Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ομοβροντία προσφυγών κατά του ειδικού τέλους ακινήτων

Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση προσφυγών κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011). Μάλιστα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατέθεσε αίτημα πενίας ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας που αδυνατεί να καταβάλει το νέο φόρο, αλλά δεν έχει και την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει δικηγόρο.
Ειδικότερα, στο Πρωτοδικείο προσέφυγε ο δικηγόρος Αθηνών Αντώνης Αργυρός και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος που του έστειλε η ΔΕΗ

Δυο Ελληνοαμερικανίδες διεκδικούν θέσεις ανωτάτων δικαστών στις ΗΠΑ

Δυο Ελληνοαμερικανίδες διεκδικούν θέσεις ανωτάτων δικαστών, στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Πρόκειται για την Κέιτ (Κατερίνα) Χριστοφοράτου στην περιφέρεια του Κουίνς της Νέας Υόρκης και την Κάρμεν Μαρκάκη στην κομητεία Νάσο του Λονγκ Άιλαντ.

Η Κέιτ Χριστοφοράτου διετέλεσε πρόεδρος του Ελληνικού Δικηγορικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, κατάγεται από την Κεφαλλονιά και διατηρεί γι' αρκετά χρόνια δικηγορικό γραφείο στην Αστόρια. Στο ενεργητικό της έχει αρκετές διακρίσεις και επαγγελματικές επιτυχίες.

H ομογενής δικηγόρος διεκδικεί το αξίωμα του ανώτατου δικαστή και υποστηρίζεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα αναμετρηθεί με έντεκα άλλους υποψηφίους (έξι Δημοκρατικούς και πέντε Ρεπουμπλικανούς), από τους οποίους θα εκλεγούν οι έξι.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Εισαγγελία Α.Π.: «Οχι» σε κατάργηση «πυραμίδας»

«Οχι» στην κατάργηση της ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελέων από τους ανωτέρους τους («ιεραρχική πυραμίδα») λέει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αντιδρώντας τόσο σε αυτό όσο και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του οργανισμού των δικαστηρίων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου, με εισηγητή τον αντεισαγγελέα Α.Π., Φώτη Μακρή, πραγματοποίησε παρατηρήσεις και επί άρθρων που αφορούν την εξέλιξη και επιθεώρηση των δικαστών, τη θέση σε αργία τους, την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών κ.λπ.

Οπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελικών λειτουργών από τους ανωτέρους τους κατά βαθμό και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως επικεφαλής όλων είναι «μη ορθή», καθώς στην ουσία καταργείται «η κοινώς παραδεδεγμένη αρχή της ιεραρχικής συγκρότησης της Εισαγγελίας».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως «επιεικώς απαράδεκτη» τη διαγραφή της διάταξης που αναφέρει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι προϊστάμενος όλων των εισαγγελέων, αναφέροντας, ειδικότερα, ότι η συγκεκριμένη διάταξη «τείνει σε σαφή μείωση του θεσμού». Και προσθέτει ότι το υπάρχον πλαίσιο λειτουργεί από το 1988. Επίσης, διατυπώνονται οι εξής παρατηρήσεις:

* Δεν είναι ορθή η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. που πραγματοποιούν τις προαγωγές δικαστών, μπορούν να στηρίζουν την κρίση τους και στην προσωπική τους αντίληψη. Και τούτο, διότι μπορεί να οδηγήσει σε παραλείψεις ικανών δικαστών.

* Η διάταξη που προβλέπει ότι η προαγωγή των δικαστών θα γίνεται με βάση «τη σύγκριση των κρινομένων» είναι ορθή, καθώς πολλές φορές ικανότατοι δικαστές καθηλώνονται επειδή προηγούνται στην επετηρίδα άλλοι συνάδελφοι τους που καταφανώς υστερούν. Πάντως, η σύγκριση των υποψηφίων για προαγωγή πρέπει να περιορίζεται μεταξύ των τεσσάρων αρχαιοτέρων.

* Ο προσδιορισμός των ορίων ηλικίας για την είσοδο στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών πρέπει να οριστεί από 27 έως 40 ετών και όχι 45.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Κρήτη: Ο εισαγγελέας πρότεινε αθώωση- το δικαστήριο τους "έριξε" 18 χρόνια!

Ένας μικρός χαμός έγινε στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Χανίων όπου εκδικάστηκε η υπόθεση του εντοπισμού τριών…θερμοκηπιακών χασισοφυτειών σε χωριό της Μεσαράς, τον Ιούλιο του 2010. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν τρεις ντόπιοι, ηλικίας 36, 51 και 74 ετών καθώς και ένας 20χρονος Αλβανός.

Συγγενείς και φίλοι των δύο μεγαλύτερων ηλικιακά κατηγορουμένων περίμεναν ότι οι άνθρωποι τους θα αθωωθούν μετά και την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα έδρας.

Όταν όμως ήρθε η ώρα της ετυμηγορίας, ένιωσαν να τους πλακώνει το ταβάνι αφού το Δικαστήριο καταδίκασε τον 74χρονο και τον 51χρονο σε ποινή κάθειρξης 18 ετών αντίστοιχα, αναγνωρίζοντας τους μάλιστα το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Εξέγερση κρατουμένων στις φυλακές Σάμου

Οκτώ Σύροι μετανάστες, οι αντιδρούσαν στην πολυήμερη παραμονή τους στη Σάμο, εξεγέρθηκαν, προκάλεσαν φθορές στις εσωτερικές μεταλλικές πόρτες των κρατητηρίων, έβαλαν φωτιά σε στρώματα του χώρου κράτησής τους και αντιστάθηκαν στους αστυνομικούς όταν αυτοί εισήλθαν στα κρατητήρια για να επιβάλλουν την τάξη.

