Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

«Έμφραγμα» στα δικαστήρια

Μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια όλων των βαθμών. Την ίδια ώρα οι προσδιορισμοί εκδίκασης των υποθέσεων στην Αθήνα γίνονται πλέον το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Στην εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί και ο μεγάλος αριθμός των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων που δίνονται και ειδικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Πιο συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχει υπόθεση, η οποία σε διάστημα εννέα ετών αναβλήθηκε 36 φορές, ενώ δύο υποθέσεις έχουν αναβληθεί 35 φορές, μια 34 φορές, πέντε 33, πέντε υποθέσεις έχουν αναβληθεί 28 φορές, έξι υποθέσεις 20 φορές και 34 υποθέσεις 15 φορές.
Στα πολιτικά δικαστήρια οι προσδιορισμοί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών γίνονται στις αρχές του 2014 και τον Ιούνιο του 2013 προσδιορίζονται υποθέσεις στο Πενταμελές και Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών οι προσδιορισμοί γίνονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
Οι καθυστερήσεις στους προσδιορισμούς των υποθέσεων και στην καθαρογραφή των υποθέσεων αναμένεται μάλιστα να αυξηθούν, μετά την μαζική αποχώρηση, λόγω λήξεως των συμβάσεων των εργαζομένων στις γραμματείς των δικαστηρίων υπό καθεστώς μαθητείας (stage), ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2011 αναμένεται να γίνουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης 148 προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εκκρεμείς υποθέσεις το 2006 ανέρχονταν στις 25.391, το 2007 στις 27.879, το 2008 στις 30.705 και το περασμένο έτος στις 30.708
Το 2009 οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ανέρχονταν στις 22.000, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών στις 16.976, στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις 3.256 και στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 104.000. Παράλληλα, στα Διοικητικά Πρωτοδικεία - Εφετεία οι εκκρεμείς υποθέσεις το 2006 έφθαναν τις 341.227, το 2007 τις 381.815 και το 2008 τις 418.715.
Παράλληλα, αυξάνονται συνεχώς οι καταδίκες της χώρας μας για τις καθυστερήσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία σε σύνολο 392 παραβάσεων της Ελλάδας, οι 354 αφορούν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μείωση στις εκλογικές αποζημιώσεις

Μειωμένη 20-25% θα είναι η αποζημίωση που θα λάβουν οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι λοιποί δικαιούχοι για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Σε σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών τονίζεται πως υπεγράφησαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), από τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την εκλογική αποζημίωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής και των λοιπών κατηγοριών δικαιούχων, στις προσεχείς εκλογές στις 7 Νοεμβρίου, και τυχόν επαναληπτικής ψηφοφορίας στις 14 Νοεμβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Φόβοι Ομοσπονδίας Δικαστικών για τις εκλογές

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) με ανακοίνωσή της, εκφράζει φόβους για την ομαλή διεξαγωγή των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών.Όπως επισημαίνει, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τα διαδικαστικά και οικονομικά θέματα.Η ΟΔΥΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ότι "οι Εισαγγελίες της χώρας, δεν μπορούν να εκδώσουν διατακτικές στους δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ παράλληλα σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, λειτουργούν εκλογικά συνεργεία για τους διορισμούς δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικών επιτροπών και ανακήρυξης συνδυασμών υποψηφίων χωρίς να έχουν συγκροτηθεί νόμιμα, αφού δεν υπάρχουν οι υπουργικές αποφάσεις".Ακόμη, η Ομοσπονδία σημειώνει, ότι για "πρώτη φορά στα χρονικά εκλογικών διαδικασιών υπάρχει τέτοια ανασταλτικότητα και αδιαφορία".

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πόρτα στον Βοσκόπουλο

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης φοροδιαφυγής του δημοφιλούς τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου, το οποίο είχε πρόσφατα καταθέσει ο δικηγόρος του στο Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η αιτιολογία ήταν ότι ο Τόλης Βοσκόπουλος ασθενεί σοβαρά, μετά από επέμβαση καρδιάς στην οποία υπεβλήθη τον περασμένο Μάιο.

