Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Στο ΣτΕ οι γιατροί κατά των ολοήμερων νοσοκομείων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ισχυριζόμενος ότι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων είναι αντισυνταγματική. 

Ο σύλλογος υποστηρίζει ότι η σχετική υπουργική απόφαση αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, επειδή οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν για την επίσκεψή τους.

"Η αρχή της ισότητας και κατά το μέρος που αφορά σε όλους τους πολίτες - ασθενείς, αφού κατά παράβασή της, αλλά και κατά παράβαση του άρθρου 21 παρ. 3 του Συντάγματος, η πρόσβαση πλέον στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, έστω και εν μέρει κατά την απογευματινή του λειτουργία δεν είναι ισότιμα δυνατή σε όλους ανεξαιρέτως, αλλά μόνο σε εκείνους των οποίων η οικονομική και κοινωνική κατάσταση επιτρέπει την κάλυψη της σχετικής δαπάνης", αναφέρει στην προσφυγή του. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Στηρίζει τον «αντάρτη» της ΝΔ στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης!

Κόντρα με την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών θα πάει ο Γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο βουλευτής Ροδόπης στηρίζει με όλες (μα όλες) τις δυνάμεις του τον Γιάννη Αδαμόπουλο, στενό συνεργάτη του και φίλο από τα χρόνια της Κομοτηνής!
Ο Γιάννης Αδαμόπουλος υπήρξε και Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας, όταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης διετέλεσε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ είχαν και καλή συνεργασία όταν ο υποψήφιος για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, βρισκόταν και στις θέσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, αλλά και του προέδρου του ΟΕΕΚ.
Ο Ευριπίδης, έχει αναθέσει στον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο να κινητοποιήσει όλους τους νέους δικηγόρους για να ψηφίσουν τον εκλεκτό του. Μάλιστα ο βουλευτής Ροδόπης κάνει ο ίδιος συναντήσεις, με όλους τους νομικούς, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από το Δημοκρίτειο!!!
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι την ημέρα παρουσίασης του συνδυασμού του Γιάννη Αδαμόπουλου «Κοινωνία των Δικηγόρων», ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έδωσε το παρών και καθόταν στην πρώτη σειρά (φωτογραφία από την παρουσίαση)! Εκεί ήταν και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος.
Απέναντι στον Γιάννη Αδαμόπουλου και εκλεκτός του Αντώνη Σαμαρά για τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, θα είναι ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος με τον συνδυασμό «Ώρα Δικηγόρων».
piazzadelpopolo.blogspot.com

Μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου θα απέχουν 41 δικηγορικοί σύλλογοι

Να συνεχίσουν την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισαν 41 δικηγορικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας των συλλόγων. Από τη συνεδρίαση απείχαν οι υπόλοιποι 22 δικηγορικοί σύλλογοι.

Στην κινητοποίηση μετέχουν οι δικηγορικοί σύλλογοι: Αιγίου, Αλεξανδρούπολης, Άρτας, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Γυθείου, Δράμας, Έδεσσας, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Θηβών, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιλκίς, Κορίνθου, Κω, Λαμίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μυτιλήνης, Νάξου, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρών, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σερρών, Σπάρτης, Σύρου, Τρικάλων, Φλώρινας, Χαλκίδας, Χαλκιδικής και Χίου.
 
Η Ολομέλεια θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Φεβρουαρίου για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της. Αυτό που έχει διαφανεί, πάντως, είναι πως έχουν δημιουργηθεί δύο μέτωπα μεταξύ των δικηγορικών συλλόγων, καθώς αξιολογούνται με διαφορετικό τρόπο τα μέτρα. Όπως προκύπτει, στο άνοιγμα του επαγγέλματος αντιδρούν περισσότερο οι σύλλογοι της επαρχίας, καθώς φοβούνται ότι θα πληγούν από την επέλαση μεγάλων δικηγορικών γραφείων από την Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. piazzadelpopolo.blogspot.com

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Προκάλεσε ατύχημα και πήρε αποζημίωση

Ο Άρειος Πάγος επιδίκασε αποζημίωση σε οδηγό για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και για υλικές ζημιές, καθώς κατά τη σύγκρουση του αυτοκινήτου της  ο αερόσακος του οδηγού άνοιξε μεν αλλά προκάλεσε εγκαύματα δεύτερου βαθμού στη θωρακική χώρα της οδηγού.

Ειδικότερα, το 2003 ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό της, γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στην οδό Εγνατίας του Δήμου Ρίου, χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας, όπως δεν φορούσε και η συνοδηγός κόρη της, εισήλθε αντίθετα σε μονόδρομο και συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο το οποίο κινείτο κανονικά.

Κατά τη σύγκρουση ενεργοποιήθηκε ο αερόσακος του οδηγού, αλλά τις προκάλεσε "εγκαύματα δεύτερου βαθμού στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα". Η οδηγός διεκδικούσε δικαστικά από τη αυτοκινητοβιομηχανία το ποσό των 36.000 ευρώ.