Μετά από άμεση και συντονισμένη επέμβαση αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, κατασβήσθηκε η φωτιά και οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ  ΕΔΩ

Διήμερες αποχές των δικηγόρων της Αθήνας

Aποχή των Δικηγόρων την Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011 καθώς και την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου και Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Ο ΔΣΑ συντάχθηκε με τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η οποία σημείωσε πως «διατρανώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της» στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως αυτή περιγράφεται στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση και εξορθολογισμός διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης».

Επισήμανε ακόμη πως «ο ρόλος των δικηγόρων ως συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης καθιστά επιβεβλημένη τη διεξαγωγή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υιοθετηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στην ουσιαστική αναμόρφωσή της ως θεσμού».

Προσφυγή ΔΣΑ στο ΣτΕ κατά του τέλους ακινήτων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ζητώντας την ακύρωση του ειδικού τέλους ακινήτων. Πρόκειται για τη δεύτερη προσφυγή κατά του συγκεκριμένου τέλους. Η πρώτη προσφυγή είχε κατατεθεί από το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και την Ανώνυμη Εταιρεία «Eurocapital».

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, διά του Προέδρου του κ. Γιάννη Δ. Αδαμόπουλου και των Δικηγόρων Αθηνών κ.κ. Αντωνίου Π. Αργυρού και Ευσταθίου Κ. Μπακάλη, προσέφυγε σήμερα, 24 Οκτωβρίου 2011, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτουμένων Δομημένων Επιφανειών (εφ εξής «Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.»), που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011.

