Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Εισαγγελική πρόταση παραπομπής 11 ατόμων για τα παγιδευμένα πακέτα

Την παραπομπή έντεκα κατηγορουμένων, για την υπόθεση με τις αποστολές παγιδευμένων πακέτων κυρίως προς πρεσβείες, τον περασμένο Νοέμβριο, που είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών η αρμόδια Εισαγγελέας Εφετών κ. Ξένη Δημητρίου.

Με την πολυσέλιδη πρόταση της η εισαγγελική λειτουργός ζητά από τους Εφέτες να διατάξουν με βούλευμα τους την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των Χάρη Χατζημιχελάκη, Νταμιάνο Μπολάνο, Χρήστου Τσάκαλου, Γεράσιμου Τσάκαλου, Παναγιώτη Αργυρού, Αλέξανδρου Μητρούσια, Γιώργου Καραγιάννιδη, Όλγας Οικονομίδου, Γιώργου Πολύδωρου και Μιχάλη Νικολόπουλου.

Στην εισαγγελική πρόταση γίνεται εκτενής αναφορά στον Χάρη Χατζιμιχελάκη, που πρόσφατα καταδικάστηκε σε 25 ετή κάθειρξη στην πρώτη δίκη για την οργάνωση, στον οποίο αποδίδεται «διευθυντικός ρόλος» στην «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

 Με την πρόταση ζητείται να παραπεμφθεί ο Χατζημιχελάκης -που το επίμαχο διάστημα ήταν προσωρινά κρατούμενος- για ηθική αυτουργία στις αποστολές των συνολικά 12 «τρομοδεμάτων» στην Αθήνα, σε πρεσβείες και φορείς, αλλά και στο εξωτερικό στους ηγέτες της Ιταλίας και Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκαν την 1η και 2η Νοεμβρίου 2010. Δύο εκ των κατηγορουμένων είχαν συλληφθεί επ' αυτοφώρω μετά από έκρηξη παγιδευμένου πακέτου που είχαν παραδώσει σε εταιρία ταχυμεταφορών στο Παγκράτι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έχασε το μάτι του από πέτρα πού τού πέταξε αστυνομικός των ΜΑΤ και ζητά 2 εκ. ευρώ

Το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ ζητάει με αγωγή του ο Ορέστης Χριστοφής από το Ελληνικό Δημόσιο, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ΕΛΑΣ για τη ηθική βλάβη που υπέστη από την οριστική απώλεια του δεξιού οφθαλμού του από πέτρα άνδρα των ΜΑΤ.

Ειδικότερα, στις 26 Οκτωβρίου 2003 ο Χριστοφής, 23 ετών τότε, είχε πάει μαζί με δύο φίλους του στη θύρα 3 του γηπέδου της Νέας Σμύρνης για να παρακολουθήσει τον αγώνας ΑΕΚ - Ολυμπιακού. Στην ίδια θύρα ήταν και οι φίλαθλοι του "Δικεφάλου".

Όμως, κάποια στιγμή ξεκίνησαν τα "συνήθη" έκτροπα και 30 περίπου οπαδοί της ΑΕΚ πρωταγωνιστούσαν στα επεισόδια πετώντας προς τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, πέτρες και καπνογόνα.

Οι άνδρες των ΜΑΤ που ήταν μπροστά από τη θύρα 3 αλλά μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ξαναπετούσαν τα αντικείμενα προς τους οπαδούς.

Μια πέτρα που έφυγε από το χέρι άνδρα των ΜΑΤ χτύπησε στο δεξί μάτι του Χριστοφή, ο οποίος έπεσε κάτω αιμόφυρτος.

Αμέσως, οι φίλοι του τον μετέφεραν εκτός του γηπέδου και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό".

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών δεν σώθηκε ο βολβός του δεξιού του ματιού, με συνέπεια να μην βλέπει καθόλου από αυτό το μάτι.

Παράλληλα, ο άτυχος νέος τονίζει ότι λόγω της βεβαρημένης κατάστασης του δεξιού ματιού, υπάρχουν προβλήματα και στην όραση του αριστερού. Λόγω δε της κατάσταση αυτής δεν μπορεί να εργαστεί.

Ο Χριστοφής στην αγωγή που κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμένεται να εκδικαστεί στις 27 Οκτωβρίου 2011, επισημαίνει ότι η Αστυνομία αν και ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν ντέρμπι και γνώριζαν την επικινδυνότητα και απαιτούνταν ιδιαίτερη προσοχή στην επίβλεψη και έλεγχος κατά την είσοδο των φιλάθλων εντός του γηπέδου, δεν έκαναν απολύτως τίποτα".

Σε άλλο σημείο της αγωγής του αναφέρει ότι οι άνδρες των ΜΑΤ, με τις ασπίδες τους απέφευγαν τις πέτρες και τα άλλα αντικείμενα ου πετούσαν οι οπαδοί της κιτρινόμαυρης, κάποιοι όμως από αυτούς (αστυνομικούς) έπαιρναν τα αντικείμενα από το έδαφος και τα πετούσαν στους φιλάθλους της ΑΕΚ, ανάμεσα στους οποίους βρισκόντουσαν και αθώοι, δηλαδή αμέτοχοι στα επεισόδια, όπως εγώ με τους φίλους μου.

Επίσης, υπογραμμίζει στην αγωγή του, ότι η σωματική αναπηρία του θα επηρεάσει την όλη ψυχική και πνευματική του κατάσταση και την προσωπικότητά του και επισημαίνει:

"Η μειωμένη αισθητική εμφάνιση, λόγω της σωματικής παραμόρφωσής μου, δυσκολεύει τις μελλοντικές, κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις και συναναστροφές μου, αφού πλέον για το σύνολο των συνανθρώπων μου θα είναι "ο τυφλός", "ο σακάτης". Είχα σχέση με μια κοπέλα, η οποία εξαιτίας της υγείας μου με εγκατέλειψε. Θα μειονεκτώ ισόβια απέναντι στους αρτιμελείς συνανθρώπους μου"

Αποζημίωση 50 χιλιάδων ευρώ σε ανήλικο που έχασε δύο δάχτυλα εν ώρα εργασίας

Στην αύξηση του ποσού της αποζημίωσης σε 50.000 από 29.171 ευρώ που υποχρεούται να καταβάλει αρτοποιός σε 18χρονο μαθητευόμενο, ο οποίος έχασε τα δύο δάκτυλά του στη ζυγοκοπτική μηχανή, επικύρωσε ο Άρειος Πάγος.

Ο 18χρονος, ο οποίος σπούδαζε στο τμήμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής του ΟΑΕΔ έκανε πρακτική άσκηση σε αρτοποιείο στον Κορυδαλλό. Ο εργοδότης του τον υποχρέωνε καθημερινά μετά το τέλος της παρασκευής των αρτοσκευασμάτων να καθαρίζει τις μηχανές.

Ένα από τα μηχανήματα που καθάριζε ο μαθητευόμενος ήταν και η ζυγοκοπτική μηχανή. Η μηχανή αυτή διαθέτει χοάνη από την οποία εισάγεται η ζύμη, η οποία στη συνέχεια καταλήγει σε κυλιόμενο ιμάντα. Εντός της χοάνης υπάρχει σε οριζόντια θέση «μαχαίρι», το οποίο κόβει τη ζύμη, καθώς αυτή κατεβαίνει από τη χοάνη και βγαίνει στον ιμάντα.

Η συγκεκριμένη ζυγοκοπτική μηχανή ετίθετο σε λειτουργία από ένα διακόπτη που ήταν τοποθετημένος στην εμπρόσθια πλευρά του μηχανήματος. Όμως, στο ίδιο σημείο και κάτω ακριβώς από το διακόπτη λειτουργίας της ζυγοκοπτικής μηχανής, ο αρτοποιός είχε τοποθετήσει έναν ακόμη διακόπτη ιδίου μεγέθους και σχήματος, με τον οποίο έδινε ρεύμα σε άλλη συσκευή.

Ο 18χρονος έπρεπε να θέτει τη μηχανή σε λειτουργία και να σπρώχνει με το χέρι του μέσα από τη χοάνη τα υπολείμματα ζυμαριού που είχαν μείνει κολλημένα, προκειμένου να βγουν στον ιμάντα.

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου 2006 ο μαθητευόμενος έλαβε εντολή να καθαρίσει τη ζυγοκοπτική μηχανή. Έτσι, αφού πρώτα καθάρισε τη χοάνη με τη μηχανή σε λειτουργία, προκειμένου να συνεχίσει τον καθαρισμό της χοάνης στο εσωτερικό της και στο σημείο που κατέληγε στον ιμάντα, όπου βρισκόταν στο μαχαίρι, πάτησε, όπως του είχαν υποδείξει, το διακόπτη λειτουργίας της μηχανής.