Στην αίτηση αναβολής της εκδίκασης της υπόθεσης υπήρξε και δεύτερος λόγος, ότι δηλαδή αντικαταστάθηκε ο δικηγόρος προ δύο ημερών και ο νέος δεν έχει ενημερωθεί πλήρως επί της δικογραφίας του τραγουδιστή.

Επί του αιτήματος αναβολής ο εισηγητής των υποθέσεων Ιωάννης Γράβαρης ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος ανωτέρας βίας ο οποίος να δικαιολογεί την αναβολή συζήτησης των αιτήσεων αναιρέσεως. Παράλληλα, ο δικηγόρος του δημοσίου δεν συναίνεσε στο αίτημα αναβολής.
Συζητήθηκαν λοιπόν κανονικά οι επτά αιτήσεις του Τόλη Βοσκόπουλου με τις οποίες ζητεί να αναιρεθούν αντίστοιχες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες υποχρεώνεται να καταβάλει στην εφορία πρόστιμα και προσαυξήσεις ύψους περίπου 5,6 εκατ. ευρώ, λόγω μη έκδοσης δελτίων παροχής υπηρεσιών και άλλων φορολογικών παραβάσεων.
Ο σύμβουλος Επικρατείας Ιωάννης Γράβαρης εισηγήθηκε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναιρέσεως του κ. Βοσκόπουλου ως απαράδεκτες.
Να σημειωθεί ότι με τις αναιρέσεις ο Βοσκόπουλος ζητάει να αναιρεθούν επτά αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με τις οποίες επικυρώθηκαν οι φορολογικές παραβάσεις (μη έκδοση δελτίων παροχής υπηρεσιών, μη δήλωση εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων κ.λπ.) και η επιβολή μαζί με τις προσαυξήσεις.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του κ. Βοσκόπουλου υποστήριξε ότι οι πράξεις επιβολής των προστίμων αντιβαίνουν στο συνταγματικό δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως, καθώς πριν την επιβολή τους δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις.
Ακόμη, ανέφερε ότι είναι μη νόμιμος ο εξωλογιστικός υπολογισμός που έκανε η εφορία, ενώ οι εκθέσεις ελέγχου της εφορίας δεν αναφέρουν τον τόπο και χρόνο που διεξήχθησαν, με συνέπεια να έχουν πλημμέλειες.
Αντίθετα, ο δικηγόρος του Δημοσίου ανέφερε ότι οι αποφάσεις του Εφετείου είναι νομικά ορθά θεμελιωμένες και ότι ανεξάρτητα εάν η εφορία δεν μπόρεσε να προσδιορίσει το σύνολο των αμοιβών που έλαβε ο Τόλης Βοσκόπουλος χωρίς να εκδώσει δελτία παροχής υπηρεσιών, η φοροδιαφυγή προκύπτει από το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων του και ειδικά αυτών της πρώην συζύγου του Τζούλιας Παπαδημητρίου.
http://news247.gr/

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απαγόρευσης του καπνίσµατος

ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ στη Δικαιοσύνη αναζητούν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, µπαρ και κέντρων διασκέδασης, στο πλαίσιο της εκστρατείας τους κατά της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσµατος.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσµος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης και 150 ιδιοκτήτες συναφών καταστηµάτων που βλέπουν να µειώνεται η πελατεία τους σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, κατέθεσαν χθες προσφυγή στο Συµβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την άµεση αναστολή των αντικαπνιστικών µέτρων και την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης ως παράνοµης και αντισυνταγµατικής. Οι προσφεύγοντες επικαλούνται µια σειρά συνταγµατικών διατάξεων, που, όπως υποστηρίζουν, παραβιάζονται µε την ολική απαγόρευση του καπνίσµατος στους χώρους τους, καθώς και µε την απειλή της επιβολής προστίµων τόσο στους επιχειρηµατίες όσο και στους πελάτες.

Παράλληλα επισηµαίνουν την παραβίαση ρυθµίσεων της Ευρωπαϊκής Σύµβασης των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας των πεποιθήσεων, καθώς  τονίζουν  η απαγόρευση του καπνίσµατος ισοπεδώνει τις πεποιθήσεις στην απόλαυση των ατοµικών και πολιτικών δικαιωµάτων των πολιτών, όπου περιλαµβάνεται και το κάπνισµα ως µια συµβολική πρακτική έκφρασης.