Όσον αφορά στους λόγους ακυρώσεως σχετικά με το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, επισημαίνονται συνοπτικώς τα ακόλουθα:
Ι. Κατ αρχάς, καθίσταται σαφές ότι ο προορισμός των εσόδων, που θα εισπραχθούν από την επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, εντοπίζεται στην εξυπηρέτηση δημοσιονομικών στόχων, μη άμεσα συναρτωμένων με την παροχή κάποιας ειδικής ωφελείας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με συνέπεια να αποκαλύπτεται ευχερώς ο αληθής χαρακτήρας της εν λόγω δημοσιονομικής επιβαρύνσεως, η οποία συνιστά αναντίρρητα φόρο επί της περιουσίας και όχι «τέλος». Ως εκ τούτου, νομίμως και βασίμως τίθεται υπό τη βάσανο των συνταγματικών αρχών και κανόνων, που αναπτύσσονται αναλυτικώς κατωτέρω.
ΙΙ. Το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. δεν πρέπει να αξιολογηθεί κατά τρόπο αυτόνομο, αλλά συνδυαστικώς και συνολικώς, ήτοι σε συνάρτηση με τις συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις της ακίνητης περιουσίας, που δημιουργούν υπέρμετρη φορολογική πίεση σε αυτή, απειλούσα την ιδία την ουσία της και καταλήγουσα, ουσιαστικώς, σε σταδιακή δήμευση αυτής. Πολλώ δε μάλλον, αφ ης στιγμής η φορολόγηση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας δεν πραγματοποιείται αποκλειστικώς στην περίπτωση, που αυτή παράγει εισόδημα, ώστε και η αναλογούσα σε αυτή φορολογική επιβάρυνση να καταβάλλεται ακριβώς από ένα μέρος των εισοδημάτων αυτών, παρά ο νομοθέτης αρκείται, άνευ ετέρου, στην κατοχή αυτής. Περαιτέρω, προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας επέρχεται και διά του εξαναγκασμού του ιδιοκτήτη  φορολογουμένου να προβεί σε εκποίηση της περιουσίας του αυτής, ώστε να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην καταβολή των φόρων, που συνδέονται με αυτή, ιδίως σε περίοδο οξυτάτης οικονομικής υφέσεως, που χαρακτηρίζεται από τεραστία έλλειψη ρευστότητας. Κατά τον τρόπο δε αυτό, σημειώνεται παραβίαση των διατάξεων των άρθρων 17 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α..
ΙΙΙ. Όπως προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 53§2 του Ν. 4021/2011, για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. λαμβάνεται υπ όψιν το εμβαδό της δομημένης επιφανείας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, με βάση τα οποία υπολογίστηκε κατά τη 17-09-2011 το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν. 2130/1993, καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου και συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σύμφωνα με τους πίνακες, που παρατίθενται στην ως άνω διάταξη. Κατά συνέπεια, η φορολογική βάση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. δεν καθορίζεται ευθέως από τον Νόμο, αλλά κατά παραπομπή στη μέθοδο υπολογισμού, την οποία χρησιμοποιεί η Δ.Ε.Η. και, κατ επέκταση, οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το Τ.Α.Π. Το δε γεγονός αυτό συνιστά κατ εξουσιοδότηση προσδιορισμό ενός ουσιώδους στοιχείου του φόρου και, μάλιστα, ούτε καν από την κανονιστικώς δρώσα διοίκηση, αλλά από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις του άρθρου 78§§1,4 .
IV. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53§§8-11 του Ν. 4021/2011, τόσο η βεβαίωση, όσο και η είσπραξη του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ανατίθεται στη Δ.Ε.Η. και στους λοιπούς εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, ρητώς χορηγείται στα ανωτέρω πρόσωπα το δικαίωμα, σε περίπτωση μη καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., να προβούν σε διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατά τον τρόπο, όμως, αυτό μια κατ εξοχήν έκφανση της δημοσίας εξουσίας και της κρατικής κυριαρχίας, όπως είναι η βεβαίωση και είσπραξη ενός φόρου επί του κεφαλαίου, ανατίθεται σε ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες, που ουδόλως συνιστούν, ασφαλώς, όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, κατά πρόδηλη παραβίαση των διατάξεων των άρθρων 26§2 και 1§3 του Συντάγματος, συνδυαστικώς ερμηνευομένων.
V. Επιπλέον, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. επιβάλλεται αδιακρίτως σε όλους τους ιδιοκτήτες «δομημένων επιφανειών», χωρίς να συνεκτιμά περαιτέρω ουσιώδεις παράγοντες, που προσδιορίζουν την αληθινή φοροδοτική τους ικανότητα. Ειδικότερα, κατ αρχάς, δεν λαμβάνει καθ όλου υπ όψιν την παραγωγή ή όχι εισοδήματος από την ακίνητη αυτή ιδιοκτησία και, περαιτέρω, το ύψος του εισοδήματος αυτού. Περαιτέρω, για τη διάγνωση της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας του ιδιοκτήτη δεν λαμβάνεται υπ όψιν ούτε το εν γένει αποκτώμενο εξ αυτού εισόδημα, ώστε να εξακριβώνεται η πραγματική δυνατότητά του να καταβάλει τον φόρο, που αντιστοιχεί στην ακίνητη περιουσία του, αλλά και συνολικώς τους φόρους που του αναλογούν. Επιπροσθέτως, για τον υπολογισμό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. λαμβάνονται υπ όψιν μόνο η επιφάνεια του ακινήτου, η τιμή ζώνης αυτού (η οποία, μάλιστα, καθορίζεται με κατ εξουσιοδότηση του Νόμου εκδοθείσες Υ.Α.) και η παλαιότητα αυτού. Αντιθέτως, δεν λαμβάνονται υπ όψιν άλλοι ουσιώδεις προσδιοριστικοί παράγοντες, όπως ο συντελεστής ορόφου ή ο συντελεστής εμπορικότητας, οι οποίοι, βεβαίως, διαφοροποιούν την αξία των ακινήτων, γι αυτό και λαμβάνονται υπ όψιν και στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων (άρθρο 41 Ν. 1249/1982). Εκ των ανωτέρω διαπιστώνεται η παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 4§§1,5 του Συντάγματος. Τέλος, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. αποτελεί τη δεύτερη φορολογική επιβάρυνση της κατοχής της ακίνητης περιουσίας μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος (2011), καθώς, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) Ευρώ επιβαρύνονται και με τον Φ.Α.Π. (άρθρα 27 επ. Ν. 3842/2010), με συνέπεια να σημειώνεται παραβίαση και της αρχής της απαγορεύσεως της διπλής φορολογίας, ήτοι της απαγορεύσεως εκ νέου φορολογήσεως της ιδίας φορολογητέας ύλης για την ιδία αιτία.
VI. Στη διάταξη του άρθρου 53§11 του Ν. 4021/2011 προβλέπεται ως επιπρόσθετη «κύρωση» για την περίπτωση, στην οποία ο φορολογούμενος δεν προβαίνει σε καταβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο, στο οποίο αφορά ο φόρος. Επαπειλείται, δηλαδή - χωρίς, μάλιστα, να προβλέπεται τούτο στον Κ.Ε.Δ.Ε., υπό τη μορφή αναγκαστικού μέτρου εισπράξεως – η διακοπή της παροχής ενός κοινωνικού αγαθού, προκειμένου να επιτευχθεί ο εξαναγκασμός του φορολογουμένου να συμμορφωθεί προς την υποχρέωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. Πρόκειται, δε, αναντίρρητα, για μια μορφή ψυχολογικής βίας, η οποία προσλαμβάνει μείζονες διαστάσεις απαξίας όταν απευθύνεται σε πρόσωπα οικονομικώς εξαθλιωμένα ή αντιμετωπίζοντα άλλους αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας καταβολής (π.χ. ασθενείς). Έτσι, διά του «μηχανισμού» της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στους αδυνατούντες να καταβάλουν την προδήλως αντισυνταγματική και επαχθεστάτη αυτή φορολογική επιβάρυνση προσβάλλεται ευθέως η ιδία η αξία του ανθρώπου, καθώς τίθεται προ του κινδύνου να στερηθεί ένα ζωτικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωσή του. Έτσι, όμως, υποβιβάζεται το επίπεδό του κάτω των ορίων του στοιχειωδώς ανεκτού και τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η υγεία, αλλά και η ιδία η επιβίωση αυτού. Ουδείς λόγος για διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μπορεί να γίνει στην περίπτωση αυτή, με αποτέλεσμα να θίγεται ουσιωδώς ο ίδιος ο πυρήνας της διατάξεως του άρθρου 2§1 του Συντάγματος.
VII. Περαιτέρω, διά των διατάξεων του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 επιφέρεται συνταγματικώς ανεπίτρεπτη επέμβαση της Πολιτείας στον συμβατικό δεσμό μεταξύ των ανωνύμων εταιρειών, που παρέχουν το ηλεκτρικό ρεύμα, και των αντισυμβαλλομένων τους ιδιωτών. Δεν θεσπίζεται, μάλιστα, μόνο μια επιπρόσθετη οικονομική υποχρέωση για τον πολίτη, αλλά και προβλέπεται ρητή και ιδιαιτέρως επαχθής κύρωση, ήτοι η διακοπή της ηλεκτροδοτήσεως. Η μεταγενέστερη, δε, αυτή νομοθετική τροποποίηση των υφισταμένων ιδιωτικών συμβάσεων ουδόλως εντάσσεται στις επιτρεπτές εξαιρέσεις αποκλίσεως από τις επιταγές του άρθρου 5§1 του Συντάγματος, καθώς πουθενά στις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011 δεν γίνεται αναφορά σε μη νομίμους ή βλαπτικούς όρους των ανωτέρω συμβάσεων, οι οποίοι δικαιολογούν την επέμβαση αυτή Ανεπίτρεπτη επέμβαση σε ιδιωτικής φύσεως συμβατικό δεσμό επέρχεται και ένα δεύτερο επίπεδο, αυτό της σχέσεως μεταξύ ιδιοκτήτη  εκμισθωτή της «δομημένης επιφανείας» και μισθωτή αυτής, καθώς ορίζεται ως «υπόχρεος» για την καταβολή του τέλους του ακινήτου ο «χρήστης» αυτού. Μάλιστα, ρητώς προβλέπεται ότι, σε περίπτωση, που ο μισθωτής καταβάλει το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., τότε το καταβληθέν ποσό συμψηφίζεται αυτοδικαίως με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.
VIII. Τέλος, η επιβολή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. άνευ οποιασδήποτε συναρτήσεώς του είτε με το παραγόμενο εκ της ιδιοκτησίας αυτής εισόδημα είτε με το εν γένει αποκτώμενο εισόδημα του φορολογουμένου, συνιστά, κατ ουσίαν, θέσπιση τεκμηρίου. Με μόνη τη συνεκτίμηση αντικειμενικών παραγόντων - οι οποίοι, μάλιστα, λόγω της άκρως περιοριστικής αναφοράς τους, δεν συμπεριλαμβάνουν όλα τα δυνατά προσδιοριστικά της αξίας κριτήρια -, όπως είναι το εμβαδό του ακινήτου, η τιμή ζώνης και η παλαιότητα, καταλογίζεται μια φορολογική επιβάρυνση, που στερεί από τον φορολογούμενο τη δυνατότητα ανταποδείξεως. Έτσι, όμως, δεν προσβάλλεται μόνο η αρχή της φορολογική ισότητας υπό την έννοια της απαιτήσεως φορολογήσεως με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα, αλλά και το δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20§1 Συντ. και άρθρο 6§1 Ε.Σ.Δ.Α.), λόγω της καθιερώσεως του αμαχήτου αυτού τεκμηρίου.
Για τους λόγους αυτούς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος έχει καθήκον να προστατεύει τα δικαιώματα των μελών του, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, παρεμβαίνοντας σε κάθε ζήτημα μείζονος εθνικού ή κοινωνικού συμφέροντος, ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση της επιβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ως παράνομου και αντισυνταγματικού και επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες.
Σημειώνεται ότι, καθ όσον αφορά στην Αίτηση Ακυρώσεως του Δ.Σ.Α. για το Τέλος Επιτηδεύματος, ορίστηκε ήδη δικάσιμος ενώπιον του ΣτΕ η 4η Νοεμβρίου 2011.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ για το χαράτσι μέσω ΔΕΗ