Όμως, αντί να κλείσει το διακόπτη λειτουργίας του μηχανήματος, κατά λάθος, είχε πατήσει τον άλλο όμοιο, δεύτερο, διακόπτη, με αποτέλεσμα η μηχανή να συνεχίζει να λειτουργεί τη στιγμή που έβαζε το αριστερό του χέρι στο εσωτερικό της χοάνης, με συνέπεια το μαχαίρι «να του κόψει εντελώς το δείκτη και το μέσο δάκτυλο από το μέσο της δεύτερης φάλαγγας και πάνω, καθώς και από τον παράμεσο δάκτυλο το μισό επάνω μέρος της ονυχοφόρου φάλαγγας».

Ο ανήλικος δέχθηκε δύο επεμβάσεις στα δάκτυλά του, καθώς δημιουργήθηκε πυόρροια, ενώ στη συνέχεια δεν έβρισκε δουλειά, καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει πλήρως στην εργασία του που του ανέθεταν.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία στις περιπτώσεις μαθητείας ανηλίκων οι εργοδότες υποχρεούται να τηρούν τους αυστηρότερους όρους ασφαλείας για το μαθητή, να λαμβάνουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία του εργαζομένου μαθητευομένου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανάθεση καθηκόντων λαμβάνοντας υπόψη την περιέργειά των μαθητευομένων μαθητών και το ριψοκίνδυνο της ηλικίας, τη διάθεση για παιχνίδι κ.λπ.

Παράλληλα, οι εργοδότες οφείλουν, μεταξύ των άλλων, να εξασφαλίζουν στους μαθητευομένους ανήλικους την πλήρη προστασία από τα ατυχήματα, να τους ενημερώνουν για τους ενδεχόμενους κινδύνους, να μην αναθέτουν εργασίες που παρουσιάζουν κινδύνους ατυχήματος τους οποίους οι νέοι δεν μπορούν να εντοπίσουν.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας, οι εργοδότες πρέπει να χρησιμοποιούν μηχανήματα που να φέρουν σήμανση «CE» και συνοδεύονται με δήλωση πιστότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Κ.).

Όπως επισημαίνουν οι δικαστές, ο αρτοποιός -εργοδότης όχι μόνο δεν είχε αποτρέψει τον ανήλικο να χρησιμοποιεί την επίμαχη μηχανή, όπως όφειλε, αλλά αντίθετα τον υποχρέωνε να την καθαρίζει με την απειλή ότι αν δεν το κάνει κινδυνεύει με απόλυση και μείωση των αποδοχών του.

Επίσης, η επίμαχη μηχανή δεν διέθετε μπουτόν ασφαλείας (stop), δεν είχε σήμανση «CE», ούτε συνοδευόταν από δήλωση πιστότητας Ε.Κ. και δεν ήταν εφοδιασμένη με προφυλακτήρες ασφαλείας ή με σύστημα που να εμποδίζει την πρόσβαση στην επικίνδυνη ζώνη της.

Σύμφωνα με τους δικαστές, εργοδότης δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια και για το λόγο αυτό απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του, όπως ότι ουδέποτε είχε δώσει εντολή στον ανήλικο να καθαρίσει τη μηχανή και ότι από μόνος του ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία και ότι η μηχανή είχε μπουτόν ασφαλείας - stop.

Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση που αύξησε το ποσό της πρωτόδικης απόφασης για την ηθική βλάβη που έπρεπε να καταβληθεί στον ανήλικο κατά 20.000 ευρώ, έχει πλήρη, σαφή και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογία και ο εργοδότης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος του τραυματισμού του μαθητευόμενου.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Χάνεις τη νύφη, παίρνεις τα δώρα

Να επιστραφούν όλα τα δώρα τα οποία έχουν ανταλλαγεί, επιτάσσει η απόφαση του Αρείου Πάγου, σε περίπτωση λύσης του αρραβώνα.
Ο λόγος, ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί αδικαιολογήτου πλουτισμού.
Η ιστορία για την εν λόγω απόφαση ξεκινά το 2000, όταν πραγματοποιήθηκε αρραβώνας με ρητές αμοιβαίες υποσχέσεις γάμου, μετά την αποπεράτωση της ημιτελούς οικίας της μνηστής.
Για την αποπεράτωση του σπιτιού ο υποψήφιος γαμπρός έδωσε στη μνηστή του το ποσό των 32.400 ευρώ, αφού προηγουμένως πήρε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα.
Όμως η μνηστή διέλυσε τον αρραβώνα και κατόπιν αυτού ο πρώην μνηστήρας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να του επιστραφούν τα χρήματα που έδωσε μαζί με του νόμιμους τόκους.
Το σκεπτικό της απόφασης
Οι αρεοπαγίτες, έκριναν ότι η εφετειακή απόφαση που δικαίωσε τον πρώην μνηστήρα είναι ορθή και η αγωγή του νόμιμη, ενώ επίσης σημειώνουν ότι η πρώην μνηστή μετά τη διάλυση του αρραβώνα έγινε "αδικαιολόγητα πλουσιότερη σε βάρος της περιουσίας του πρώην αρραβωνιαστικού της".
Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι δεν ήταν αναγκαίο στην αγωγή να αναφέρεται πώς δαπανήθηκε το επίμαχο ποσό, αφού ο πλουτισμός της πρώην αρραβωνιαστικιάς "επήλθε με την αποφυγή μείωσης της περιουσίας της" κατά το ποσό της δωρεάς των 32.400 ευρώ, με σκοπό την αποπεράτωση της κατοικίας της. Και δεν ενδιαφέρει το δικαστήριο ποιος από τους δύο (μνηστή ή αρραβωνιαστικός) προέβη στις δαπάνες αγοράς των υλικών και ποιος πλήρωνε τους εργατοτεχνίτες για την αποπεράτωση της ημιτελούς κατοικίας.
Παράλληλα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε τους ισχυρισμούς της πρώην αρραβωνιαστικιάς, ότι:
1) Δεν συνήφθη σύμβαση μνηστείας, αλλά συμφωνία ελεύθερης συμβίωσης, καθώς είχε θέση ως προϋπόθεση προοπτικής γάμου τη μετάθεση του πρώην μνηστήρα της στην Πάτρα και την αποδοχή της δημιουργίας οικογένειας,
2) το ποσό που κατέβαλε για τη αποπεράτωση της κατοικίας της ήταν πολύ μικρότερο από αυτό τον 32.400 ευρώ που αναφέρει στη αγωγή του,
3) οι επίμαχες δαπάνες για τη αποπεράτωση του σπιτιού δεν έγιναν με την προοπτική του γάμου, αλλά για λόγους αβροφροσύνης, εντυπωσιασμού και επίδειξης του υποψήφιου γαμπρού και
4) τα δώρα και οι παροχές του τέως μνηστήρα δεν έγιναν με πρόθεση αναζήτησής τους.
Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται, ακόμη, ότι η υπαναχώρηση από τη σύμβαση μνηστείας με μονομερή ρητή ή σιωπηρή δήλωση τους ενός από τα δύο μέρη, η οποία μπορεί να γίνει και χωρίς να υπάρχει κάποιος σπουδαίος λόγος, "δημιουργεί αμοιβαία υποχρέωση απόδοσης των ληφθέντων λόγω δωρεών ή ως συμβόλων μνηστείας", σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού, καθώς "λογίζεται ότι δόθηκαν υπό την προϋπόθεση του μέλλοντος γάμου".

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το ΣτΕ υπέρ της κατάχωσης του Βωμού των 12 θεών

Την κατάχωση του Βωμού των 12 Θεών και άλλων αρχαιοτήτων κοντά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι που ήρθαν στο... φως κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης της γραμμής Αθήνας – Πειραιά αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι δικαστές στην υπ’ αριθμ. 545/2011 απόφασή τους επισημαίνουν ότι «η παραμονή των μνημείων στο φως υπό συνθήκες μη οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος θα εξασφάλιζε στη διοίκηση τη δυνατότητα ελέγχου, προστασίας, φύλαξης και συντήρησής τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υποβάθμισης και καταστροφής τους (πιθανή ρηγμάτωση και απότμηση τμημάτων τους, των κινδύνων της όξινης βροχής, αλλά και βανδαλισμών π.χ. graffiti), οι οποίοι δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν ακριβώς διότι τα μνημεία δεν θα ευρίσκονται σε οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο».
Σημειώνεται ότι, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας, το Σωματείο Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων και 16 πολίτες.
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι με την κατάχωση των αρχαιοτήτων κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών που κατοχυρώνουν το πολιτιστικό περιβάλλον θα στερηθούν την πρόσβαση στα μνημεία αυτά. Υπογράμμιζαν ακόμη ότι δεν θα μπορούν να τελούν ιεροπραξίες και λατρευτικές εκδηλώσεις στο Βωμό των 12 Θεών σε περίπτωση κατάχωσης των αρχαιοτήτων.