Δυσµενής διάκριση
Κυρίως όµως οι επιχειρηµατίες υπογραµµίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσµατος στους χώρους εστίασης και διασκέδασης παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγµατική αρχή της ισότητας, καθώς δηµιουργείται δυσανάλογη δυσµενής διάκριση µεταξύ καπνιστών και µη καπνιστών, όπως και η αρχή της αναλογικότητας, η οποία υπαγορεύει ότι οι επιβαλλόµενοι περιορισµοί πρέπει να είναι πρόσφοροι και αναγκαίοι για την επίτευξη των επιδιωκόµενων σκοπών δηµοσίου ή κοινωνικού συµφέροντος.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οι υποθέσεις της έκτακτης εισφοράς στο ΣτΕ

Να δικαστούν κατά προτίμηση οι υποθέσεις που αφορούν το θέμα της επιβολής της έκτακτης εισφοράς, ζήτησε με έγγραφό του από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) Γ. Πικραμμένο ο Γενικός Επίτροπος Διοικητικών Δικαστηρίων Κ. Πετρόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ ήδη διαβίβασε τις υποθέσεις στον πρόεδρο του Β’ Τμήματος Φ. Αρναούτογλου για να ορίσει εισηγητή και να προσδιορίσει την εκδίκασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έχει κρίνει ότι η έκτακτη εισφορά είναι συνταγματική και νόμιμη. Αντίθετα το Πρωτοδικείο είχε κρίνει ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό.

Στο έγγραφο του Πετρόπουλου, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται:

«Για την ταχύτερη εκδίκαση και περαίωση των υποθέσεων αυτών, στις οποίες ανακύπτει νέο νομικό ζήτημα που παρουσιάζει μείζονα σπουδαιότητα και τίθεται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εκκρεμών στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και για τον περιορισμό του κινδύνου εκδόσεως αντιφατικών αποφάσεων, παρακαλώ να προσδιορισθεί κατά προτίμηση δικάσιμος προς εκδίκαση μίας, κατά την κρίση σας, εκ των αιτήσεων αναιρέσεων που έχουν ήδη ασκηθεί, ώστε, μετά την αμετάκλητη επίλυση του ανακύπτοντας νομικού ζητήματος, να ακολουθήσει ο προσδιορισμός δικασίμου για τις λοιπές, της αυτής κατηγορίας, υποθέσεις».tvxs.gr

Τη Δευτέρα οι απολογίες του Ριζάι και της φίλης του

Για την απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές

Την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει για τη θεαματική του απόδραση από τις Φυλακές Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο του 2009, ο Αλκέτ Ριζάι, εξ αιτίας πονόδοντου.

Πρόβλημα είχε, όμως, και η συγκατηγορούμενη και σύντροφός του, Ασπασία Μετροπία, λόγω εισαγωγής στο νοσοκομείο της κόρης της, με αποτέλεσμα και αυτή να λογοδοτήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τη Δευτέρα.

Η διαδικασία προχώρησε με τις απολογίες του Έρβις Στεφάνι και της αρραβωνιαστικιάς του Λούλε Μπλερίνα που είχαν συλληφθεί με τον Ριζάι στην επιχείρηση της Αστυνομίας στο Γραμματικό, το Νοέμβριο του 2009. Ο Στεφάνι που έχει μακρινή συγγένεια με τον Ριζάι υποστήριξε πως έχει μετανιώσει που τον βοήθησε και ότι όταν πήγαν να επισκεφθούν το συγγενή του –ημέρα που συνελήφθησαν στο σπίτι που κρυβόταν ο Ριζάι– δεν είχε πει στην αρραβωνιαστικιά του ποιος ακριβώς θα ήταν ο οικοδεσπότης τους.

Το γεγονός πως δεν γνώριζε τίποτα περισσότερο από το ότι θα επισκέπτονταν κάποιο εξάδελφο του αρραβωνιαστικού της, επιβεβαίωσε απολογούμενη και η Μπλερίνα η οποία είπε στους δικαστές πως αν και τόσο καιρό υποφέρουν εξαιτίας αυτής της επαφής τους «δεν θα κόψει και το κεφάλι του αρραβωνιαστικού της» για το λάθος του. SKAI.GR

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Στις 17 Νοεμβρίου η απόφαση για το «παραδικαστικό κύκλωμα»

Στις 17 Νοεμβρίου θα εκδώσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την απόφασή του για την μεγάλη υπόθεση του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος» στην οποία είναι κατηγορούμενοι δικαστές, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι, ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης αλλά και η φυγόδικη πρώην πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία.