Α.Π.: Δεν εκδίδεται έλληνας στη Γερμανία για να δικαστεί ως φοροφυγάς

Ο 'Αρειος Πάγος αρνήθηκε την έκδοση Έλληνα στις γερμανικές αρχές που τον ζητούσαν να δικαστεί για φοροδιαφυγή λόγω παράνομης διακίνησης τσιγάρων.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμ. 2006/2010 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση του Σ.Κ. ο οποίος κατηγορείται από τις ελληνικές αρχές για λαθρεμπορία τσιγάρων.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτημα των γερμανικών αρχών με το οποίο ζητούν να εκδοθεί ο Σ.Κ. στη Γερμανία (μέσω ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης) προκειμένου να δικαστεί για φοροδιαφυγή λόγω της λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Η υπόθεση αφορά την παράνομη διακίνηση τσιγάρων από συμμορία λαθρεμπορίας στην οποία φέρεται να συμμετέχει ο Σ.Κ και συγκεκριμένα για 34.600 κούτες που μεταφέρονταν στα τέλη του 2007 μέσω βαλκανικών χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας με πιθανή κατάληξη το Βέλγιο και την Αγγλία.

Οι γερμανικές τελωνιακές αρχές σε έλεγχο του φορτηγού που οδηγούσε αλλοδαπός βρήκαν τις κούτες με τα τσιγάρα και ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα και κατά του Σ.Κ για παράβαση του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων της Γερμανίας (φοροδιαφυγή) γιατί δεν δηλώθηκαν τα τσιγάρα στις γερμανικές αρχές και δεν καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενοι φόροι με συνέπεια το Γερμανικό Δημόσιο να υποστεί ζημιά 946.470 ευρώ.

Ο 'Αρειος Πάγος κρίνοντας αντίθετα με το Εφετείο, ότι δεν πρέπει να εκτελεστεί το ένταλμα γιατί έχει προηγηθεί σε βάρος του κατηγορουμένου Σ.Κ. δίωξη από τις ελληνικές αρχές για λαθρεμπορία.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ανεξάρτητα από το διαφορετικό νομικό χαρακτηρισμό της πράξης της φοροδιαφυγής που αποδίδουν οι γερμανικές αρχές, που δεν συμπίπτει με την λαθρεμπορία που προσδίδουν στον εκζητούμενο οι ελληνικές αρχές, με σαφήνεια προκύπτει ότι υφίσταται ταυτότητα πραγματικών περιστατικών μεταξύ των πράξεων που καταλογίζουν οι δύο αρχές αφού πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο και ακριβώς τα ίδια περιστατικά της παράνομης μεταφοράς.

Και κατά συνέπεια αφού προηγήθηκε η δίωξη των ελληνικών αρχών δεν μπορεί κατά τον νόμο 3251/2004 να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα γιατί προκύπτει ταυτότητα των πράξεων για τις οποίες ζητείται έκδοση του Σ.Κ. στη Γερμανία.

ΠΡΕΖΑ TV

Επεισόδια και ένταση στη δίκη των «Πυρήνων»

Επεισοδιακή ήταν η σημερινή συνεδρίαση στη δίκη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς το δικαστήριο απέρριψε, λόγω έλλειψης κονδυλίων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το αίτημα των κατηγορούμενων για τήρηση μαγνητοφωνημένων πρακτικών, αλλά και το αίτημά τους να μην παρακρατούνται στην είσοδο ταυτότητες των φίλων και συγγενών τους που προσέρχονται για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Μετά την απόρριψη των αιτημάτων, οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν δηλώνοντας ότι ξεκινούν αποχή από το συσσίτιο, κατηγόρησαν τους δικηγόρους τους και είπαν πως, εάν το δικαστήριο διορίσει νέους δικηγόρους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν και οι εντάσεις κυρίως όταν δημοσιογράφος, αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά, εντοπίστηκαν να φωτογραφίζουν στιγμιότυπα από τη δίκη, παρά την αντίθετη απόφαση του δικαστηρίου.

Το ακροατήριο αντέδρασε έντονα, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των γκλομπ μέσα στη δικαστική αίθουσα χτυπώντας συγκεντρωμένους φίλους των κατηγορουμένων.
Τότε, επικεφαλής της φρουράς ακούστηκε να λέει ότι οι κρατούμενοι επιχείρησαν να αποδράσουν. Στη συνέχεια όμως, διευκρινίσθηκε ότι οι έξι κατηγορούμενοι, που κρατούνται προσωρινά, έφτασαν μέχρι την πόρτα του κρατητηρίου, που αποτελεί το όριο για να βρεθούν στον προαύλιο χώρο των φυλακών.

Αύριο, συνεχίζεται η δίκη με τους αυτεπαγγέλτως διορισμένους δικηγόρους.
ΤΑ ΝΕΑ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

«Όχι» στις αναβολές εκδίκασης αγωγών κατά της μονής Βατοπεδίου

View of the Vatopedi monastery in Mount Athos ...Image via WikipediaΑντίθετο σε κάθε αναβολή εκδίκασης των αγωγών του δημοσίου κατά της μονής Βατοπεδίου είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

«Περαιτέρω αναβολές προδήλως δεν συμβάλουν στην πληρέστερη διερεύνηση και υποστήριξη της υποθέσεως της οποίας το πραγματικό υλικό και οι νομικές πτυχές έχουν αποτελέσει από μακρού χρόνου και για τις δύο πλευρές αντικείμενο ενδελεχούς απασχολήσεως», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη αναβολή από το Δικαστήριο, εκδίκασης της αγωγής του δημοσίου κατά της μονής Βατοπεδίου για ένα και πλέον χρόνο μετά την ημερομηνία που είχε αρχικά ορισθεί και συγκεκριμένα την 14η Φεβρουαρίου του 2012.