 Η πρώτη προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι από το σωματείο "Έλληνες Φορολογούμενοι" και την Ανώνυμη Εταιρεία "Eurocapital".

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η επιβολή του νέου τέλους, που στην ουσία πρόκειται για νέο φόρο, αντίκειται σε μία πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος, αλλά και σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι δικηγόροι

Δύο νέες κινητοποιήσεις με δίημερη αποχή από τα καθήκοντά τους, στις 26 και 27 Οκτωβρίου και στις 3 και Νοεμβρίου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Στη συνεδρίση, που έγινε το Σάββατο στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκπροσωπήθηκαν 56 από τους 63 δικηγορικούς συλλόγους.

Κατά τις εργασίες της ολομέλειας τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις: Η πρώτη για αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και η δεύτερη για τη συνέχιση τους. Με μεγάλη πλειοψηφία επικράτησε η δεύτερη πρόταση.

Στη συνέχεια τέθηκαν για νέα ψηφοφορία προτάσεις για πραγματοποίηση 4ήμερης αποχής την ερχόμενη εβδομάδα ή δύο διήμερων αποχών την ερχόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα και, με ψήφους 31 έναντι 23, επικράτησε η δεύτερη πρόταση, για την πραγματοποίηση δύο διήμερων αποχών.

Να σημειωθεί ότι από δύο δικηγορικούς συλλόγους δεν προσήλθαν οι πρόεδροι τους, αλλά εκπρόσωποι τους, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η δικηγορική κοινότητα εκφράζει «ρητά την έντονη αντίθεσή της στη διαρκή και άνευ προηγουμένου προσβολή του πυρήνα συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών με τα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα».

Η ολομέλεια υπογραμμίζει ακόμη, ότι «ο θεσμικός ρόλος των δικηγόρων και η ιστορία των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και των θεμελιωδών ελευθεριών επιτάσσει την ανάληψη δράσεων προς όφελος των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας, που βλέπουν κατακτήσεις ετών να καταπατώνται μέσω πολυνομοσχεδίων αμφιβόλου συνταγματικότητας».

Παράλληλα, η ολομέλεια διατρανώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που διέπει την αναγκαστική απαλλοτρίωση, όπως αυτή περιγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιοα, υποστηρίζουν οι δικηγόροι, «διά της προωθούμενης ρύθμισης παραγνωρίζεται ο καταναγκαστικός και εξαιρετικός χαρακτήρας της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ως βαρύτατης προσβολής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, μέσω της σοβαρής μείωσης των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών των υπό απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών και των δυσανάλογων νομικών και πραγματικών υποχρεώσεων και δυσχερειών που τους τίθενται για τη δικαστική επιδίωξη της αποζημίωσης, ενώ παράλληλα παραβλέπεται και το γεγονός ότι η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι συνταγματικά αποδεκτή εξαίρεση του κανόνα της προστασίας της ιδιοκτησίας».

Επίσης, η ολομέλεια σημειώνει ότι «ο ρόλος των δικηγόρων ως συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης καθιστά επιβεβλημένη τη διεξαγωγή διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υιοθετηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στην ουσιαστική αναμόρφωσή της ως θεσμού».

Και καταλήγουν οι δικηγόροι ότι «στο διάλογο αυτό προσερχόμαστε με συγκεκριμένες προτάσεις, ευελπιστώντας σε μία ουσιαστική συζήτηση, η οποία δεν θα υπονομευτεί από εξωθεσμικούς παράγοντες».