Προεπιλογές δικαστών από το υπουργικό, για τις κενές θέσεις αντιπροέδρων σε ΣτΕ και Άρειο Πάγο

Το υπουργικό συμβούλιο κατά τη σημερινή συνεδρίασή του προέβη στην προεπιλογή δικαστών οι οποίοι θα καλύψουν μία κενή θέση αντιπροέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μία κενή θέση αντιπροέδρου στον Άρειο Πάγο.
Ειδικότερα, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, το υπουργικό συμβούλιο προεπέλεξε τους εξής έξι συμβούλους Επικρατείας για μία θέση αντιπροέδρου στο ΣτΕ: Μαίρη Σάρπ, Χρήστο Ράμμο, Νικόλαο Μαρκουλάκη, Διονύσιο Μαρινάκη, Γεώργιο Παπαγεωργίου και Μαρία Καραμανώφ.
Παράλληλα, προεπιλέγησαν οι εξής έξι αρεοπαγίτες για μία θέση αντιπροέδρου στον Άρειο Πάγο: Νικόλαος Ζαΐρης, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, Νικόλαος Λεοντής, Βιολέττα Κυτέα, Βαρβάρα Κριτσωτάκη και Γεωργία Λαλούση.
Οι δικαστές που προεπιλέγησαν θα κληθούν σε ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και εν συνεχεία η διάσκεψη θα προτείνει ορισμένους εξ’ αυτών για προαγωγή στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο των επιλογών.
Να σημειωθεί ότι ο σύμβουλος Επικρατείας Νικ. Ρόζος παραλείφθηκε δεύτερη φορά.
Επίσης, από τον Άρειο Πάγο παραλείφθηκαν η Αιμιλία Λίτινα (συνταξιοδοτείται σε ένα χρόνο), ο Σπ. Ζιάκας, ο Χαρ. Δημάδης (παραλείπεται δεύτερη φορά), ο Β. Λυκούδης, ο Γεώργ. Γιαννούλης, ο Ανδρ. Τσόλιας, ο Β. Φούκας και ο Ι. Σίδερης.

Έως τον Οκτώβριο η κατεδάφιση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Έως τον Οκτώβριο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο κατεδάφισης στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να αποδοθεί ο χώρος στο δήμο.

Για το έργο κατεδάφισης, που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2010, αλλά καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών εκταμίευσης των χρημάτων, ενημερώθηκε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Πεταλωτής, ο οποίος επισκέφθηκε τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε μέγιστο θέμα ηθικής τάξης την απομάκρυνση του συνόλου των φυλακών από την πόλη του Κορυδαλλού, τόσο γιατί αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, όσο και για να αποδείξει ότι παγιωμένες αντιλήψεις και καταστάσεις, όπως η παρουσία των φυλακών, μπορούν να ανατραπούν.

Ως προϋπόθεση για την απομάκρυνση των φυλακών, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης έθεσε την κατασκευή τεσσάρων νέων καταστημάτων κράτησης, ένα εκ των οποίων στην Αττική, στο πλαίσιο της σωφρονιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Στ. Κασιμάτης, δήλωσε ότι ο δήμος είναι πλήρως έτοιμος να καταθέσει την επόμενη μέρα της κατεδάφισης τη σχετική μελέτη για την ανάπλαση της έκτασης. Ο κ. Κασιμάτης, επανέλαβε την πάγια θέση του συνόλου των δημοτών για πλήρη και οριστική απομάκρυνση των φυλακών.
protothema.gr
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εισαγγελική παρέμβαση για τις σκηνές στο Σύνταγμα

#aganaktismenoi Syntagma Square Athens June 1s...Image by odysseasgr via Flickr
Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σχετικά με τις σκηνές και τα πανό στην πλατεία Συντάγματος. 

Θα διερευνηθεί κατά πόσο έχει διαπραχθεί το αδίκημα, πλημμεληματικού χαρακτήρα, της εγκατάστασης σκηνών σε υπαίθριο χώρο.

Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις αναμένεται να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Επιμένει στην απομάκρυνση των σκηνών από το Σύνταγμα ο Δήμος Αθηναίων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, υπάρχει πρόοδος στην προσπάθεια για να αποκατασταθεί η εικόνα της πλατείας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΕΔΩ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Άρειος Πάγος: Κανένα ελαφρυντικό στον απεξαρτημένο χρήστη ναρκωτικών, εφόσον έχει διαπράξει ληστεία

 Στο χρήστη ναρκωτικών ουσιών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς θεραπευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να επιβληθεί μειωμένη ποινή, εφόσον έχει διαπράξει το αδίκημα της ληστείας, υπογραμμίζεται σε απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία επικύρωσε εφετειακή απόφαση.

Με την εφετειακή απόφαση είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών, 32χρονος χρήστης ναρκωτικών, ο οποίος πριν από 13 χρόνια με την απειλή μαχαιριού έκλεψε ένα λάστιχο και μία ζάντα αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, ο χρήστης με μαχαίρι απείλησε υπάλληλο καταστήματος ότι θα τον σκοτώσει και αφαίρεσε το ζαντολάστιχο.

Διευκρινίζεται, ότι στη νομική επιστήμη, όποιος προσπαθεί να αφαιρέσει αντικείμενο ή αντικείμενα με την απειλή κατά της ζωής διαπράττει το αδίκημα της ληστείας και όχι της κλοπής.

Όπως υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, σε περίπτωση ολοκλήρωσης θεραπευτικού προγράμματος απεξαρτήσεως από τον χρήστη ο οποίος έχει διαπράξει εγκλήματα που φέρεται ότι τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών ουσιών, επιτρέπεται να ζητηθεί να του αναγνωριστεί ως ελαφρυντική περίσταση αυτή της ολοκλήρωσης του θεραπευτικού προγράμματος, προκειμένου να επιβληθεί κατά την επιμέτρηση μειωμένη ποινή.

Αντίθετα, δεν μπορεί να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό σε όσους με επιτυχία μεν έχουν ολοκληρώσει θεραπευτικό πρόγραμμα, αλλά έχουν διαπράξει ληστεία ή όλα τα άλλα εκείνα εγκλήματα που προβλέπονται στο άρθρο 31 του Ν. 3459/2006.

Στην προκειμένη περίπτωση οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία (Ν. 3459/2006, 3727/2008 κ.λπ.), δεν μπορεί να αναγνωριστεί στον απεξαρτημένο ως ελαφρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής η ολοκλήρωση επιτυχώς εγκεκριμένου (σύμφωνα με το νόμο) θεραπευτικού προγράμματος συντήρησης και απεξάρτησης.

Την ίδια στιγμή η Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ», με ανακοίνωσή της, «καταδικάζει ως απαράδεκτη την απόφαση του Αρείου Πάγου που επιβεβαιώνει την προηγούμενη απόφαση του Εφετείου της Αθήνας (φυλάκιση 4 χρόνια χωρίς αναστολή) για τον απεξαρτημένο, 32 χρόνων Κ.Ρ., που πριν από 13 χρόνια, ενώ βρισκόταν στη χρήση έκλεψε μία ζάντα αυτοκινήτου!».

«Δείγμα αναλγησίας του κράτους και γενικότερα της Πολιτείας απέναντι σε όσους καταφέρνουν να κερδίσουν την δύσκολη μάχη της απεξάρτησης, έρχεται σε μια δύσκολη εποχή να περάσει στην κοινωνία το ολέθριο μήνυμα ότι ο τοξικομανής δεν γίνεται καλά και η θέση του ακόμα και αφού απεξαρτηθεί, είναι στη φυλακή» συνεχίζει η ανακοίνωση της Μονάδας Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Για ποια απεξάρτηση μπορούμε να μιλάμε πλέον, όταν οι δικαστικές αρχές δεν διστάζουν να στείλουν στη φυλακή ένα νέο παιδί που κατάφερε να ολοκληρώσει το θεραπευτικό πρόγραμμα και να παραμείνει καθαρός, επί τριάμισι χρόνια μέχρι τώρα, έχοντας διαμορφώσει, με τη βοήθεια της θεραπευτικής διαδικασίας, ένα νέο τρόπο ζωής, χωρίς ουσίες, με αξίες και ιδανικά;"

Και καταλήγει η «18 ΑΝΩ»: «Δεν γνωρίζει το δικαστικό σώμα τι γίνεται στις φυλακές, πόσο μεγάλη διακίνηση ουσιών υπάρχει εκεί μέσα; Μήπως τέτοιες εξοντωτικές ποινές που καταστρέφουν τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων απεξαρτημένων δεν είναι παρά μία προειδοποίηση προς ολόκληρο το κοινωνικό σώμα, ότι τελικά όλα αντιμετωπίζονται μόνο στο πνεύμα μιας χωρίς όρια καταστολής;"

Άρειος Πάγος : Απόφαση σταθμός για την ελευθεροτυπία στα ΜΜΕ

Με την προοδευτική αυτή απόφασή του ο Άρειος Πάγος αποδυνάμωσε δια παντός τον τυποκτόνο νόμο, που φίμωνε ή τιμωρούσε την ελεύθερη, αδέσμευτη και αποκαλυπτική δημοσιογραφία.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 6/2011 απόφασή της περί κηρύξεως αντισυνταγματικής της διάταξης της παρ. 2 του μόνου άρθρου του Ν. 1178/1981, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ. 10 του Ν. 2328/1995, με βάση την οποία το ελάχιστο όριο της χρηματικής ικανοποίησης για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης προσώπου, του οποίου εθίγη η τιμή και η υπόληψη από δημοσίευμα και τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή, καθορίστηκε σε 100.000.000 δραχμές ή 293.470,00 ευρώ προκειμένου για σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θεμελίωσε την αντισυνταγματικότητα στην ασυμβατότητα του σκοπού του ανωτέρω νόμου με την αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει οι κάθε είδους περιορισμοί, που επιβάλλονται στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από το νομοθέτη, όπως στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να είναι πρόσφοροι, αναγκαίοι και αναλογικοί με την αναμενόμενη ωφέλεια.