Την αναβολή είχε ζητήσει ο δικηγόρος της μονής Βατοπεδίου, ενώ το ελληνικό δημόσιο είχε αντιδράσει υποστηρίζοντας ότι «δεν συντρέχουν λόγοι αναβολής, ότι η υπόθεση είναι ώριμη για συζήτηση και ότι επιβάλλεται η εκδίκαση της για την άμεση αποκατάσταση του τρωθέντος δημοσίου συμφέροντος».

Το Νομικό Συμβούλιο πιστεύει ότι και οι επόμενες συναφείς αγωγές, που έχουν προσδιορισθεί προς συζήτηση εντός των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου του 2011, θα εκδικασθούν κανονικά χωρίς αναβολές «και θα υπάρξει επ' αυτών κατ' ουσίαν δικαστική κρίση».
Enhanced by Zemanta

Χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση οι γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού

Οι γυναίκες που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού είναι υπόδικες (Φωτό αρχείου)
Τουλάχιστον 10 μέρες έχουν μείνει χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση οι περίπου 220 κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν στον ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως εξήγησαν, σύμφωνα με όσα τους έχουν αναφέρει οι φύλακες, η αιτία για αυτό είναι η έλλειψη χρημάτων. Μάλιστα, την Παρασκευή προχώρησαν σε στάση, αρνούμενες για κάποια ώρα να μπουν στα κελιά τους.

Ως αποτέλεσμα, οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, κατήγγειλαν ότι για να συντηρηθεί κάποιος στις φυλακές θέλει τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού είναι υπόδικες
skai.gr

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Επεισόδια στις φυλακές της Άμφισσας

Επεισόδια σημειώθηκαν στις φυλακές της Άμφισσας ενώ η αστυνομία, με εισαγγελική εντολή, έκανε χρήση χημικών. Από τα επεισόδια προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η εξωτερικής φρουράς των φυλακών της Άμφισσας συνέλαβε ένα νεαρό, ο οποίος φέρεται να επιχείρησε να πετάξει στον προαύλιο χώρο της φυλακής πακέτο με ποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Λίγο αργότερα, ένας κρατούμενος ανέλαβε την ευθύνη ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος ο νεαρός.

Στην συνέχεια, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, στις φυλακές επικράτησε ένταση με τους κρατούμενους να σπάνε κάμερες παρακολούθησης και να βάζουν φωτιά σε στρώματα. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι ύστερα από εισαγγελική εντολή έγινε χρήση χημικών ουσιών στον προαύλιο χώρο των φυλακών της Άμφισσας.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Βολές δικαστών και εισαγγελέων για ευθύνες ατιμωρησίας τυχόν ένοχων πολιτικών

Την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προκάλεσαν δηλώσεις βουλευτή αναφορικά με το ποιος φέρει τις ευθύνες για την ατιμωρησία τυχόν ένοχων πολιτικών προσώπων.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση σημειώνει ότι «έχει παγιωθεί τον τελευταίο καιρό ως επικοινωνιακή τακτική ορισμένων η απονομή ευθυνών στη Δικαιοσύνη σχετικά με την ατιμωρησία πολιτικών προσώπων εμπλεκομένων σε σκάνδαλα».

Παράλληλα, πληροφορεί «ακόμη μια φορά τον ελληνικό λαό» ότι «οι ευθύνες για τα αποτελέσματα αυτά ανήκουν αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς που έχουν διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνουν την ατιμωρησία τους».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο ισχύων νόμος για την ευθύνη υπουργών διαμορφώθηκε από τη Βουλή και όχι από το δικαστικό σώμα. Οι δικαστές, συνεπώς, δεν μπορούν να παρανομήσουν κατά την εφαρμογή του, σε διάψευση των προσδοκιών αλλά και των συνηθειών ορισμένων», τονίζει η Ένωση.

Καλεί τέλος τους πολιτικούς που, όπως επισημαίνει, «μέχρι τώρα επιφύλαξαν στους εαυτούς τους το προνόμιο να έχουν και την πίτα και το μαχαίρι», να «κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους και ας σταματήσουν να στοχοποιούν τους δικαστές και μάλιστα στις ύποπτες ημέρες που ζούμε. Ίσως έτσι επιτύχουν την ύστατη ώρα της απαξίωσης στα μάτια του λαού, να περισώσουν κάτι από την αξιοπιστία τους. Για να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκαλο».

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Αντίθετη στις κυβερνητικές ρυθμίσεις η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

«Όχι» στο άνοιγμα του επαγγέλματος για τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους με διαδικασίες κατεπείγοντος λέει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων . 

Όπως τονίζουν κάτι τέτοιο ενδέχεται "να βλάψει σοβαρά το κύρος των συλλειτουργών μας και συνακόλουθα την ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και τους πολίτες στην υποστήριξη της άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους». 