Παράγοντες της δίκης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη μεγάλη καθυστέρηση. Όπως τόνιζαν, η διάσκεψη των τριών Εφετών υπερβαίνει τις 40 ημέρες όταν ακόμη και για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» οι μέρες που χρειάστηκε για διάσκεψη το δικαστήριο ήταν μόλις 15.

ΣτΕ: Κοινή για όλα τα κόμματα η έναρξη μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων τους

Όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα εάν ήδη εκπροσωπούνται στην Βουλή ή εάν είναι νέα κόμματα, πρέπει να έχουν κοινή χρονική αφετηρία για την μετάδοση των προεκλογικών ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3427/2010 απόφασή της και έκανε δεκτή εν μέρει σχετική αίτηση του Στέφανου Μάνου (Δράση).

Ο κ. Μάνος ζητούσε να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του τέως υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου με τις οποίες κατά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 έγινε η κατανομή του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων για την προβολή των προγραμμάτων και θέσεων τους.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή τη ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς προέβλεψαν διαφορετικό χρόνο έναρξης μετάδοσης των προεκλογικών μηνυμάτων. Δηλαδή πρώτα ξεκίνησαν τα διαφημιστικά μηνύματα τα κόμματα που ήδη συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο και εν συνεχεία τα νέα κόμματα, όπως είναι η «Δράση» του Στ. Μάνου.

Η αρχή της ισότητας, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, επιβάλλει κοινή έναρξη του χρόνου μετάδοσης των τηλεοπτικών μηνυμάτων για όλα τα κόμματα, δεδομένου μάλιστα ότι τα νεοπαγή κόμματα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προβολής του προγράμματος και των θέσεών τους.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι υπουργικές αποφάσεις, «διαφοροποιώντας το χρονικό σημείο ενάρξεως της μεταδόσεως των προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων, έχουν εκδοθεί κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας».

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

«Ναι» του ΣτΕ στους υπόγειους κάδους απορριμμάτων για την Αθήνα

Ο λεγόμενος βυθιζόμενος κάδος απορριμμάτων, που τοποθετήθηκε πιλοτικά στην πλατεία Κολωνακίου, όχι μόνο δεν αποτελεί εστία μόλυνσης και δυσωδίας, όπως υποστήριζαν ορισμένοι κάτοικοι, αλλά αντίθετα προάγει το βιώσιμο περιβάλλον, έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, απέναντι από το Βρετανικό Συμβούλιο (Καψάλη και Νεοφ. Βάμβα), έχει τοποθετηθεί υπόγειο κοντέινερ με ένα υπέργειο άνοιγμα στο οποίο οι κάτοικοι μπορούν να πετούν τις σακούλες με τα σκουπίδια. Ο ενσωματωμένος συμπιεστής του συστήματος μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων μέχρι να γίνει η αποκομιδή με ειδικά μηχανήματα.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση του Δήμου Αθηναίων, με στόχο τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής και την αναβάθμιση της αισθητικής της περιοχής, είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

Παράλληλα, απέρριψε ως αβάσιμο των ισχυρισμό των κατοίκων ότι με την τοποθέτηση των βυθιζόμενων κάδων παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος (βιώσιμο αστικό περιβάλλον), καθώς δημιουργείται μόνιμη εστία μολύνσεως και δυσωδίας.

Ακόμη, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό των κατοίκων ότι αλλοιώνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της πλατείας Κολωνακίου, αφού ο νέου τύπου κάδος αφαιρεί τμήμα της πλατείας από την κοινή χρήση. Ο ισχυρισμός αυτός απορρίφθηκε καθώς το κοντέινερ καταλαμβάνει μικρό τμήμα υπόγειου χώρου. Τέλος, κρίθηκε ότι δεν απαιτείται για την τοποθέτηση των Containerς η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Ανάλογο σύστημα βυθιζόμενων κάδων έχει εγκατασταθεί και στον Κολωνό, με την προοπτική να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε άλλες περιοχές τουριστικού, αρχαιολογικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος.