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Λαμία: Νέα κατάληψη δικαστηρίων από τους δικαστικούς

Για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιούν κατάληψη στα δικαστήρια και στο εφετείο Λαμίας οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Οι εργαζόμενοι εμποδίζουν από τις 7.00 το πρωί την τέλεση δικών στο πλαίσιο των πανελλαδικών τρίωρων κινητοποιήσεων που έχει κηρύξει ο κλάδος τους σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

 Θεωρούν άδικο το νομοσχέδιο που θέλει να τους σπάσει από την σύνθεση της δικαιοσύνης, αλλάζοντας έτσι και το μισθολόγιό τους, ενώ όπως επισημαίνουν οι κυβερνώντες κάτι τέτοιο ούτε που το επιχείρησαν για τους υπαλλήλους της βουλής.

16 επιχειρηματίες και χρηματιστές στο σκαμνί για τις "φούσκες" του χρηματιστηρίου και το παραδικαστικό

Ο Άρειος Πάγος με δύο βουλεύματά του μετέτρεψε τις κατηγορίες (οι οποίες είναι σε βαθμό κακουργήματος) σε επτά εμπλεκόμενους στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τις «φούσκες» των μετοχών «Σιγάλας».

Ειδικότερα, με το υπ' αριθμόν 1000/2010 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, παραπέμπονται σε δίκη συνολικά 16 επιχειρηματίες, χρηματιστές και ιδιώτες, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για το «φούσκωμα» της μετοχής της Σιγάλας ΑΤΕ. Συγκεκριμένα, παραπέμπονται συνολικά πέντε άτομα για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, επτά άτομα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο δικηγόρος Σ. Κουμεντάκης για ξέπλυμα, ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Πανούσης και ο επίσης επιχειρηματίας Τρ. Αποστολόπουλος.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

«Οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη συνεισφέρει τον οβολόν τους», δηλώνει η ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών

Μετά το έντονο κλίμα που υπήρχε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη και την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή για συνεισφορά του οβολού των δικαστικών και τις δηλώσεις του περί «αρνησιδικίας με τερτίπια», συνήλθε σήμερα, Πέμπτη, η ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, δηλώνοντας ότι «οι δημόσιες επικρίσεις και οι μειωτικοί και απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί από δημόσιους και άλλους παράγοντες εναντίον των δικαστικών λειτουργών μπορεί να εκληφθούν ως απόπειρα επηρεασμού και ενέχουν επέμβαση στην προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών, γι' αυτό και είναι καταδικαστέες.

Όπως σημειώνει, η ολομέλεια της εισαγγελίας, προς, δε, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν την εντύπωση ότι στοχεύουν στην επικυριαρχία της εκτελεστικής εξουσίας πάνω στη Δικαιοσύνη, πράγμα συνταγματικά ανεπίτρεπτο. Εκδηλώσεις αποδοκιμασίας και μειωτικοί χαρακτηρισμοί δεν έχουν θέση σε μια δικαιοκρατούμενη πολιτεία. Στηρίζουμε τις αποφάσεις της Ενώσεως Αντιεισαγγελέων και της Ένωσης των Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδας επισημαίνοντας ότι οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν ήδη συνεισφέρει τον οβολόν τους, συμμετέχοντας στις θυσίες του ελληνικού λαού στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα με περικοπή των αποδοχών μας σε ποσοστό 38,5%.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιθέσεις αυτές και τυχόν άλλες δεν επηρεάζουν την συντεταγμένη Δικαιοσύνη και δεν μας εμποδίζουν να υπερασπιζόμεθα το Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το Σύνταγμα και του νόμους».www.kathimerini.gr

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Συνεχίζεται και αύριο η αποχή των δικηγόρων

Αποχή για μία ακόμα μέρα από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν οι δικηγόροι και έτσι ούτε αύριο θα προσέλθουν στα δικαστήρια για την εκδίκαση των υποθέσεων.Από την πλευρά τους οι διοικητικοί δικαστές αποφάσισαν σε καθημερινή βάση να ξεκινούν τις συνεδριάσεις τους αντί για τις 9 στις 9:30 διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά και θεσμικά μέτρα της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Υπ. Δικαιοσύνης: Aπαγορεύεται η απεργία στους δικαστικούς λειτουργούς

«Απαγορεύεται η απεργία με οποιαδήποτε μορφή στους δικαστικούς λειτουργούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από σύσκεψη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Η απόφαση επικαλείται το άρθρο 23 του Συντάγματος και το άρθρο 40 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών .

Σύμφωνα με το υπουργείο, μετά την απόφαση των δικαστικών λειτουργών για κινητοποιήσεις, κλήθηκαν σε σύσκεψη οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, Παναγιώτης Πικραμμένος, του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ρένα Ασημακοπούλου, του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Καραβοκύρης, καθώς και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Υπό κατάληψη και το δικαστικό μέγαρο Πάτρας

Υπό κατάληψη βρίσκεται αυτήν την στιγμή το δικαστικό μέγαρο Πάτρας από τους δικαστικούς υπαλλήλους, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγελθεί από την προγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως ήδη εργαζόμενοι στον Δήμο βρίσκονται από νωρίς το πρωί στο Δημοτικό Μέγαρο της οδού Μαιζώνος το οποίο και έχουν αποκλείσει.

Μάλιστα, αυτήν την ώρα κλειστή είναι και η οδός Μαιζώνος μπροστά από το Δημαρχείο.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ο Λυμπερόπουλος της... Δικαιοσύνης κλείνει τα Δικαστήρια!