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καταδικάζει την επίθεση σε βάρος μέλους του

Το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων με ομόφωνη απόφαση που έλαβε στη συνεδρίαση της 13-1-2011 καταδικάζει την πρωτοφανή και θρασύτατη επίθεση σε βάρος μέλους του Δ.Σ.Ι και τον τραυματισμό του από άγνωστους και πληρωμένους μπράβους εντός του δικηγορικού του γραφείου. 
 
Εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος που ήδη, απαξιώνεται και υποβαθμίζεται, από την Πολιτεία με συνέπεια την ανεξέλεγκτη εκτροπή της κοινωνίας και την αμφισβήτηση του Κράτους και των Αρχών της Πολιτείας.
 
Οι δικηγόροι οφείλουν να αντισταθούν σε ανάλογα εκφυλιστικά φαινόμενα και καταγγέλλουν τέτοιες ενέργειες, δηλώνοντας ότι εξακολουθούν να προασπίζουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Διήμερη αποχή των δικηγόρων στα Γιάννενα

Το Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Ιωαννίνων,συνεδρίασε εκτάκτως την 13.01.2011 και αποφάσισε διήμερη αποχή απο τα ακροατήρια την Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
 
Επίσης την Τρίτη και ώρα 12:00 στην αίθουσα του ΜΟΔ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι και να καθοριστεί η στάση του Συλλόγου.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Βατοπεδι : Πρόταση παραγραφής των αδικημάτων για Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο

Vatopedi monastery, Agio Oros, GreeceImage via WikipediaΤην παραγραφή του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου που αντιμετωπίζουν οι τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ Πέτρος Δούκας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος, θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Μ. Ανδρειωτέλλης.

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η τελική απόφαση για την παραγραφή ή μη θα ληφθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί επί της πρότασης του κ. Ανδρειωτέλλη.

Το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρόεδρό του, αρεοπαγίτη Α. Αθηναίο, τους αρεοπαγίτες Π. Κομνηνάκη και Ι. Γιαννακόπουλο (ανακριτής), τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παν. Πικραμμένο και τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου.
Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο και θα εκδοθεί στους κατηγορουμένους και στον πρόεδρο της Βουλής εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την έκδοσή του.

Το βούλευμα επιδίδεται και στον εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου.
Παράλληλα, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί εάν η δικαστική έρευνα για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση του Βατοπεδίου μη πολιτικά πρόσωπα (μοναχοί, συμβολαιογράφοι, κ.λπ.) θα κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη ή θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Αντίδραση ΝΔ

«Κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ» χαρακτηρίζουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ την πρόταση του εισαγγελέα.

Σχολιάζοντας τη θέση του εισαγγελέα, πως η Βουλή θα έπρεπε να είχε ήδη διαπιστώσει την παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων και να μην παραπέμψει τους τρεις υπουργούς στο δικαστικό συμβούλιο, οι κύκλοι της ΝΔ αναφέρουν πως «η παραβίαση του Συντάγματος από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να υλοποιηθεί στο ακέραιο η σκευωρία, έπεσε στο κενό».

«Η κυβέρνηση επεχείρησε θεσμική εκτροπή. Η ΝΔ εξ αρχής την κατήγγειλε. Η σημερινή πρόταση του αρμοδίου δικαστικού λειτουργού, αποτελεί δικαίωση της ΝΔ, της θεσμικής τάξης και της κοινής λογικής. Αποκαλύπτεται περίτρανα πλέον, ο πολιτικός αμοραλισμός και ο λαϊκισμός, απ τον οποίον διακατέχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους» καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τηλεφωνήματα για βόμβες σε Εφετείο και Ευελπίδων

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, στην οδό Αλεξάνδρας και Λουκάρεως, δέχθηκε το πρωί από αγνώστους η εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Το τηλεφώνημα κρίθηκε σοβαρό και έτσι ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο με ειδικά συνεργεία, τα οποία συνεχίζουν τις έρευνες στο χώρο, ο οποίος έχει εκκενωθεί.

Λίγη ώρα αργότερα παρόμοιο τηλεφώνημα δέχθηκε και η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, αυτή τη φορά για τοποθέτηση βόμβας στην Ευελπίδων. Και αυτό το κτίριο εκκενώθηκε, ενώ η αστυνομία έχει στήσει επιχείρηση για να ερευνήσει εάν υπάρχει κάτι ύποπτο στο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος που έδωσαν οι άγνωστοι για την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού, και στις δύο περιπτώσεις, έχει παρέλθει, ωστόσο οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Τηλεφώνημα για βόμβα στα δικαστήρια της Έδεσσας

Εκκενώθηκαν το πρωί τα δικαστήρια στην Έδεσσα ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. 

Γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για φάρσα.

http://karatzova.blogspot.com/2011/01/blog-post_5300.html

«Πρωταγωνιστές» στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας

«Το χειρότερο πράγμα είναι να μην έχεις  αφή 
με  τους ανθρώπους που  αγαπάς, να μην τους ακουμπάς»,
κρατούμενη  στις γυναικείες φυλακές  Ελεώνα Θηβών 
Με ένα  ρεπορτάζ στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας εγκαινιάζουν το 2011 οι «Πρωταγωνιστές», την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, στις 24:00 στο Mega
Είναι ίσως η  πρώτη φορά που οι τηλεοπτικές  κάμερες μπήκαν στα κελιά και  στους θαλάμους των γυναικείων φυλακών  και κατέγραψαν μαρτυρίες καταδικασμένων για φόνο, οικονομικά εγκλήματα, ναρκωτικά  και ληστείες.