Προαγωγές στο βαθμό του εφέτη

Tην προαγωγή 20 προέδρων Πρωτοδικών στον βαθμό του Εφέτη αποφάσισε τοΑνώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης που συνήλθε υπό τον πρόεδρο τουΑρείου Πάγου Γ. Καλαμίδα, με τη συμμετοχή του εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ι. Τέντε.

Ειδικότερα, σε Εφέτες προήχθησαν οι: Κωνσταντίνα Παναγούλη, Λαμπρινή Σκούμπη-Μαλαχία, Φωτεινή Αθανασίου, Κασσιανή Λιάρου, Μαλαματίνα Κουράκου, Βαρβάρα Πάπαρη, Παναγιώτα Γκουδή-Νινέ, Ελένη Μαστρογιώργη, Ιωάννα Καραμπάση, Ελπίδα Σιμιτοπούλου, Μαρία Σωμαράκη, Αικατερίνη Μουμουζιά, Άννα Χίλιου, Μαρία-Μάριον Δερεχάνη, Κωνσταντίνα Αγγελάκη, Απ. Ντίτουρας, Φ. Μουζάκης, Δ. Κατσανάς, Ι. Αποστολόπουλος και Γεώργ. Μίντσης.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Συμβούλιο της Επικρατείας: Να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης του Βοσκόπουλου

Στο Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010, ο σύμβουλος Επικρατείας Ιωάννης Γράβαρης θα προτείνει να απορριφθούν οι επτά αιτήσεις του τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλου με τις οποίες ζητάει να αναιρεθούν αντίστοιχες (επτά) αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με τις οποίες υποχρεούται να πληρώσει στην Εφορία το ποσό των 5,5 εκατομ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν στο κ.Βοσκόπουλο μετά από φορολογικούς ελέγχους. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν λόγω μη έκδοσης δελτίων παροχής υπηρεσιών για αμοιβές που ελάμβανε από νυκτερινά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μη έκδοσης δελτίων παροχής υπηρεσιών από δικαιώματα δισκογραφικών εταιρειών, λόγω απόκρυψης εισοδημάτων από ακίνητα, κ.λπ. Τα πρόστιμα μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχονται στο ποσό των 5,5 εκατομ. ευρώ και αφορούν φορολογικούς ελέγχους της περιόδου 1993-1996.

Ο κ. Γράβαρης θα προτείνει να απορριφθούν ως απαράδεκτες οι αιτήσεις αναίρεσης του Βοσκόπουλου, καθώς οι αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών έχουν ερμηνεύσει ορθά την φορολογική νομοθεσία.

Διαβάστε περισσότερα:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=362494&ct=32&dt=22/10/2010#ixzz136aD0IzI

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Κατατέθηκε στο ΣτΕ το σχέδιο Π.Δ. για τους προϊστάμενους δημοσίου

Κατατέθηκε στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις καθώς και η σχετική διαδικασία για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων Αρχών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, από το προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που κατέχει οργανική θέση, με εξαίρεση το προσωπικό μερικής απασχόλησης.

Αναλυτικότερα, ως προϊστάμενοι διεύθυνσης ή αντίστοιχου ή ενδιάμεσου μεταξύ διευθύνσεως και τμήματος επιπέδου οργανικών μονάδων επιλέγονται υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ με βαθμό Α’ οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης ή υποδιεύθυνσης ή προϊσταμένου τμήματος. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με τις προϋποθέσεις αυτές, επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Α’.

Ως προϊστάμενοι τμήματος και αυτοτελούς γραφείου επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Α’ που έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος ή υπάλληλοι με βαθμό Α’. Αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν, επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Β’, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει ελάχιστο χρόνο υπηρεσίας στο βαθμό Β’ τέσσερα έτη.