Η καθιέρωση στο νόμο του στοιχείου της εθνικής εμβέλειας ως μοναδικού κριτηρίου για τον καθορισμό ελαχίστου ορίου χρηματικής ικανοποιήσεως, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος και η βαρύτητα της προσβολής, κρίθηκε ότι αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας. Τούτο διότι η βλάβη που προκαλείται με την υποχρέωση καταβολής των κατώτατων, πλην υπέρογκων, χρηματικών ποσών, στις περιπτώσεις ελαφρών προσβολών, ακόμη και με τη χωρική ευρύτητα, που επάγεται η διάδοση αυτών, λόγω της εθνικής εμβέλειας είτε του τηλεοπτικού σήματος είτε της κυκλοφορίας της εφημερίδας, είναι δυσανάλογα επαχθέστερη της ωφέλειας από το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, που προσβλήθηκε.

Με την προοδευτική αυτή απόφασή του ο Άρειος Πάγος αποδυνάμωσε δια παντός τον τυποκτόνο νόμο, που φίμωνε ή τιμωρούσε την ελεύθερη, αδέσμευτη και αποκαλυπτική δημοσιογραφία, σε πνεύμα σύμπνοιας με παρόμοιες αποφάσεις των διεθνών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τα οποία προασπίζουν την ελευθερία της έκφρασης έναντι αντιδημοκρατικών κρατικών περιορισμών.

Για την απόφαση αυτή σταθμό, ο νομικός, Μιχάλης Δημητρακόπουλος σχολίασε χαρακτηριστικά πως "Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την ομόφωνη απόφασή της κατάργησε τον τυποκτόνο νόμο. Η απόφαση αυτή θωράκισε την ελευθεροτυπία στη χώρα μας και κατοχύρωσε την ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών, των ειδήσεων, των ιδεών.
Αισθάνομαι ηθικά δικαιωμένος γιατί μετά από έναν πολύ δύσκολο νομικό αγώνα, που διήρκησε 7 χρόνια, η νομική μου άποψη ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός δικαιώθηκε με την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου".
newsit.gr

Καταργούν το στρατοδικείο Ιωαννίνων

Σχέδιο για την δημιουργία "Καλλικράτη" και στη στρατιωτική δικαιοσύνη φαίνεται ότι επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Με αφορμή σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Μπεγλίτης διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο με το οποίο ενημερώνει ότι «κατόπιν οδηγιών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συγκροτήθηκε από τη Διεύθυνση Στρατιωτικής Δικαιοσύνης επιτροπή, με έργο τη σύνταξη και υποβολή μελέτης που θα αναφέρεται στις νομικές-συνταγματικές και πραγματικές δυνατότητες υλοποίησης των κατευθυντηρίων εντολών και οδηγιών της πολιτικής ηγεσίας».Η συγκεκριμένη επιτροπή που θα πρέπει να υποβάλει τη μελέτη της την 1η Αυγούστου, έχει κληθεί να μελετήσει μεταξύ άλλων και την κατάργηση του Στρατοδικείου των Ιωαννίνων και την ενσωμάτωση του στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.

4 νέες προσλήψεις Συμβολαιογράφων στην Ήπειρο

Γραπτό διαγωνισμό για την πρόσληψη 160 Συμβολαιογράφων, σε κενές οργανικές θέσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά υποβάλλονται έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Η κατανομή των θέσεων στην Ήπειρο έχει ως εξής:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ειρηνοδικείο Πρέβεζας 1
Ειρηνοδικείο Θεσπρωτικού 1
Ειρηνοδικείο Μετσόβου 1
Ειρηνοδικείο Πάργας 1

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Αρειος Παγος:Εργατικό ατύχημα ο θάνατος στις διαδρομές για δουλειά

Μια σημαντική απόφαση για το τι συνιστά εργατικό ατύχημα εξέδωσε ο Αρειος Πάγος, δικαιώνοντας χήρα ναυτικού οποίος πνίγηκε το 2003 στο Πέραμα ενώ είχε σχολάσει από την εργασία του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο θάνατος εργαζομένου που σημειώνεται το διάστημα που πηγαίνει ή επιστρέφει από τον τόπο εργασίας στο σπίτι του αποτελεί εργατικό ατύχημα. Με το σκεπτικό αυτό τα μέλη του Αρείου Πάγου επικύρωσαν το ποσό των 38.000 ευρώ που είχε επιδικαστεί υπέρ της χήρας του άτυχου ναυτικού ως αποζημίωση.

Αρχικά το Εφετείο δέχτηκε ότι ο θάνατος του ναυτικού από πνιγμό συνιστά εργατικό ατύχημα, το οποίο μπορεί να μη συνέβη την ώρα της εργασίας του αλλά έλαβε χώρα με αφορμή αυτή.

Το τραγικό συμβάν συνέβη ενώ ο άτυχος άνδρας ετοιμαζόταν να επιστρέψει στο σπίτι του έχοντας τελειώσει την εργασία του. Συνάδελφοί του τον βρήκαν να επιπλέει στη θάλασσα. Είχε αποβιβαστεί από το πλοίο όπου εργαζόταν μέσω παράπλευρου δεξαμενόπλοιου προκειμένου να φτάσει στη δέστρα (μπίντα) της προβλήτας, όπου είχε ραντεβού με τον πλοίαρχο.

Το Εφετείο, εξετάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το δυστύχημα, έκρινε ότι «υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του ατυχήματος και της ναυτικής εργασίας, καθόσον το συγκεκριμένο ατύχημα δεν θα είχε συμβεί αν ο παθών δεν εργαζόταν στο δεξαμενόπλοιο και ότι πρόκειται τελικά για εργατικό ατύχημα». Ετσι το Εφετείο επιδίκασε στη σύζυγο του ναυτικού το ποσό των 38.000 ευρώ.

Την απόφαση του Εφετείου επικύρωσε και ο Αρειος Πάγος κρίνοντας ότι «ο θάνατος του ναυτικού οφείλεται σε βίαιο συμβάν (πνιγμό) που επήλθε με αφορμή την εργασία του και δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην κατάσταση της υγείας αυτού (ιστορικό καρδιακού νοσήματος).


ΠΡΕΖΑ TV

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Άρειος Πάγος: Η άρνηση DNA τεκμαίρει την πατρότητα

Η άρνηση υποβολής σε εξέταση DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα ή μη παιδιού, αυτόματα τεκμαίρει την πατρότητα του ανήλικου και η σχετική νομοθετική πρόβλεψη είναι συνταγματική, αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος, δικαιώνοντας μητέρα που ζητούσε από τον πρώην σύντροφό της να αναγνωρίσει τον καρπό της σχέσης τους.
Η άρνηση αναγνώρισης του παιδιού από την πλευρά του φερόμενου ως πατέρα οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια.
Με πρωτοδικαστική απόφαση διατάχθηκε η διενέργεια ιατρικής πραγματογνωμοσύνης με τη μέθοδο του «υβριδισμού DNA» και ορίστηκε για το σκοπό αυτό πραγματογνώμων μοριακή βιολόγος.
Η τελευταία, το πρώτο εξάμηνο του 2008, κάλεσε το φερόμενο πατέρα σε συγκεκριμένη ημερομηνία για αιμοληψία, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε. Η πρόσκληση επαναλήφθηκε για δεύτερη φορά, χωρίς όμως και πάλι να υπάρχει ανταπόκριση.
Στην αρεοπαγιτική απόφαση (908/2011) υπογραμμίζεται ότι η μη προσέλευση του φερόμενου ως πατέρα στην πραγματογνώμονα μοριακή βιολόγο «παρά την εμπρόθεσμη κλήτευσή του, ισοδυναμεί με αδικαιολόγητη άρνηση, με συνέπεια να λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί της μητέρας, όχι για την πατρότητα, αλλά για την ύπαρξη στο αίμα του, στοιχείων, τα οποία καθιστούν, κατά την επιστήμη, πιθανή ή σφόδρα πιθανή την πατρότητά του».
Οι δικαστές έκαναν χρήση του άρθρου 651 παράγραφος 1 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αναφέρει: «Όταν ένας διάδικος, χωρίς να έχει ειδικούς λόγους υγείας, αρνείται να υποβληθεί στις πρόσφορες ιατρικές εξετάσεις με γενικά αναγνωρισμένες επιστημονικές μεθόδους, που του επιβλήθηκαν από το δικαστήριο ως αναγκαίο αποδεικτικό μέσο για τη διαπίστωση της πατρότητας ή της μητρότητας, οι ισχυρισμοί του αντιδίκου του λογίζεται ότι έχουν αποδειχθεί».
Τέλος, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι συνταγματική και απέρριψαν τον ισχυρισμό του πατέρα, πλέον, ότι παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος περί δικαστικής προστασίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΣτΕ: Παράνομες διατάξεις του ΠΔ για προσλήψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης

The former Building of Arsakeio (Αρσάκειο) sch...Image via Wikipedia
Μη νόμιμες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας ορισμένες ρυθμίσεις στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την κήρυξη του οργανισμού του Μουσείου Ακρόπολης, ο οποίος θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 4.357.536 ευρώ.
Οι παράνομες διατάξεις, που εντοπίστηκαν από τους συμβούλους του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Κ. Μενουδάκος και εισηγητής ο πάρεδρος Α. Σκούφαλος) αφορούν τον τρόπο πρόσληψης του προσωπικού στο Μουσείο.
Στην υπ' αριθμ. 141/2011 γνωμοδότηση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ επισημαίνεται ότι είναι μη νόμιμη και κατά συνέπεια διαγραπτέα η διάταξη εκείνη του σχεδίου διατάγματος (άρθρο 15), που προβλέπει τη σύσταση 41 θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Μουσείο. Η επίμαχη διάταξη κρίθηκε παράνομη, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος, η δημόσια διοίκηση στελεχώνεται κατ' αρχήν με μόνιμο προσωπικό και κατ' εξαίρεση το Σύνταγμα επιτρέπει την πλήρωση θέσεων με σχέση ιδιωτικού δικαίου.
Στην τελευταία αυτή κατηγορία, δηλαδή σε αυτήν των κατ' εξαίρεση προσλήψεων ιδιωτικού δικαίου, εντάσσονται μόνο οι αναγκαίες προσλήψεις προσώπων με εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία η οποία αποδεικνύεται με τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών και επαγγελματική εμπειρία.
Αντίθετα, οι δικαστές για τους ίδιους λόγους, έκριναν νόμιμη μία δεύτερη διάταξη του ίδιου άρθρου, που προβλέπει τη σύσταση 15 θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Νόμιμη κρίθηκε και η διάταξη του σχεδίου διατάγματος, που προβλέπει την πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ («νόμος Πεπονή») ειδικού επιστημονικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, το οποίο εξειδικεύεται στα γνωστικά αντικείμενα: 1) αρχαιολογίας, 2) μουσειολογίας, 3) μουσειοπαιδαγωγικής, 4) συντήρησης αρχαιοτήτων έργων τέχνης, 5) αρχιτεκτόνων και 6) μηχανικών πληροφορικής. Τα πέντε αυτά γνωστικά αντικείμενα του ειδικού επιστημονικού προσωπικού εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του «του νόμου Πεπονή».
Παράνομη κρίθηκε, εξάλλου, η τέταρτη παράγραφος του ίδιου άρθρου (21), που προέβλεπε την εκτός ΑΣΕΠ πρόσληψη άλλων ειδικοτήτων, όπως είναι φιλολόγων, κοινωνικών επιστημόνων κ.λπ.
Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας «έκοψαν» ως μη νόμιμη και μία άλλη, δεύτερη ρύθμιση, που προέβλεπε την πρόσληψη δικηγόρου, χωρίς να προηγηθεί -όπως προβλέπει η νομοθεσία- προκήρυξη και να ελεγχθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων από ειδική επιτροπή, να παραχωρηθούν συνεντεύξεις από τους υποψηφίους κ.λπ.
Νόμιμη κρίθηκε η διάταξη εκείνη του σχεδίου διατάγματος, που προβλέπει την πρόσληψη νομικού συμβούλου του Μουσείου κατ' επιλογήν, χωρίς δηλαδή προκήρυξη. Νόμιμη κρίθηκε και η επίμαχη διάταξη, καθώς η κατ΄επιλογή κάλυψη της συγκεκριμένης θέσης προβλέπεται από τη νομοθεσία (Ν. 1649/1986).
Τέλος, νόμιμη κρίθηκε η ρύθμιση, που προβλέπει ότι μπορεί να τίθενται πρόσθετα προσόντα για την επιλογή των προϊσταμένων και των υπαλλήλων του Μουσείου.

NAFTEMPORIKI.GR
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Στον Παπούλια η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

Συνάντηση με τη νέα ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο υπουργό κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
"Ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη" ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στο λειτούργημα των δικαστών.

"Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά από εκείνους" είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι το σύνολο του ελληνικού Τύπου υποδέχθηκε τη νέα ηγεσία ιδιαίτερα θετικά, ενώ παραδέχθηκε ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα πρέπει να ενδυναμωθεί.
Ανέφερε επίσης ότι θα ανοίξει διάλογο με τους δικαστές, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τα θέματα λειτουργίας και όχι απονομής της Δικαιοσύνης.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΜΩΡΙΑ: Εισαγγελική παρέμβαση για τα ταξί

Αφαίρεση πινακίδων των οχημάτων που πραγματοποιούν καταλήψεις, σχηματισμό δικογραφιών και παραπομπή των ιδιοκτητών σε δίκες-εξπρές ζήτησε με παρέμβασή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, για το κλείσιμο αεροδρομίων, λιμανιών κ.λ.π. από οδηγούς ταξί.

Μετά το χθεσινό έγγραφο του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που ζητούσε να σταματήσει ο αποκλεισμός των αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, δημοσίων κτιρίων κ.λπ. από ιδιοκτήτες ταξί, αλλά και ύστερα από ανάλογο έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας να δώσουν εντολή στους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην παρακωλύονται οι συγκοινωνίες και η λειτουργία εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Πράσινο φως» για τη διαφήμιση των δικηγόρων

Το «πράσινο φως», υπό προϋποθέσεις και με την απειλή πειθαρχικών και όχι μόνο χρηματικών ποινών, δίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) για τη διαφήμιση των δικηγόρων και των δικηγορικών εταιρειών.
Ο ΔΣΑ έδωσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο καταργούνται όλες οι απαγορεύσεις που υπάρχουν σχετικά με τη διαφήμιση των ελεύθερων επαγγελματιών και, παράλληλα, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούν να διαφημίζονται οι δικηγόροι.
Ειδικότερα, ο ΔΣΑ συγκρότησε επιτροπή αποτελούμενη από τους Ιωάννη Χαρακτινιώτη, Χριστίνα Τσαγκλή, Φώτιο Κωτσή, Ηλία Νικολακάκο και Παναγιώτη Γαλετσέλη, με μοναδικό αντικείμενο την κατάρτιση σχεδίου Π.Δ. για τους κανόνες διαφήμισης των δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών.
Η επιτροπή, αφού έλαβε υπ’ όψη τον Ελληνικό Κώδικα Δεοντολογίας και αυτό της CCBE (Ευρωπαϊκός Δικηγορικός Σύλλογος), προβλέπει στο άρθρο 1 του σχεδίου Π.Δ. ότι «επιτρέπεται η προβολή, δημοσιοποίηση και προώθηση της επαγγελματικής δραστηριότητας δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρείας, τόσο εντός της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό, στο μέτρο και βαθμό που καθορίζεται στο παρόν Π.Δ. και με τρόπο που να συνάδει με το κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος».
Επιτρέπεται μόνο σε δικηγόρο να αναφέρει την επιστημονική του εξειδίκευση, η οποία αποδεικνύεται κατ’ αρχήν από ακαδημαϊκούς τίτλους. Αντίθετα, η δικηγορική εταιρεία ως νομικό πρόσωπο δεν έχει αυτοτελώς επιστημονική εξειδίκευση. Επίσης, επιτρέπεται σε δικηγόρο ή δικηγορική εταιρεία, η αναφορά στους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας με τους οποίους ασχολούνται.
Ειδικότερα, επιτρέπεται: «α) η δημοσίευση και κυκλοφορία επαγγελματικών καρτών με στοιχεία επικοινωνίας και αναφορά είτε σε επιστημονική ειδίκευση, ως ορίζεται ανωτέρω, είτε σε τομέα δραστηριότητας, εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή, β) η καταχώριση αγγελίας σε τηλεφωνικούς ή άλλους καταλόγους επικοινωνίας, σε τοπικά, εθνικά ή διεθνή ευρετήρια δικηγόρων ή άλλα ευρετήρια που εκδίδονται στον τομέα των υπηρεσιών, έντυπα ή ηλεκτρονικά, γ) η δημιουργία και παρουσίαση επαγγελματικής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο με το κατά τα ως άνω επιτρεπόμενο περιεχόμενο».
Σύμφωνα, πάντα, με το σχέδιο Π.Δ., «οποιαδήποτε προβολή ή δημοσιότητα δικηγόρου ή δικηγορικής εταιρείας δεν πρέπει: α) να είναι αθέμιτη, β) να είναι ανακριβής, αναληθής ή παραπλανητική, γ) να περιέχει αναφορά σε αριθμό υποθέσεων ή ποσοστά επιτυχίας του δικηγόρου σε δικαστηριακές ή άλλες υποθέσεις, δ) να περιλαμβάνει αναφορές ή συγκρίσεις με άλλους δικηγόρους ή δικηγορικές εταιρείες σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών, ή την αμοιβή σε ωριαία βάση ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο χρέωσης, ε) να περιέχει ονόματα πελατών ακόμα και με τη συγκατάθεσή τους, στ) να γίνεται στις εφημερίδες ή περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση ή μέσω ομαδικών επιστολών και κάθε είδους εντύπου, ζ) να περιέχεται σε αφίσες ή να τοποθετείται σε διαφημιστικές πινακίδες, η) να περιέχει οποιαδήποτε αναφορά σε προηγούμενη ιδιότητα του δικηγόρου».
Όποιος δικηγόρος παραβιάσει τους κανόνες αυτούς της διαφήμισης, απειλείται με πειθαρχικό πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ, πλέον των ποινικών, αστικών και διοικητικών κυρώσεων.
Το επίμαχο κείμενο, μετά τη διαβούλευση, θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 500.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Αποζημίωση 500.000 ευρώ επιδίκασε ο Άρειος Πάγος σε 51χρονο οικοδόμο, ο οποίος έμεινε ανάπηρος αφού έπεσε από ύψος 3,5 μέτρων σε οικοδομή, όπου δεν είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα από την εργατική νομοθεσία μέτρα.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση, η οποία προέβλεπε την καταβολή 500.000 ευρώ στον οικοδόμο για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Το περιστατικό σημειώθηκε τον Μάιο του 2003. Ο 51χρονος βρισκόταν στον πρώτο όροφο διώροφης οικοδομής στον Άλιμο και έπεσε στον ακάλυπτο χώρο. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας και στη συνέχεια στο ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και πλαστική επέμβαση και νοσηλεύθηκε για πέντε μήνες.