Στον Σταύρο Θεοδωράκη μεταξύ άλλων μιλούν:
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Επταήμερη αποχή των δικηγόρων του Βόλου

Σε επταήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από αύριο Τετάρτη οι δικηγόροι του Βόλου, αντιδρώντας στην προωθούμενη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

«Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, που συνεδρίασε έκτακτα αργά το μεσημέρι, αποφάσισε ομόφωνα αποχή από τα καθήκοντα των μελών μας, από την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 18 του μήνα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Αναστάσιος Βολιώτης.

«Αντιδρούμε στη νόθευση του θεσμικού μας ρόλου, η οποία γίνεται μέσω της προσπάθειας της κυβέρνησης για το άνοιγμα του επαγγέλματός μας», εξήγησε ο κ. Βολιώτης, προσθέτοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν εάν δεν βρεθεί λύση.

Στις 18 Ιανουαρίου -όπως είπε- θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Ξυλοδαρμός κρατουμένου στις φυλακές Κορίνθου

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης και κα. Ηρώ Διώτη κατέθεσαν ερώτημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τον ξυλοδαρμό κρατουμένου στις φυλακές Κορίνθου.

Στο ερώτημα αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες στις 5 Ιανουαρίου 2011 στις φυλακές Κορίνθου ξυλοκοπήθηκε άγρια ο κρατούμενος Αβραμίδης Χαράλαμπος από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σημαντική απόφαση για τους συμβασιούχους στο Δήμο Αθηναίων

Σε ισχύ θα παραμείνει, για τουλάχιστον δύο μήνες, η προηγούμενη προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία θα συνεχίσουν να δουλεύουν στις υπηρεσίες τους οι 140 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του τμήματος μηχανογράφησης του Δήμου Αθηναίων, και να πληρώνονται μέχρι να εκδοθεί η νέα απόφαση.

Αυτό απεφάνθη το Μονομελές Πρωτοδικείο που εκδίκαζε την Τρίτη τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων που ζητούν την μονιμοποίησή τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«Κόκκινη γραμμή» για τους δικηγόρους η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος είχε η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, χωρίς ωστόσο να βρεθεί η «χρυσή τομή».
Την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιθεί νέα συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τους δικηγόρους παρουσία και του κ. Καστανίδη.
Οι δικηγόροι εκτιμούν πως στο τέλος περίπου της εβδομάδας η κυβέρνηση θα τους γνωστοποιήσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, ενώ τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, θα συγκληθεί στην Αθήνα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει τις αποφάσεις της.
Στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο κ. Καστανίδης μετέφερε στους δικηγόρους τις θέσεις του μνημονίου, αλλά και της κυβέρνησης σε όλα τα «καυτά» για το δικηγορικό σώμα θέματα, ενώ οι δικηγόροι αντιτάχθηκαν στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, υποστηρίζοντας ότι αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των ασφαλιστικών τους Ταμείων και των Συλλόγων τους, αλλά και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Πρότειναν μάλιστα να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο, που καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δικηγόροι και στην κατάργηση της διάταξης του Κώδικά τους, που απαγορεύει και τιμωρεί ως πειθαρχικό αδίκημα τη διαφήμιση, όπως αντίθετοι είναι και στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών (που μπορούν οι δικηγόροι να παρασταθούν).
Παράλληλα, οι δικηγόροι επισήμαναν στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι αν η κυβέρνηση παραμείνει σταθερή στις θέσεις της για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και ειδικά για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, τότε θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, δήλωσε: «βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και το όλο θέμα του ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος είναι σε εκκρεμότητα».

ΣτΕ: «Πράσινο» στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα

Το «πράσινο φως» για τη συνέχιση κατασκευής της «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στη θέση «Βραγόνι» της Κερατέας (Λαυρεωτική) σε έκταση 154 στρεμμάτων έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το βράδι έγιναν και πάλι εκτεταμένα επεισόδια στην περιοχή (ρεπορτάζ ΕΔΩ).
 
Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ αριθμ. 31/2011 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του Δήμου Κερατέας που ζητούσε να αναιρεθεί η από 30.7.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκε μέχρι 30.10 2013, η διάρκεια ισχύος των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή εγκατάστασης αποβλήτων στην Κερατέα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΩ

Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Για περίπου δύο ώρες εκκενώθηκε το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σκουζέ και Φίλωνος, ύστερα από τηλεφώνημα για βόμβα που έγινε στην Αστυνομία.

Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής ερεύνησαν το χώρο του Δικαστικού Μεγάρου χωρίς, τελικά, να βρεθεί κάτι ύποπτο.

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση Καστανίδη – Δικηγόρων

Στην τελική ευθεία μπαίνει αυτή την εβδομάδα το θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, μεταξύ των οποίων δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.

