικής παραμονής εντός του Αθωνικής Πολιτείας που του είχε επιβληθεί και, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να τον τροποποιήσει (τον Ιούνιο του 2012 το Συμβούλιο Εφετών είχε επιτρέψει και πάλι τη μετάβαση του ηγούμενου στην Αθήνα προκειμένου να εισαχθεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο).

Ο ηγούμενος Εφραίμ αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού τον Μάρτιο του 2012, έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο σωφρονιστικό κατάστημα. Υπενθυμίζεται ότι στον κατηγορούμενο για την υπόθεση Βατοπεδίου έχουν επιβληθεί ακόμα περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα Καρυών).

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

O Άκης Τσοχατζόπουλος επιμένει για εξέταση των μελών του ΚΥΣΕΑ

Με νέα ανακοίνωση επανέρχονται οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου στην οποία αφήνουν αιχμές κατά του ανακριτή τον οποίο κατηγορούν για... σιωπηρή άρνηση να καλέσει τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ προς εξέταση, όπως άλλωστε έχει ήδη αιτηθεί ο πρώην υπουργός δια των δικηγόρων του.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με βαθιά έκπληξη, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του πρώην Υπουργού κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου, πληροφορηθήκαμε την (σιωπηρή) άρνηση του αρμόδιου Ανακριτή του ν.4022 να καλέσει –κατόπιν σχετικού αιτήματός μας- τα μέλη του ΚΥ.Σ.Ε.Α. και σειρά αξιωματούχων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά την περίοδο 1998-2000. Στο αίτημά μας αυτό εμμένουμε και θα επανέλθουμε.

Θεωρούμε ότι η κύρια ανάκριση (αρθ. 246 κ.ε. Κ.Π.Δ.) που διενεργείται σε σχέση με την πολύπτυχη και πολυεπίπεδη υπόθεση Τσοχατζόπουλου στερείται έτσι κρίσιμων στοιχείων, ήτοι μαρτυρικών καταθέσεων ουσιωδών μαρτύρων που, εκ της θεσμικής θέσεώς τους εκείνη την περίοδο, είναι σε θέση να συμβάλλουν στην πλήρη εξέταση της εν λόγω υπόθεσης.

Η περάτωση της τακτικής ανακρίσεως χωρίς την μαρτυρική συμμετοχή των ως άνω προσώπων καθιστά την ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας σε υπόθεση που απασχολεί από μηνών το πανελλήνιο λογικά και νομικά αδύνατη.

Υπενθυμίζεται ότι η λήψη των τεσσάρων διαδοχικών ομόφωνων αποφάσεων του ΚΥ.Σ.Ε.Α. σε σχέση με την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων «214» (και στη συνέχεια η σχετική σύμβαση της 15/2/2000) υπήρξε απότοκος μακράς (υπερδιετούς) υπηρεσιακής και ιεραρχικής προετοιμασίας από τα αρμόδια θεσμικά όργανα και υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

ΣτΕ: Δεν «παγώνει» η εφεδρεία στο Δημόσιο

Λόγους δημοσίου συμφέροντος επικαλείται το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να δικαιολογήσει το ότι η εργασιακή εφεδρεία που εφαρμόστηκε σε διάφορους υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν μπορεί να... «παγώσει», παρά τις προσπάθειες μερίδας υπαλλήλων.
Με αυτές τις σκέψεις, η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις πρώτες αιτήσεις υπαλλήλων που επιδίωκαν να «παγώσουν» διοικητικές πράξεις με τις οποίες τέθηκαν στα τέλη του 2011 σε «προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα» εν όψει τού ότι, μέσα στην προσεχή 2ετία, επρόκειτο να συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους με συμπληρωμένη 35ετή θητεία.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι πρόδηλα βάσιμοι οι ισχυρισμοί τους πως ο ν. 4024/11 (για την εφεδρεία) είναι αντίθετος στο Σύνταγμα, στο Κοινοτικό Δίκαιο και στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), κάτι που θα εξετάσει, πάντως, διεξοδικά στην «πιλοτική» δίκη που θα γίνει στην Ολομέλεια ΣτΕ στις 5-10-12.

Η Επιτροπή της Ολομέλειας δέχθηκε ότι η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και η εφεδρεία θα μπορούσαν να «παγώσουν» μόνο σε περιπτώσεις που θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ο υπάλληλος που μπαίνει σε τέτοιο καθεστώς, υφίσταται μια ανεπανόρθωτη και σοβαρή βλάβη. Ωστόσο, η οικονομική στενότητα και δυσκολία που προέκυψε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις των υπαλλήλων που προσέφυγαν στο ΣτΕ δεν στάθηκε αρκετή για να δικαιολογήσει την αναστολή της εφεδρείας τους.

Οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ (448-9/12) ανάβουν ουσιαστικά πράσινο φως για την εφαρμογή του μέτρου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι τέτοιες πράξεις (εφεδρείας) που αναφέρονται στην υπηρεσιακή κατάσταση υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, δεν επιτρέπεται να ανασταλούν και η άμεση εκτέλεσή τους επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Οι προσφεύγοντες υπάλληλοι (υπουργείου και επιμελητηρίου) υποστηρίζουν στις αιτήσεις τους ότι ο ν. 4024/11 τους θέτει σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση και γι' αυτό παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος που προστατεύουν την ανθρώπινη αξία, την ισότητα, την εργασία, την ελευθερία συμμετοχής στην κοινωνική - οικονομική ζωή, τη μονιμότητα.

Η Επιτροπή της Ολομέλειας ΣτΕ έκρινε, όμως, ότι δεν είναι πρόδηλα βάσιμοι οι ισχυρισμοί αυτοί ούτε οι αιτιάσεις τους πως παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αξιοκρατίας, της αναλογικότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

Οικονομική βλάβη: Παράθυρο για να μην ισχύσει ο νόμος

Μοναδικό «παράθυρο» για «μπλοκάρισμα» της εφεδρείας έμεινε μόνο στην περίπτωση που συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι ανεπανόρθωτης βλάβης, όπως όταν κάποιος αποδεικνύει ότι δεν μπορεί πλέον να ζήσει.

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι η οικονομική βλάβη είναι από τη φύση της επανορθώσιμη, εφόσον γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακύρωσης τον Οκτώβριο.

Απέκρουσε δε τους ισχυρισμούς των υπαλλήλων ότι στερούνται τα αναγκαία μέσα διαβίωσης και συντήρησης των οικογενειών τους υφιστάμενοι ανεπανόρθωτη βλάβη αδυνατώντας να καλύψουν τρέχοντα έξοδα.

Στη μία περίπτωση, ζευγάρι δήλωσε εισόδημα 69.000 ευρώ το 2011 και στη γυναίκα που τέθηκε σε εφεδρεία μειώνονται οι αποδοχές της (42.000) στο 60%, ενώ πρέπει να καλύπτει δόσεις 7.800 ευρώ από στεγαστικό και δίδακτρα 480 € για το παιδί.

Στην άλλη περίπτωση τέθηκε σε εφεδρεία γυναίκα με εισόδημα 35.000 ευρώ, ενώ ο σύζυγός της εισπράττει ελάχιστα, έχουν άνεργο παιδί και πληρώνουν δόσεις 800 ευρώ μηνιαίως σε δάνεια που αδυνατούν πλέον να καλύψουν.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Αντίθεση Αντ. Ρουπακιώτη στις νέες απολύσεις στη Χαλυβουργία Ελλάδος

Την αντίθεσή του στις έξι νέες απολύσεις, στις οποίες προχώρησε η «Χαλυβουργία Ελλάδος» στη μονάδα του Ασπροπύργου, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σε συνάντηση του με το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων του εργοστασίου «Η Ενότητα». Στη συνάντηση πήραν μέρος τόσο νομικοί σύμβουλοι των εργαζομένων, όσο και απολυμένοι της εταιρείας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι τελευταίες αυτές απολύσεις όχι μόνο δεν υπηρετούν το αναγκαίο κλίμα ηρεμίας, που πρέπει να υπάρχει στον χώρο του εργοστασίου μετά την αναστολή της απεργίας, αλλά επιτείνουν την ένταση και παρεμποδίζουν την άσκηση του δικαιώματος εργασίας.

Κι αυτό, όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «πέραν του ότι οι απολύσεις αυτές θα ελεγχθούν από τα δικαστήρια για τη νομιμότητά τους». Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τέλος την ευχή να μην υπάρξει συνέχεια στη στάση αυτή της εταιρείας.

Οι έξι απολύσεις έγιναν μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων για αναστολή της απεργίας τους, με την επίκληση προϋποβολής μήνυσης, χωρίς καταβολή αποζημίωσης.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Βίκυ Σταμάτη: Κινδυνεύει η ζωή μου, πρέπει να πάω στο νοσοκομείο

Έκκληση στην διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, απευθύνει προς ο συνήγορος της Βίκυς Σταμάτη, καθώς η πελάτισσά του «αντιμετωπίζει άμεσο και μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή της».

Ο Βασίλης Χειρδάρης ζητά την μεταφορά της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου στο νοσοκομείο καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η γιατρός των φυλακών ήδη ζήτησε «επείγουσα ψυχιατρική εκτίμηση» για την περίπτωσή της, καθώς την προηγουμένη (31/7) είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών εμφανίζοντας λιποθυμικές τάσεις και πονοκέφαλο.

Στην επιστολή του προς τη διεύθυνση των φυλακών ο κ. Χειρδάρης αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η πελάτισσά του «εκδηλώνει την εντονότατη ανησυχία της για την σοβαρή επιδείνωση της υγείας της χθες και πολύ περισσότερο σήμερα».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...