Ο 51χρονος υπέστη πλήρη αισθητικοκινητική παραπληγία και παρέμεινε ανάπηρος ολικά και ισόβια ανίκανος για κάθε εργασία, ενώ δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.

Οι δικαστές έκριναν πως η πτώση του οικοδόμου αποδείχθηκε ότι οφείλεται στο ότι η επιβλέπουσα μηχανικός και η κατασκευάστρια εταιρεία της διπλοκατοικίας, ως εργολάβος του έργου, δεν είχαν τοποθετήσει τα απαιτούμενα από την εργατική νομοθεσία προστατευτικά κιγκλιδώματα ή δίχτυ σε ύψος 3 μέτρων.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το ΣτE ακύρωσε το νομοσχέδιο για φυλάκιση σε όσους χρωστούν στην εφορία

Με συντριπτική πλειοψηφία 24 προς 3, οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η επιβολή του... επαχθούς μέτρου, ακόμη κι όταν ο οφειλέτης του Δημοσίου έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τα χρέη του και δεν τα αποπληρώνει.

Η απόφαση της Ολομέλειας, που δημοσιεύθηκε χθες, δίνει τη χαριστική βολή στο θεσμό της προσωποκράτησης, αφού πλέον δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την, έστω και περιορισμένη, εφαρμογή της σχετικής νομοθετικής διάταξης (ν. 2717/99).

Είχε προηγηθεί το 2003 η ομόφωνη κρίση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της προσωπικής κράτησης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα ΝΠΔΔ.Σύμφωνα με τους δικαστές, η προσωποκράτηση ως μέτρο στερητικό της ελευθερίας είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη και αντίθετη στα άρθρα 2 και 5 του Συντάγματος, που επιτάσσουν ως πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία.

Η Ολομέλεια τονίζει ότι είναι διαφορετικό το θέμα της στέρησης της προσωπικής ελευθερίας ως ποινή για αποδοκιμαστέα κοινωνική συμπεριφορά και άλλο ως διοικητικό μέτρο που αποβλέπει στην άσκηση πίεσης για την εξόφληση χρηματικού χρέους, το οποίο «δεν έχει ή δεν δύναται το Δημόσιο να αποδείξει ότι έχει ο οφειλέτης». Και αυτό διότι αποτελεί μέτρο καταναγκασμού, όχι πάνω στην περιουσία του οφειλέτη, αλλά επί του ίδιου του προσώπου του οφειλέτη.

Στο σκεπτικό της απόφασης που υιοθέτησε ανάλογη κρίση του Στ’ τμήματος, αναφέρεται ότι το Σύνταγμα ανέχεται τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας, αλλά με την προϋποθεση ότι είναι λογικώς αναγκαία για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και τέτοιοι λόγοι είναι αυτοί που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα (όπως η παραβίαση της προθεσμίας καταβολής των χρεών προς το Δημόσιο).

Ενα βήμα πιο πέρα προχώρησαν πέντε σύμβουλοι Επικρατείας, κατά τη γνώμη των οποίων το μέτρο της προσωποκράτησης παραβιάζει και το άρθρο 7 του Συντάγματος, που ορίζει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσον για την επίτευξη σκοπού, έστω και δημόσιου συμφέροντος.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Απόφαση «βόμβα» υπέρ των εργοδοτών από τον Άρειο Πάγο

Απόφαση-κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που έκρινε ότι ακόμη κι αν η απόλυση εργαζομένου κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια, αυτό δεν υποχρεώνει τον εργοδότη σε επαναπρόσληψή του!

Σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 9/2011 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς νομικούς “αντεργατική”, η υποχρέωση του εργοδότη να επαναπροσλάβει τον απολυμένο εργαζόμενο δεν ανακύπτει ως αυτόματη συνέπεια της αναγνώρισης ως άκυρης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του από τα δικαστήρια, αλλά απαιτείται και η συνδρομή και άλλων προϋποθέσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι με παλαιότερες αποφάσεις του Αρείου Πάγου αρκούσε ο χαρακτηρισμός της απόλυσης ενός υπαλλήλου ως άκυρης από τα δικαστήρια για να υποχρεωθούν οι εργοδότες να επαναπροσλάβουν τους απολυθέντες υπαλλήλους.

Διευθυντικό Δικαίωμα
Η απόφαση επικαλείται το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα και σημειώνει ότι η άρνηση του εργοδότη να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του μισθωτού, μετά τη δικαίωσή του από τα δικαστήρια, είναι παράνομη, μόνο όταν με την απόλυση θίγονται υλικά ή ηθικά συμφέροντα του εργαζομένου ή επέρχεται χωρίς λόγο προσβολή της προσωπικότητάς του.
Ακόμη, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, οι απολυμένοι υπάλληλοι θα πρέπει να επικαλούνται συγκεκριμένα περιστατικά που να αποδεικνύουν ότι η μη επαναπρόσληψή τους είναι καταχρηστική. Μόνον σε αυτή την περίπτωση μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, απασχόλησε, λόγω γενικότερου ενδιαφέροντος, υπόθεση απολυμένου υπαλλήλου από την Alpha Bank που διεκδικούσε την επαναπρόσληψή του.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Συμμετοχή Ελλάδας στις αποζημιώσεις των θυμάτων του ναζισμού

Distomo memorial - spring 2008Image by 5telios via Flickr
Η Ελλάδα θα παρέμβει στη διαμάχη Γερμανίας-Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του ναζισμού, μετά από έγκριση του αιτήματός της.

Η χώρα μας θα πρέπει να ενημερώσει γραπτώς το δικαστήριο έως τις 5 Αυγούστου για τα έννομα συμφέροντα που έχει ως τρίτο μέρος στην υπόθεση, και τα οποία θα μπορούσε να θίξει η απόφαση του δικαστηρίου.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Καθυστέρησε η δίκη γιατί η δικηγόρος ήταν... στη λαϊκή

Καθυστέρησε η δίκη γιατί η δικηγόρος ήταν... στη λαϊκήΜε ανοιχτό το στόμα έμειναν άπαντες στο δικαστήριο

Έκπληκτοι έμειναν δικαστές και παράγοντες σε ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ακούγοντας την κατηγορούμενη, να ζητά να ... κρατηθεί λίγο η υπόθεσή της,  γιατί δεν είχε φτάσει η δικηγόρος της ,η οποία είχε πάει λαϊκή!