Στο πλαίσιο αυτό με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, θα συναντηθούν το πρωί της Δευτέρας τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για το «άνοιγμα» του επαγγέλματος των δικηγόρων.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Αναστολή ως τις 18/01 των εργασιών στο διοικητικό πρωτοδικείο

Την αναστολή των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών έως και τη 14η Ιανουαρίου 2011 και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών έως και την 28η Ιανουαρίου, προβλέπει, σύμφωνα με ανακοίνωσή του υπουργείου Δικαιοσύνης, η προωθούμενη ρύθμιση (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) για την αποκατάσταση των προβλημάτων, που προκάλεσε η πρόσφατη έκρηξη βόμβας στα κτίρια, όπου στεγάζονται τα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας.

Ακόμη, τα ίδια χρονικά διαστήματα «αναστέλλονται οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών, καθώς επίσης και η παραγραφή συναφών αξιώσεων».

Ειδικά για το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, από τη δημοσίευση της πράξης μπορεί να:

«1) Κατατίθενται και να εκδικάζονται οι αντιρρήσεις και οι ανακλήσεις του άρθρου 76 του Ν. 3385/2005

2) Κατατίθενται αιτήσεις ακυρώσεως και αιτήσεις αναστολής του άρθρου 15 του Ν. 3068/2002 και να εξετάζονται οι συναφείς αιτήσεις για την έκδοση προσωρινής διαταγής

3) Κατατίθενται ανακοπές, προσφυγές και αιτήσεις αναστολής του άρθρου 200 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, καθώς επίσης να εξετάζονται τα σχετικά αιτήματα προσωρινών διαταγών

4) Παραλαμβάνονται και να καταχωρούνται ενστάσεις κατά του κύρους των εκλογών των αρχών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού».

Αρειος Πάγος: Απόφαση για βαθμό ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος ανήλικου παιδιού

Στις περιπτώσεις ατυχημάτων σε βάρος ανηλίκων ο Αστικός Κώδικας καθιερώνει μαχητό τεκμήριο, κατά των γονέων, οι οποίοι έχουν την εποπτεία ανηλίκου παιδιού, τεκμήριο, που συναρτάται από το σύνολο των περιστάσεων και ιδίως την ηλικία, την ωριμότητα, τη μόρφωση, αλλά και την κατάσταση της υγείας, σωματικής και πνευματικής, εποπτεύοντος και εποπτευομένου. Αυτό προκύπτει από απόφαση του Αρείου Πάγου ((αριθμ. 239/2010).
Το τεκμήριο αυτό, υπογραμμίζεται στην απόφαση, «μπορεί να ανατραπεί, εφόσον ο εποπτεύων γονέας, επικαλεσθεί και αποδείξει ότι άσκησε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, την προσήκουσα εποπτεία ή ότι η ζημία, παρά την άσκηση της προσήκουσας εποπτείας, δεν μπορούσε να αποτραπεί».
Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση, εποπτεία είναι «η επίβλεψη, επιτήρηση και προφύλαξη του εποπτευομένου, αναλόγως των περιστάσεων, προκειμένου δε περί ανηλίκου ασκείται από τους έχοντες τη γονική μέριμνα αυτού γονείς του, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1510 Α.Κ. ή προκειμένου περί τέκνου που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του από την μητέρα του».
Σύμφωνα με το ιστορικό της δικαστικής απόφασης, οδηγός την ώρα που ξεκινούσε έκανε όπισθεν χωρίς να ελέγξει εάν βρισκόταν κάποιος πεζός δίπλα ή πίσω από το αυτοκίνητο (κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 12 και 22 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας), με αποτέλεσμα να μην αντιληφθεί την παρουσία ανηλίκου παιδιού δύο ετών στο οδόστρωμα, το οποίο βρισκόταν πίσω και δίπλα στο δεξιό οπίσθιο τροχό του αυτοκινήτου του και έτσι παρέσυρε το 2χρονο παιδί και το τραυμάτισε θανάσιμα.
Κατά την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο, η μητέρα η οποία είχε την επιμέλεια του θανόντος ανηλίκου τέκνου της, αφού ήταν τέκνο γεννημένο χωρίς γάμο των γονέων του και ασκούσε τη γονική του μέριμνα, δεν επέδειξε τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια, όσον αφορά την εποπτεία του παιδιού της.
Η μητέρα -σύμφωνα με το Εφετείο- όφειλε, δεδομένης της πολύ μικρής ηλικίας του παιδιού, να έχει ιδιαίτερα τεταμένη την προσοχή της, ώστε να το παρακολουθεί και να το επιτηρεί, ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του και η σωματική του ακεραιότητα, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος, ότι στην περιοχή, όπου διέμεναν, υπήρχε αρκετή κίνηση πεζών και οχημάτων.
Το γεγονός ότι η μητέρα εμπιστεύθηκε για ελάχιστο χρονικό διάστημα, τη φύλαξη του παιδιού της σε τρίτο πρόσωπο, επειδή η ίδια για λίγα λεπτά μπήκε στο σπίτι της, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την υποχρέωσή της για την επίβλεψη του ανηλίκου και δεν αίρεται το καθήκον εποπτείας με το οποίο ήταν επιφορτισμένη. Και αυτό γιατί σε παρόμοια περίπτωση το καθήκον εποπτείας δεν μετακυλίεται στον τρίτο, σύμφωνα πάντα με την εφετειακή απόφαση.
Κατόπιν αυτών το Εφετείο κατέληξε ότι η μητέρα του ανήλικου «παρέβη υπαίτια το καθήκον επίβλεψης του ανηλίκου τέκνου της και είναι συνυπαίτια, κατά ποσοστό 70%, για τον θανάσιμο τραυματισμό του, ο οποίος βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με την παραμέληση εποπτείας του».
Όμως, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι εσφαλμένα το Εφετείο Θεσσαλονίκης στήριξε την κρίση του στο άρθρο 923 του Αστικού Κώδικα, καθώς δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του και για τον λόγο αυτό παρέπεμψε (αφού αναίρεσε πρώτα) και πάλι την υπόθεση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης να κριθεί εκ νέου, σύμφωνα με άλλα άρθρα του Αστικού Κώδικα.
www.kathimerini.gr