Αναφορικά με τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, ως προϊστάμενοι διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Α’, οι οποίοι έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος επί ένα τουλάχιστον έτος. Αν δεν υπάρχουν υποψήφιοι με ένα έτος υπηρεσίας προϊσταμένου τμήματος, τότε επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Α’. Ως προϊστάμενοι τμήματος και αυτοτελούς γραφείου των ΟΤΑ Α’ βαθμού επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Α’. Αν δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν, επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό Β’, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει ως ελάχιστο χρόνο υπηρεσίας στο βαθμό Β’τέσσερα έτη.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Καταδικάστηκαν, εκτελέστηκαν και μετά 88 χρόνια αθώωθηκαν οι 6 για την Μικρασιατική Καταστροφή

Μια απίστευτη, πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας και άκρως ιστορική απόφαση έλαβε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμόν 1675/2010 απόφασή του αθώωσε τους «έξι» που είχαν καταδικαστεί ως υπεύθυνοι για την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και είχαν εκτελεστεί λίγο αργότερα στο Γουδί.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση του Μιχ. Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, κρίνοντας ότι προέκυψαν καινούρια στοιχεία που συνηγορούν στην αθώωση των έξι κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, έχει πλέον έρθει στο φως της δημοσιότητας ένα τηλεγράφημα του Ελευθερίου Βενιζέλου και μια ομιλία του στην Βουλή, όπου ο Βενιζέλος έλεγε ότι οι έξι δεν έπρεπε να χαρακτηριστούν «προδότες».

Οι αρεοπαγίτες ως γνωστόν είχαν αποφασίσει την αναψηλάφηση της δίκης, θεωρώντας πώςάγνωστα γεγονότα και στοιχεία κατατείνουν στην άποψη ότι οι έξι δε ευθύνονταν δια «των παραλείψεων τους» για την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικρασίας. Από τα γεγονότα αυτά και τις αποδείξεις που εξετάστηκαν στη δίκη που έγινε στον Άρειο Πάγο προέκυψε ότι οι έξι ήταν αθώοι.

Με την απόφασή τους, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν επίσης την παράσταση πολιτικής αγωγής της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος που θεωρούσαν τους έξι υπευθύνους για τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 3 προς 2, αφού υπήρξε και ισχυρή μειοψηφία που έκρινε ότι δεν πρέπει να ανατραπεί η απόφαση και να διεξαχθεί εν έτει 2010 μία δίκη χωρίς να υπάρχουν τα πρακτικά του Έκτακτου Στρατοδικείου που στήθηκε τον Νοέμβριο του 1922 στην Παλαιά Βουλή και εξέδωσε απόφαση στις 15 εκείνου του μήνα, την οποία ακολούθησε η εκτέλεση των έξι καταδικασθέντων στο Γουδί λίγες ώρες μετά.

Μετά από αυτήν την απόφαση ακυρώνεται οριστικά, έστω και 88 χρόνια μετά, η καταδικαστική απόφαση του Έκτακτου Στρατιωτικού Δικαστηρίου. Παράλληλα, παύει λόγω παραγραφής η ποινική δίωξη σε βάρος των «έξι» - οι οποίοι έτσι αθωώνονται από τις κατηγορίες για τις οποίες εκτελέστηκαν. Έτσι, σχεδόν έναν αιώνα μετά την απόφαση εκείνη να εκτελεστούν για εσχάτη προδοσία, αποκαθίσταται η μνήμη τους. Η απόφαση έχει βέβαια περισσότερο ιστορική αξία, καθώς πλέον δεν θα χαρακτηρίζονται προδότες, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει πλέον κάτι για να ανατραπεί η ποινή του θανάτου που τότε τους επιβλήθηκε (λανθασμένα, όπως αποδεικνύεται σήμερα).

Για την ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι οι κατηγορούμενοι στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών ως υπαίτιοι για την Μικρασιατική Καταστροφή ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφών Στρατηγός και Μιχαήλ Γούδας καθώς και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης. Στους Χατζηανέστη, Γούναρη, Στράτο, Πρωτοπαπαδάκη,Μπαλτατζή και Θεοτόκη είχε επιβληθεί η ποινή του θανάτου, με αποτέλεσμα να εκτελεστούν λίγες ώρες μετά την έκδοση της απόφασης στο Γουδί, ενώ στους Γούδα και Στρατηγό η ποινή τωνισόβιων δεσμών.

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του Καλλικράτη

Οι αιτήσεις δεκάδων δήμων και κοινοτήτων κατά του «Καλλικράτη» συζητήθηκαν στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Π. Πικραμμένου και με την συμμετοχή πέντε αντιπροέδρων.