Κατά κοινή ομολογία οι κατηγορούμενοι πολλές φορές ζητούν από το δικαστήριο να μην ξεκινήσει την εκδίκαση της υπόθεσής τους μέχρις ότου προσέλθει στη δικαστική αίθουσα ο δικηγόρος τους. Αυτό συμβαίνει όμως, όταν ο νομικός τους παραστάτης για επαγγελματικούς λόγους βρίσκεται σε άλλο δικαστήριο ή στην ανάκριση. Και οι δικαστές σεβόμενοι απόλυτα το προσωρινό κώλυμα τους δικηγόρου τον περιμένουν για να ξεκινήσουν την εκδίκαση της υπόθεσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Eρώτηση Τσίπρα στη βουλή για τις φυλακές Ιωαννίνων

Απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές Ιωαννίνων καταγγέλλουν οι Αλέξης Τσίπρας, Τάσος Κουράκης και Ηρώ Διώτη, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του State Department για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι συνθήκες κράτησης είναι ανθυγιεινές, οι κρατούμενοι κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα, δεν τους παρέχονται τα στοιχειώδη, δεν προσφέρονται δυνατότητες για οργανωμένες δραστηριότητες (εργασία, εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και αθλητισμός), ενώ εκφράζονται ανησυχίες για την ελλιπή παροχή υγειονομικής περίθαλψης (υπουργείο Δικαιοσύνης).

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αρειος Πάγος: «Παράνομες οι δυσμενείς μεταθέσεις»

Η αλλαγή του τόπου εργασίας εργαζομένου για λόγους εκδικήσεως, αποτελεί καταχρηστική άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη η οποία προσκρούει στα χρηστά ήθη και στην καλή πίστη (άρθρο 281 Αστικού Κώδικα), αποφάνθηκε το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και δικαίωσε εργαζόμενη στην υπηρεσία φύλαξης αποσκευών του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος" στα Σπάτα.
Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2001 τουριστικό γραφείο, το οποίο παράλληλα είχε αναλάβει την υπηρεσία φύλαξης αποσκευών στο "Ελ. Βενιζέλος" και με έδρα το Σύνταγμα και υποκατάστημα στα Σπάτα, προσέλαβε υπάλληλο, κάτοικο Καλυβίων, με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου για να εργαστεί στον αερολιμένα. Αντικείμενο της εργασίας της υπαλλήλου ήταν να παραλαμβάνει και να ελέγχει τις αποσκευές, να εκδίδει δελτία παραλαβής - παράδοσης κ.λπ. Τον Μάρτιο του 2006 η υπάλληλος ζήτησε να της καταβληθεί το διαχειριστικό επίδομα και να της αναγνωριστεί η
προϋπηρεσία της. Η εργοδότρια εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά της και η υπάλληλος, ένα μήνα μετά, προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας αποδεχόμενος τη σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας συμφώνησε για την καταβολή του διαχειριστικού επιδόματος και επιφυλάχθηκε ως προς την αναγνώριση της προϋπηρεσίας. Στη συνέχεια η εταιρεία απομάκρυνε την υπάλληλο από το γραφείο φύλαξης των αποσκευών και την τοποθέτησε σε άλλο, απομονωμένο, τμήμα του αεροδρομίου. Η υπάλληλος έστειλε εξώδικο διαμαρτυρία στην εταιρεία για την υπηρεσιακή μεταβολή που δέχθηκε. Πέντε μέρες μετά η εταιρεία κάλεσε εγγράφως την υπάλληλο να αναλάβει εργασία στα κεντρικά γραφεία της στην πλατεία Συντάγματος. Η υπάλληλος απέστειλε με τη σειρά της νέα εξώδικη δήλωση προς την εταιρεία μη αποδεχόμενη τη μετακίνησή της από τα Σπάτα στο Σύνταγμα, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στον τόπο που αναφέρει η ατομική σύμβαση εργασίας της (Σπάτα). Και αυτό γιατί η μετάβαση και επιστροφή από το Σύνταγμα στην κατοικία της στα Καλύβια θα απαιτούσε πολύ χρόνο και σημαντική οικονομική επιβάρυνση.
Το Εφετείο Αθηνών, όπως και ο ’ρειος Πάγος, έκριναν ότι η μεταβολή του τόπου εργασίας συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασιακής σύμβασης από την πλευρά της εργοδότριας εταιρείας. Και η μεταβολή αυτή - συνεχίζουν οι δικαστές- δεν δικαιολογείται από κάποιο υπηρεσιακό λόγο ή κάποια ιδιαίτερη ανάγκη της επιχείρησης, αλλά έγινε "εκ λόγω εκδικήσεως" των αρμόδιων της εταιρείας στο πρόσωπο της υπαλλήλου, επειδή προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας το διαχειριστικό επίδομα και την αναγνώριση της προϋπηρεσίας της.
Ωστόσο, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να προβεί στη μετακίνηση της υπαλλήλου λόγω της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της και της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων της. Όμως, οι ισχυρισμοί αυτοί της εταιρείας δεν αποδείχθηκαν, σημειώνουν οι δικαστές.
Έτσι, όμως, υπογραμμίζεται στη δικαστική απόφαση, η άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος της εργοδότριας εταιρείας έγινε κατά προφανή παράβαση των ορίων των άρθρων 281 και 288 του Αστικού Κώδικα (καλή πίστη και χρηστά ήθη) με αποτέλεσμα να επέλθει βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασιακής σύμβασης της υπαλλήλου. Παράλληλα, η εταιρεία περιήλθε σε υπερημερία και όφειλε να καταβάλει μισθούς υπερημερίας πέντε μηνών, δηλαδή από την ημέρα που η υπάλληλος δήλωσε ότι δεν δέχεται τη μετάθεσή της στο Σύνταγμα. Οι αρεοπαγίτες με την υπ' αριθμ. 313/2011 απόφασή τους απέρριψαν την αίτηση της εταιρείας που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που είχε δικαιώσει την υπάλληλο. Το Εργατικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση έχει επαρκή, σαφή και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογία.

Στα ανώτατα δικαστήρια οι πρυτάνεις αν ψηφιστεί ο νόμος-πλαίσιο

Τρεις γνωμοδοτήσεις καθηγητών πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων ο συνταγματολόγος κ. Κ. Χρυσόγονος, επικαλούνται οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, προαναγγέλοντας ότι με αυτές και τα επιχειρήματα που τους παρέχουν ανά χείρας, θα προσφύγουν στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας εάν ψηφισθεί ο νέος Νόμος- Πλαίσιο για τα ΑΕΙ που προωθεί η κυβέρνηση.

Και στις τρεις γνωμοδοτήσεις - οι άλλες δύο είναι των καθηγητών της Νομικής Σχολής κκ. Γ. Γεραπετρίτη και Σπυρ. Βλαχόπουλου - ο νέος Νόμος- Πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αντισυνταγματικός, ειδικά οι διατάξεις του που αναφέρονται στους διορισμένους πρυτάνεις. Κατά τους καθηγητές ο νόμος που προωθεί η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου προσβάλλει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των πανεπιστημίων και παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος περί της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη γνωμοδότηση του Χρυσόγονου συγκεκριμένα αναφέρεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας του νέου Νόμου. Ιδιαίτερα ο κ. Χρυσόγονος στέκεται στην συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης που καθίστανται «παντοδύναμα» παρότι αποτελούν όργανα με «ελλιπή νομιμοποίηση». 

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Επίσκεψη Πεταλωτή στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού

Γιώργος Πεταλωτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος και...Image via WikipediaΕπίσκεψη στο ψυχιατρικό κατάστημα και στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής, που συνοδεύονταν από τον ειδικό γραμματέα σωφρονιστικής πολιτικής, Μαρίνο Σκανδάμη, συνομίλησε με τη διοίκηση του νοσοκομείου, με εργαζόμενους αλλά και με κρατούμενους, οι οποίοι εξέθεσαν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης απέδωσε μεγάλη σημασία στο ζήτημα της μεταφοράς ασθενών κρατουμένων από άλλους νομούς και έδωσε εντολή να εξεταστεί από την αρχή, ο τρόπος, οι λόγοι και οι συνθήκες υπό τις οποίες οι κρατούμενοι μεταφέρονται από τους νομούς της περιφέρειας.

Ο κ. Πεταλωτής, δεσμεύτηκε να έχει πιο αναλυτική επικοινωνία με τους κρατούμενους και να εξετάσει περαιτέρω τα προβλήματά τους, σε νέα επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο ψυχιατρικό κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Enhanced by Zemanta

Επανέρχεται το θέμα ίδρυσης Εφετείου στην Καβάλα

Το θέμα της ίδρυσης Εφετείου Ανατολικής Μακεδονίας, με έδρα την Καβάλα, επαναφέρουν με ερωτήσεις τους στη Βουλή οι βουλευτές Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ) και Σάββας Εμινίδης (ΠΑΣΟΚ).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επικαλείται μάλιστα την εμπειρία του υφυπουργού Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος –ως πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης- έχει αντιμετωπίσει προβλήματα από την καθυστέρηση των υποθέσεων στο Εφετείο Θράκης.