Σε καταλήψεις των δικαστηρίων προχωρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, από το βήμα της έκτακτης  γενικής συνέλευσης της Ένωσης δικαστών και εισαγγελέων ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Χρ. Λυμπερόπουλος.

Οι καταλήψεις θα είναι τρίωρες, θα γίνουν στα δικαστήρια όλης της χώρας και θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι, θα σταματήσουν να παίρνουν στο σπίτι τους δικογραφίες, χωρίς να φοβηθούν τις ποινικές διώξεις, διότι για αυτούς τίθεται θέμα επιβίωσης, ενώ δήλωσε αντίθετος στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, μέτρο το οποίο προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Εισαγγελική παρέμβαση για τα βουνά σκουπιδιών στην Αθήνα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί ο λόγος για τον οποίο δεν γίνεται η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους της Αθήνας διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου.

Στόχος της έρευνας είναι να εντοπιστεί εάν διαπράττονται και κυρίως από ποιους, αξιόποινες πράξεις αυτεπαγγέλτως διωκόμενες, οι οποίες συνδέονται με την απειλή της δημόσιας υγείας.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Enhanced by Zemanta

Επέμβαση Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις στα σχολεία

Τον αριθμό των σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη ζήτησε να πληροφορηθεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, από τους κατά τόπους συναδέλφους του.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες με έγγραφό του ζήτησε από τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας να τον πληροφορήσουν πόσα και ποιες σχολικές μονάδες στην περιφέρειά τους βρίσκονται σε καθεστώς κατάληψης.

Παράλληλα, τον κ. Τέντε επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και της Αλληλεγγύης και διαμαρτυρήθηκε για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των μαθητών, καθώς και τις διώξεις κατά των γονέων για παραμέληση ανηλίκων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Επιχειρείται υποβάθμιση της Δικαιοσύνης», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών

«Μετά την κατάρρευση της νοηματοδότησης του πολιτικού βίου και την αποδόμηση της κοινωνίας που επήλθε με την λήψη των οικονομικών μέτρων, επιχειρείται και η υποβάθμιση της Δικαιοσύνης, τόσο σε θεσμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο». Αυτό δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αρεοπαγίτης, Χαράλαμπος Αθανασίου και προσέθεσε: «Το φρόνημα των δικαστών δεν κάμπτεται από επιθέσεις προετοιμασίας για οικονομικές περικοπές».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε: «Οι δικαστές συμπαρίστανται στον μαστιζόμενο από την οικονομική ανέχεια λαό και έχουν επιδείξει τις ευαισθησίες εκείνες (απόφαση για συμβασιούχους) που τους καταξιώνουν στη συνείδησή του».

Και κατέληξε ο κ. Αθανασίου: «Όμως, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις των αποδοχών τους (40% περίπου), αν και έχουν μισθολόγιο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα, το οποίο είναι ειδικό, το μεν λόγω της φύσεως τους λειτουργήματός τους, το δε διότι εργάζονται πέραν του συνήθους ωραρίου, καθώς και γιορτές και αργίες».

Παράλληλα, έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011 στις 9.30 π.μ. στο αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών.

Τα «καυτά» θέματα που θα απασχολήσουν τους δικαστές και τους εισαγγελείς είναι η συνεχής υποβάθμισή τους, η ένταξή τους στο ΙΚΑ και η οικονομική μεταχείρισή τους από την πλευρά της πολιτείας, καθώς μάλιστα φημολογείται και νέα μείωση των αποδοχών τους.

Επίσης, θα τους απασχολήσει και το ζήτημα της επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης και ειδικά οι συνθήκες απονομής της, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και η αύξησή τους στο αναγκαίο μέτρο, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών καθώς και οι δικαστικές διακοπές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πανελλαδική απεργία των δικηγόρων


Σε πανελλαδική αποχή κατεβαίνουν οι δικηγόροι από μεθαύριο, Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, έως και τις 19 Οκτωβρίου, ύστερα από απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Το συντονιστικό των δικηγόρων συνήλθε εκτάκτως, μετά την άκαρπη συνάντηση, που είχαν τα μέλη του με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Κινητοποιήσεις δικηγόρων για τη μεταφορά δικηγορικής ύλης στους συμβολαιογράφους

Συνεδρίασε χθες Σάββατο η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με αφορμή τις αλλαγές που προωθούνται με την μεταφορά της δικαστηριακής ύλης ( συναινετικών διαζυγίων, διαταγών πληρωμής, προσημειώσεων υποθήκης).

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, στην συνεδρίασή της, την 8η/10/2011 διαπιστώνει ότι η αρχή της νέας δικαστικής χρονιάς βρίσκει τον δικαστικό και δικηγορικό κόσμο αντιμέτωπο σε αλλαγές που προωθούνται με την μεταφορά της δικαστηριακής ύλης, κατά παράβαση θεμελιωδών συνταγματικών κανόνων δικαίου.

Παράλληλα, διαπιστώνει ότι και ο νόμος για την δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, ο οποίος ψηφίστηκε παρά την αντίθεση των δικηγόρων, δεν εφαρμόζεται από το ίδιο το κράτος, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα Π.Δ. που προβλέπονται από αυτόν.

Επίσης, η Ολομέλεια εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη τροποποίηση  της νομοθεσίας για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που φαλκιδεύει τα δικαιώματα των πολιτών στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα πλήρη αποζημίωση και καθιερώνει αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων των Αθηνών για τις απαλλοτριώσεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.