ΑΠ: Οι ποινικές δίκες για εικονικά τιμολόγια δεν αναβάλλονται

Στις ποινικές δίκες που αφορούν την έκδοση εικονικών ή πλαστών τιμολογίων δεν είναι δυνατή η αναβολή ή αναστολή της δίκης μέχρι την έκδοση αποφάσεως από τα Διοικητικά Δικαστήρια επί της προσφυγής κατά της πράξεως επιβολής του προστίμου που έχει επιβληθεί στο φορολογούμενο από την αρμοδία ΔΟΥ λόγω της έκδοση των εικονικών τιμολογίων.

Αυτό απεφάνθη ο Άρειος Πάγος (απόφαση 752/2010), τον οποίο απασχόλησε περίπτωση αντιπροέδρου Αγροτικού Συνεταιρισμού στην περιοχή της Αχαΐας, ο οποίος τη διετία 1998 - 1999 εξέδιδε εικονικά τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων, προέβαινε σε εικονικές εκκαθαρίσεις, αυξάνοντας έτσι τα ποσά των πραγματικών παραδόσεων αγροτικών προϊόντων και παράλληλα τα ποσά του επιστρεφόμενου ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του χρησιμοποίησε για προσωπικούς του σκοπούς και προς ίδιον όφελος εξουσιοδοτήσεις αγροτών, οι οποίοι αγνοούσαν την όλη μεθόδευση του αντιπροέδρου τους.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κατά την ποινική του δίκη υπέβαλε αίτημα αναβολής εκδικάσεως της υποθέσεως, προκειμένου να προσκομισθεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών επί της προσφυγής που άσκησε κατά της πράξεως επιβολής του προστίμου που του επιβλήθηκε, λόγω της έκδοσης των εικονικών τιμολογίων.

Ωστόσο, το αίτημά του απορρίφθηκε ως αβάσιμο από τα Ποινικά Δικαστήρια, με το αιτιολογικό ότι «ως προς την αξιόποινη πράξη του άρθρου 19 του ν. 2523/1997, δεν επιβάλλεται από οποιαδήποτε διάταξη νόμου η αναστολή της ποινικής διαδικασίας μέχρι την τελεσιδικία της αποφάσεως του Διοικητικού Δικαστηρίου επί προσφυγής» κατά της πράξεως επιβολής του προστίμου.

Το άρθρο 19 του Ν. 2523/1991 αναφέρεται στην έκδοση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων. Κατόπιν αυτών ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα του αντιπροέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση που του απέρριψε το αίτημα για αναβολή της δίκης του.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Σε λειτουργία τμήμα του Πρωτοδικείου την Παρασκευή

Από την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου θα αρχίσει να λειτουργεί για τις επείγουσες υποθέσεις στο χώρο της βιβλιοθήκης του υπογείου, ένα μικρό τμήμα των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας, μετά τις ζημιές που υπέστη από την πρόσφατη βομβιστική ενέργεια.

Aυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), μετά από σύσκεψη στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

1000% αύξηση στο παράβολο μήνυσης !

Από τις 23 Ιανουαρίου ακόμη και μια μήνυση θα σκέφτεσαι δυο και τρεις φορές για να την υποβάλλεις σε αυτή τη χώρα , αφού το σχετικό παράβολο θα αυξηθεί κατά 1000% (!) και ο πολίτης θα καλείται πλέον να πληρώνει 100 ευρώ από 10 ευρώ που πλήρωνε μέχρι σήμερα. Παράλληλα, θα αυξηθεί κατά 500% και το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής, το οποίο από τα 10 ευρώ θα πάει στα 50.

«Όποιος πολίτης είναι θύμα κλοπής, ληστείας ή βανδαλισμού θα καταβάλλει πλέον 150 ευρώ στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα ή στην Εισαγγελία για να δηλώσει την αξιόποινη πράξη και να ζητήσει την ποινική δίωξη του δράστη», αναφέρει ο υποψήφιος πρόεδρος των εκλογών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών Δ. Μουστακάτος και συνεχίζει:

«Σε καιρούς οικονομικής κρίσης και αυξημένης εγκληματικότητας η ρύθμιση αυτή εμποδίζει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του πολίτη και μάλιστα καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση των ασθενέστερων οικονομικών στρωμάτων στην ποινική δικαιοσύνη. Τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν επιλύονται με κοινωνικούς αποκλεισμούς και χαράτσια. Εισπρακτικά παιχνίδια που εμποδίζουν την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου».