Ο κ. Εμινίδης, από την πλευρά του, επικαλείται το γεγονός ότι η πλειονότητα των υποθέσεων προέρχεται από Καβάλα, Θάσο και Δράμα, καθώς και την ύπαρξη υποδομής με την αξιοποίηση των παλιών δικαστηρίων της Καβάλας.
piazzadelpopolo
Enhanced by Zemanta

Στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για δίκες «εξπρές» σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών

Το σχέδιο νόμου για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τη διαφθορά πολιτικών προσώπων συζητείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.Το νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει ο Μ.Παπαϊωάννου, προβλέπει δίκες «εξπρές» για υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών, που κατηγορούνται για αδικήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος.Το νομοσχέδιο, που είχε παρουσιάσει λίγο καιρό πριν ο προκάτοχος του κ. Παπαϊωάννου, Χάρης Καστανίδης, δεν θα έχει εφαρμογή για τα αδικήματα των υπουργών-υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.Ωστόσο, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται τα αδικήματα των υπουργών, τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, όπως είναι το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών, η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες.Εν συνεχεία, δεν θα εκδίδεται βούλευμα αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες.Στο Υπουργικό Συμβουλιο θα συζητηθεί επίσης το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.Συγκεκριμένα, η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει:
1. Πλήρωση κενών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών: Προέδρου του Αρείου Πάγου και δύο Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο Αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. (Μ.Παπαϊωάννου)
2. Σχέδιο νόμου: Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. (Μ.Παπαϊωάννου)
3. Σχέδιο νόμου: Οργάνωση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. (Άννα Διαμαντοπούλου).

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Απέρριψε το Πρωτοδικείο την έφεση για έργα ΧΥΤΑ στην Κερατέα

Απέρριψε το Πολυμελές Πρωτοδικείο την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, με την οποία απαγορεύονταν η εκτέλεση έργων στο ΧΥΤΑ στη θέση Οβριοκαστρο της Κερατέας.
 

Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, η κοινοπραξία είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τα έργα στην επίμαχη περιοχή. Ορίζεται παράλληλα πως για κάθε πράξη προσβολής της εντολής του δικαστηρίου, η κοινοπραξία θα καταβάλει χρηματικό πρόστιμο 3.000, ενώ υποχρεώνεται και στην απομάκρυνση των μηχανημάτων της από την περιοχή.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέντε δικαστικοί ύποπτοι για το νέο παραδικαστικό

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η μεγάλη έρευνα του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδ. Ντογιάκου για την υπόθεση του λεγόμενου «νέου παραδικαστικού κυκλώματος», οι δραστηριότητες του οποίου σε πλειστηριασμούς ακινήτων, αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. 
 
Ο Εισαγγελέας εντόπισε και ήδη έχει καλέσει σε καταθέσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, πέντε δικαστικούς λειτουργούς, δύο γυναίκες και τρεις άντρες εφέτες, όλοι τους εν ενεργεία, οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις για την διάπραξη του κακουργήματος της εγκληματικής οργάνωσης. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Ρ. Ασημακοπούλου

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά τοποθετήθηκαν γυναίκες στη θέση του πρόεδρου του Αρείου Πάγου όσο και σε αυτή του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Νέα πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου η κ. Ρένα Ασημακοπούλου και Γενική Επίτροπος Επικρατείας η κ. Ελένη Διακομανώλη.

Ύστερα από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαντωνίου, το υπουργικό συμβούλιο προήγαγε σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου τη Ρένα Ασημακοπούλου, σε αντιπροέδρους τους Αθανάσιο Κουτρομάνο και Γεώργιο Χρυσικό, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Αναστάσιο Γκότση, σε αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Μιχαήλ Ζυμή και την Ευφροσύνη Κραμποβίτη και σε Γενικό Επίτροπο Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων την Ελένη Διακομανώλη.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ο ΑΦΜ δεν προσβάλει τη θρησκευτική ελευθερία

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αίτηση πολίτη και αποφάσισε πως ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου δεν προσβάλλει τη θρησκευτική ελευθερία των πολιτών και συνάδει με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην αίτηση του πολίτη αναφέρονταν, ότι η καθιέρωση του ΑΦΜ συνεπάγεται «την αντιμετώπιση των ανθρώπων ως αριθμών και όχι ως προσώπων, κάτι που δεν συνάδει με τις διδασκαλίες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης, με αποτέλεσμα η υποχρεωτική απόδοση και αναγραφή του ΑΦΜ να τον αναγκάζει σε επιορκία και σε κατάσταση αμαρτίας ενώπιον του Θεού, καθόσον αποδοχή του ΑΦΜ θα συνιστά την από μέρους του αποδοχή της κατάργησης του βαπτίσματος που έχει λάβει.».

Στη δικαστική απόφαση, τονίζεται ότι η υποχρεωτική απόδοση ΑΦΜ σε όλους τους πολίτες, δεν καθιστά αυτούς αριθμούς, γιατί όλες οι συναλλαγές γίνονται με το όνομα και το επώνυμο του κάθε συναλλασσόμενου και ο ΑΦΜ χρησιμοποιείται ως επιπρόσθετο στοιχείο.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Συνταξιούχος νίκησε τις τράπεζες με δικαστική απόφαση-σταθμό

Με μια μνημειώδη απόφαση, καταπέλτη για το έως τώρα ανίκητο τραπεζικό σύστημα, το Ειρηνοδικείο Αθηνών δικαίωσε συνταξιούχο και υποχρέωσε τις τράπεζες να διαγράψουν δάνειό του σημερινού ύψους 200.000 ευρώ και να ικανοποιηθούν με την αποπληρωμή 52.000 ευρώ σε βάθος 14 ετών. 


Η απόφαση αυτή ανοίγει προφανώς το δρόμο για διαγραφές οφειλών χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία κι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, κάνοντας, μεταξύ άλλων, χρήση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο ηλικιωμένς δανειολήπτης είχε φτάσει να πληρώνει περίπου 2.000 ευρώ το μήνα για δάνειά του σε εννιά τράπεζες. Παρότι οι αποδοχές του θεωρήθηκαν υψηλές, καθώς λαμβάνει σύνταξη 1.560 ευρώ μηνιαίως και δεδομένου ότι έχει εκωρήσει 750 ευρώ το μήνα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω δανειακής σύμβασης και του απομένουν περίπου 810 ευρώ για να καλύπτει τις ανάγκες του αλλά και να αποπληρώνει τις οφειλές του, το Δικαστήριο έκρινε ότι η δόση του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 310 ευρώ, ώστε να του μένουν άλλα 500 ευρώ για να ζήσει.
Έτσι ο ηλικιωμένος δανειολήπτης θα πληρώνει 300 ευρώ κάθε μήνα για 14 χρόνια με την καταβολή τους να ξεκινά το 2014, ενώ τα πρώτα 4 χρόνια οι δόσεις θα είναι άτοκες και τα υπόλοιπα 10 θα τοκίζονται με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους κι αφού επιχείρησαν να βγάλουν σε πλειστηριασμό το σπίτι του, ισχυρίστηκαν ότι η αίτηση δικαστικού συμβιβασμού δεν ήταν παραδεκτή και νόμιμη, επειδή ο οφειλέτης δεν τους επέδωσε στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση και το σχέδιο διευθέτησης οφειλών ενώ τρεις τράπεζες, εξ αυτών, αμφισβήτησαν ακόμη και την εντιμότητά του του οφειλέτη, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε δόλο για να περιέλθει σε αδυναμία αποπληρωμής.
Το Δκαστήριο αφού απέρριψε τους ισχυρισμούς των τραπεζών, με απόφασή του στις 28 Ιουνίου 2011, δικαίωσε πανηγυρικά το δανειολήπτη. Είναι η πρώτη απόφαση δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθησαν όλες οι ενστάσεις των αντίδικων τραπεζών

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Δικάστηκε επειδή έβρισε σε blog τον πρωθυπουργό

Σε δίκη παραπέμφθηκε ένας 32χρονος άνδρας ο οποίος είχε αναρτήσει σε blog μήνυμα υβριστικού και απειλητικού περιεχομένου κατά του πρωθυπουργού και της οικογένειάς του…


Ο 32χρονος έκατσε σήμερα στο εδώλιο του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, αφού άντρες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν τα «ηλεκτρονικά» του ίχνη και τον συνέλαβαν.

Κατά την απολογία του ο 32χρονος υποστήριξε ότι «με αυτό τον τρόπο ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου. Δε φανταζόμουν πως θα δημιουργούταν τέτοιο θέμα». Ο ίδιος παραδέχθηκε πως κατά την απολογία του πως το μήνυμά του ήταν υπερβολικό.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την ενοχή του, τονίζοντας πως αν ήθελε να διαμαρτυρηθεί μπορούσε να διαδηλώσει στους δρόμους και όχι να γράφει τέτοια μηνύματα.

Τελικά, το δικαστήριο τον αθώωσε κρίνοντας πως σκοπός του δεν ήταν να προτρέψει κάποιον σε διάπραξη αδικήματος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...