Ενόψει όλων των ανωτέρω η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας αποφασίζει:
1.Να ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης το αργότερο έως την 12η/10/2011.
2. Στην συνάντηση αυτή να υπάρξει ΓΡΑΠΤΗ δήλωση του Υπουργού ότι ΔΕΝ θα γίνει μεταφορά της δικαστηριακής ύλης ( συναινετικών διαζυγίων, διαταγών πληρωμής, προσημειώσεων υποθήκης).
3. Σε περίπτωση που δεν γίνει η ανωτέρω συνάντηση ή δεν υπάρξει η γραπτή δήλωση, οι δικηγόροι της Ελλάδος θα απέχουν από τα καθήκοντα τους από την  13η/10/2011 έως και την 19η/10/2011.
4. Αν τελικά γίνει αποχή:
α) οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας θα παραμείνουν  κλειστοί,
β) την πρώτη ημέρα της αποχής (13/10/2011) οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας θα συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας,
γ) το πλαίσιο της αποχής θα είναι Πανελλήνιο και θα ανακοινωθεί από την Συντονιστική Επιτροπή την 12η/10/2011.

Τέλος η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες δικηγόροι θα συνεχίσουν ασυμβίβαστα και υπεύθυνα να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών από οποιαδήποτε αυθαιρεσία, όπως άλλωστε έχουν κάνει διαχρονικά μέχρι σήμερα.»

Πηγή: dspatras.gr

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις φυλακές


Απεργιακές κινητοποιήσεις για την ερχόμενη ανακοίνωσαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι . Συγκεκριμένα εξήγγειλαν δυο εικοσιτετράωρες απεργίες για μεθαύριο Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 12 του μηνός και στάσεις εργασίας από 8πμ -11πμ και 3μμ-6μμ στις 11, 13 και 14 του μηνός..

Κατά την διάρκεια των στάσεων εργασίας και των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν θα πραγματοποιηθούν επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, και συνηγόρων καθώς και παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΤΡΑ: ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑΣ

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο έργο του από πολιτικούς και δικαστές σε σοβαρές υποθέσεις που είχε χειρισθεί - ανάμεσα σε αυτές την δολοφονία του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, αλλά και υποθέσεις κατασκοπείας - αποκαλύπτει εν ενέργεια ανώτερος δικαστικός λειτουργός, σε υπόμνημα του που κατέθεσε σε εισαγγελέα Εφετών, πριν από μερικές ημέρες! Ο δικαστικός λειτουργός αναφέρεται - σε δύο περιπτώσεις - σε παρεμβάσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο έργο του, ενώ καταγγέλει και περιστατικά τοποθέτησης «κοριών» σε γραφεία δικαστών.

Αναφέρεται, επίσης, σε υποθέσεις τοκογλυφίας όπου είχαν εμπλοκή και δικαστικοί λειτουργοί, αλλά έγιναν προσπάθειες συγκάλυψης του ρόλου τους.

Ο συγκεκριμένος ανώτερος δικαστικός είναι πρόεδρος Εφετών σε περιφερειακό δικαστήριο και κλήθηκε να δώσει έγγραφες εξηγήσεις σε αντιεισαγγελέα Εφετών, ο οποίος ερευνά την δικαστική εξέλιξη υπόθεσης χρηματισμού πρώην ανακριτή.

Στο έγγραφό του, λοιπόν, που κατατέθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2011, κάνει μία αναλυτική αναδρομή στις υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί στο παρελθόν, όπου αποκαλύπτει πλήθος παρεμβάσεων στο έργο του. Συγκεκριμένα:

- Μία από τις πρώτες υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται είναι αυτή της εν ψυχρω δολοφονίας στις 9 Ιανουαρίου 1991 του 37χρονου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών καταλήψεων.

Τη διερεύνηση της δολοφονίας του καθηγητή, πατέρα δύο παιδιών, ανέλαβε ο προαναφερόμενος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος στο τωρινό υπόμνημα του αναφέρεται σε ύποπτο ρόλο δικαστών και πολιτικών.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «επιχειρήθηκε από την τότε αμαρτωλή Εισαγγελία Πατρών να τεμαχισθεί η υπόθεση όπως ακριβώς είχε γίνει με την υπόθεση δοοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη διατάσσοντας την διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων επί άλλων υποθέσεων, ώστε η υπόθεση, προκειμένου να συσχετισθεί, θα καθυστερούσε υπερβολικά με ότι αυτό συνεπαγόταν».

Πρόβλημα δημιουργήθηκε ακόμη, σύμφωνα με τον δικαστή, από «ακραία στοιχεία της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία προσπάθησαν να προβάλλουν προσκόμματα στο έργο μου».

Για τον ρόλο της εισαγγελίας στην υπόθεση Τεμπονέρα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ετσι ενώ χειριζόμουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση η αμαρτωλή Εισαγγγελία μού χρέωσε και άλλη υπόθεση με κατηγορούμενο έναν πωλητή αυτοκινήτων από την Πάτρα που είχε εξαπατήσει μεγάλο αριθμό πολιτών. Κι έτσι γέμισε το γραφείο μου με δικογραφίες για κάθε περίπτωση. Σκοπός ήταν η καθυστέρηση της υποθέσεως Τεμπονέρα».

- Ενας άλλος δικαστικός φάκελος που είχε χειρισθεί ο εν λόγω δικαστής ήταν αυτός της ανεύρεσης - τον Απρίλιο του 1990 στην Πάτρα - του περιβόητου κανονιού, μήκους περίπου 100 μέτρων, που φέρεται να είχε κατασκευάσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιρακ «προκειμένου να εκτοξεύσει πυραυλους με στόχο γειτονικές χώρες», όπως αναφερόταν τότε από τα ΜΜΕ.

Η ανεύρεση του θεωρούμενου τότε «υπερόπλου», τμήμα του οποίου φέρεται να είχε κατασκευασθεί στην Μ. Βρετανία, παρότι προοριζόταν για το Ιράκ, είχε προκαλέσει αναστάτωση στην πολιτική ζωή της χώρας.