Παρακάτω οι αναλυτικές αναπροσαρμογές των τιμών των δικαστικών εξόδων, σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης:
α) Επί αποφάσεων Πταισματοδικείου από 25 σε 50 ευρώ.
β) Επί αποφάσεων Μονομελούς Πλημμελειοδικείου από 40 σε 80 ευρώ.
γ) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από 120 σε 360 ευρώ.
δ) Επί αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από 120 σε 360 ευρώ.
ε) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Εφετείου και Πενταμελούς Εφετείου από 250 σε 500 ευρώ.
στ) Επί αποφάσεων λοιπών Ποινικών Δικαστηρίων από 85 σε 200 ευρώ.
ζ) Της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 663/1977 από 220 σε 250 ευρώ.
η) Της παραγράφου 4 εδάφιο Α΄ του άρθρου 3 του ν. 663/1977 από 40 σε 50 ευρώ.

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΡΦΩΣΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΚΑΡΦΙ!

ΣΟΚ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ N. ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ 
Σόκαρε και τους πιο παλιούς σωφρονιστικούς υπαλλήλους η εικόνα ενός αλλοδαπού κρατουμένου στη φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κάρφωσε στο κεφάλι του ένα καρφί και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Ο νεαρός άνδρας από τη Ρουμανία ο οποίος εκτίει ποινή λίγων μηνών για υποθέσεις κλοπών παραμονές του νέου έτους, ενώ βρισκόταν στο κελί του άγνωστο πώς- βρήκε μία τσιμεντόπροκα και με ένα μάρμαρο τη χτυπούσε για να φτάσει όσο πιο βαθειά μπορούσε στο μέτωπό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος κρατούμενος αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα και στο παρελθόν είχε ξανακάνει κάτι ανάλογο, χρησιμοποιώντας μικρότερα καρφιά για να αυτοτραυματιστεί.
Ο 25χρονος άνδρας όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είχε συλληφθεί πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα, οδηγήθηκε στο ψυχιατρείο της φυλακής Κορυδαλλού κι από εκεί διατάχθηκε η μεταφορά του στην Αλικαρνασσό.

Όπως μας είπαν υπάλληλοι του σωφρονιστικού καταστήματος , αυτή τη φορά το τραύμα που προκάλεσε ήταν αρκετά σοβαρό και η πρόκα δεν μπορούσε να βγει από το μέτωπό του γι αυτό το λόγο χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

«Έχουμε δει κρατουμένους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, έχοντας ράψει το στόμα τους με κλωστή, κάτι που μας είχε σοκάρει. Αυτή τη φορά όμως το θέαμα είναι ακόμη πιο σοκαριστικό, καθώς ο άνθρωπος αυτός πραγματικά από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να κάνει μεγάλο κακό στον εαυτό του.

Μια φορά επειδή δεν είχε γίνει δεκτό ένα αίτημά του, πήγε στο κελί του και επέστρεψε έχοντας καρφώσει ένα καρφί στο κεφάλι του και αιμορραγούσε» μας είπε υπάλληλος του σωφρονιστικού καταστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ο 25χρονος Ρουμάνος αποφεύγει να βγαίνει από το κελί του, το έχει πάντοτε κλειστό και μάλιστα έχει ζητήσει και προστασία, καθώς πιστεύει πως κινδυνεύει.

Ο ίδιος πάντως μετράει μέρες για να αποφυλακιστεί καθώς η ποινή που του είχε επιβληθεί από το δικαστήριο που είχε εκδικαστεί η υπόθεσή του, ήταν φυλάκιση λίγων μηνών.

patris.gr

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Αγωγή αποζημίωσης 200.000 ευρώ εναντίον δυσαρεστημένου καταναλωτή - blogger

Σε λίγες μέρες εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η πρώτη αγωγή που ασκήθηκε εναντίον δυσαρεστημένου καταναλωτή, ο οποίος τόλμησε να δημοσιοποιήσει τα παράπονά του για το service ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ενώ ο καταναλωτής είχε δικαίωμα να στραφεί δικαστικά εναντίον της εταιρίας, προτίμησε την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς. Προσέφυγε στον «Συνήγορο του Καταναλωτή», ζητώντας την διαμεσολαβητική παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής για την συμβιβαστική επίλυση του προβλήματος και δημοσιοποίησε την ταλαιπωρία που υπέστη στο ιστολόγιό του.
Η κίνηση αυτή όμως δεν εκτιμήθηκε θετικά από την εταιρία, η οποία αντί να συμβάλει στην προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης, στράφηκε εναντίον του με αγωγή για προσβολή φήμης, επικεντρώνοντας στη διαδικτυακή διαμαρτυρία του καταναλωτή. Η αγωγή βασίζεται στις διατάξεις περί Τύπου και οι αξιώσεις ανέρχονται στο ποσό των 199.900 ευρώ (έντοκα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρωτοδικείο Πειραιά ήταν το πρώτο Ελληνικό δικαστήριο που αναγνώρισε τεκμηριωμένα ότι οι διατάξεις περί Τύπου δεν εφαρμόζονται στα ιστολόγια, σε υπόθεση στην οποία υπερασπιστήκαμε blogger εναγόμενο από Νομάρχη (απόφαση 4980/2009).
Πηγή: elawyer.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...