Την διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε ο συγκεκριμένος δικαστής ο οποίος μιλά, στο πρόσφατο έγγραφό του, για παρεμβάσεις υπουργών της Νέας Δημοκρατίας στο έργο του, ακόμη και με τηλεφωνήματα που δεχόταν στο σπίτι του.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δικαστής «μου έδιναν οδηγίες που με ενόχλησαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε τους απαγόρευσα να ξαναέλθουν σε επικοινωνία μαζί μου». Και σημειώνει στην αναφορά του: «Ηταν θέμα κύρους της Δικαιοσύνης και αυτοσεβασμού μου, διότι δεν ήθελαν την διενέργεια της πραγματογνωμοσύνης, η οποία αποφάνθηκε τελικά για πρωτοφανές όπλο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα οδηγούμεθα σε άλλα αποτελέσματα και θα ρίχναμε νερό στο μύλο αφ' ενός μεν του Ιρακ που υποστήριζε ότι επρόκειτο για μεγάλο σωλήνα πετρελαίου και αφ' έτερου της Μάργκαρετ Θατσερ (τότε πρωθυπουργός της Μ Βρετανίας)».

- Η τρίτη υπόθεση, στην οποία αναφέρεται ο δικαστικός λειτουργός, αφορά μια μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας στην Πάτρα, για το χειρισμό της οποίας επίσης δέχθηκε οχλήσεις.

«Μου ανατέθηκε», αναφέρει «μεγάλη υπόθεση τοκογλυφίας, στην οποία μεταξύ των άλλων προσώπων είχαν εμπλοκή και δύο δικαστικοί λειτουργοί των Πατρών. Μόλις έγινε γνωστό ότι θα ζητούσα το άνοιγμα των λογαριασμών τους, διατάχθηκε αμέσως σύγκληση της Ολομέλειας του δικαστηρίου με θέμα "την εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου". Πραγματικά... ήταν θέμα εύρυθμης λειτουργίας, γιατί αμέσως όρισαν άλλον ανακριτή στη θέση μου, με άμεση παράδοση του ανακριτικού μου γραφείου, μάζεψαν τα προσωπικά μου αντικείμενα, τα πέταξαν σε μια σακούλα και μου την παρέδωσαν».

- Ο δικαστής υπενθυμίζει ακόμη μία έρευνα που είχε πραγματοποιήσει, ύστερα και από εντολή της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για παράνομες αποφυλακίσεις εμπόρου ναρκωτικών. Οπως αποκαλύπτει σήμερα και σε αυτή την υπόθεση «υπήρξε εμπλοκή δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, τους οποίους γνωρίζω και οι οποίοι βρέθηκαν και στον Αρειο Πάγο. Αυτοί, όπως είναι φυσικό, παρέα με άλλους βρεθηκαν απέναντι μου και δυστυχώς έμεινα απροστάτευτος»...

- Η πέμπτη υπόθεση στην οποία αναφέρεται ο δικαστής αφορά τη δικογραφία περί κατασκοπείας, η οποία είχε σχηματιστεί εις βάρος 12 Αγγλων και δύο Ολλανδών μελών αερολέσχης (planespotters), οι οποίοι είχαν συλληφθεί το Νοέμβριο του 2001 να φωτογραφίζουν αεροσκάφη στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας.

Ο δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση αυτή και καταδίκασε - με ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή - τους 14 αλλοδαπούς, αναφέρει στο υπόμνημα του ότι «ήταν μία κατασκευασμένη υπόθεση από ξένα κέντρα. Ενημερώθηκα ότι στο δωμάτιο διασκέψεων είχαν τοποθετηθεί κοριοί. Ετσι όταν τελείωσε η συζήτηση επί της υποθέσεως στο ακροατήριο και αποσυρθήκαμε στο δωμάτιο των διασκέψεων, χωρίς να δώσω καμμιά εξήγηση, οδήγησα τους συναδέλφους μου σε άλλη αίθουσα».


Πηγή: tovima.gr

48ωρη απεργία στις φυλακές της Χίου


Οι εργαζόμενοι των φυλακών τονίζουν ότι είναι αφύλακτες, αφού ΔΕΝ τηρούνται πλέον τα σχέδια ασφαλείας φρούρησης των Φυλακών κατά τις νυχτερινές βάρδιες και τις αργίες.

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών Χίου αύριο Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου αντιστεκόμενη στην απόφαση της περικοπής των προϋπολογισμών που καταδικάζει εργαζόμενους και κρατουμένους σε ραγδαία υποβάθμιση αν όχι ολοκληρωτική διάλυση της ποιότητας συνθηκών κράτησης.

Είναι γνωστό ότι...εδώ και πολύ καιρό, οι εργαζόμενοι στις φυλακές της Χίου, έχουν με κάθε τρόπο επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις φυλακές, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, αλλά και κράτησης των κρατουμένων.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Απέχουν των καθηκόντων τους οι δικηγόροι Κυπαρισσίας

Οι δικηγόροι της Κυπαρισσίας ύστερα από απόφαση του τοπικού δικηγορικού συλλόγου θα απέχουν από τα καθήκοντά τους όλο τον μήνα Οκτώβριο και συγκεκριμένα από την εκδίκαση υποθέσεων του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, στις οποίες προεδρεύει συγκεκριμένη δικαστής.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κυπαρισσίας, Αιμίλιος Σέκλος, ο σύλλογος προχώρησε στην απόφαση αυτή, «λόγω απρεπούς συμπεριφοράς της δικαστού προς ορισμένους δικηγόρους», αλλά και διότι «καθυστερεί την έκδοση αποφάσεων που φτάνει ακόμα και τον ενάμιση χρόνο».

Ο κ. Σέκλος είπε ότι έχει ενημερωθεί ο Άρειος Πάγος, ενώ αύριο θα σταλεί από τον δικηγορικό σύλλογο νέα επιστολή στον Άρειο Πάγο, αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...