Οι δήμοι και οι κοινότητες ζητούν να κριθεί η μεταρρύθμιση αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας Ν. Μαρκουλάκης και Παναγιώτα Καρλή πρότειναν να απορριφθούν οι αιτήσεις των Δήμων, σημειώνοντας ότι "δεν αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος νόμος με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση, ακόμη και σε ευρύτατη έκταση, πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συνένωση ή συγχώνευσή τους σε ενιαίους (μεγαλύτερους) οργανισμούς και η ανάθεση στους οργανισμούς αυτούς της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων των καταργούμενων Δήμων και Κοινοτήτων βάσει τοπικών δεδομένων και κριτηρίων, τα οποία συναρτώνται κατ’ αρχήν με τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των οικείων περιοχών, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣτΕ Παν. Πικραμμένος ανέφερε ότι το ΣτΕ δεν ευθύνεται για την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης που έγινε προ καιρού και προσέθεσε ότι αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς δεν απέστειλε έγκαιρα τα σχετικά στοιχεία. Όπως τόνισε τα συμπληρωματικά στοιχεία στάλθηκαν μόλις χθες από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όσον αφορά στους συνηγόρους των δήμων, επισήμαναν ότι σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές δεν τηρήθηκαν τα γεωοικονομικά κριτήρια στις συνενώσεις των δήμων και ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν τα κοινωνικά και τοπικά κριτήρια της κάθε περιοχής που συνενώνεται.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ανέφερε ότι σε περίπτωση κατά την οποία το ΣτΕ αποφασίσει αντίθετα από την θέση των δύο εισηγητών αυτό θα έχει ως συνέπεια την ακύρωση των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, ανεξάρτητα αν η δικαστική απόφαση εκδοθεί προ ή μετά τις δημοτικές εκλογές.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του. ΕΝΕΤ.GR

Όχι του ΣτΕ στην αναστολή της επίταξης των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων

Απέρριψε η Ολομέλεια της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αιτήσεις Συνδικάτων και Σωματείων ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών αυτοκινήτων που ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Μεταφορών του περασμένου Ιουλίου με τις οποίες έγινε η επίταξη των βυτιοφόρων και φορτηγών αυτοκινήτων Δημοσίας Χρήσης.

Η απόρριψη έγινε για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην προστασία της δημόσιας υγείας. Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι «ανεξάρτητα από το κατά πόσον οι αιτούντες υφίστανται ή όχι από την εκτέλεση των επίμαχων αποφάσεων τη βλάβη που ισχυρίζονται, πάντως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος συναπτόμενοι με την προστασία της δημόσιας υγείας, κωλύουν την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων».

Οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων υποστηρίζουν ότι από την επίταξη των φορτηγών αυτοκινήτων και επιστράτευσή τους θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη, η οποία συνίσταται στο σοβαρότατο οικονομικό κλονισμό των μεταφορικών επιχειρήσεών τους. Τονίζουν δε, ότι λόγο της δέσμευσης των αυτοκινήτων δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις ανειλημμένες συμβατικές υποχρεώσεις προς τους εντολείς, ούτε να συνάψουν νέες συμβάσεις μεταφοράς, με συνέπειες την απώλεια εσόδων και την κατάπτωση σε βάρος των ποινικών ρητρών.

Από την πλευρά του το υπουργείο Μεταφορών υποστηρίζει ότι καμία μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των αυτοκινήτων επέρχεται, ούτε περιορίζεται η ελεύθερη χρήση ή μεταβίβαση τους, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι η επίταξη και η επιστράτευση υπαγορεύθηκε από σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και κυρίως την προστασία της δημόσιας υγείας. TVXS.GR

Δολοφονήθηκε μετά την απόδραση...

Nikos Palaiokostas - Eπίκαιρο (προς αποφυγή πα...Image by Έλενα Λαγαρία via Flickr
O NIKOΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ, ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ,  ΟΤΑΝ ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ...
Μια δολοφονία που έγινε λίγους μήνες μετά την απόδραση του Παλαιοκώστα ήρθε στο φως με την δίκη που συνεχίζεται...

Στην τελική ευθεία, με τις απολογίες των κατηγορουμένων, μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα η δίκη για την απόδραση με ελικόπτερο των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο του 2009.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, πλην του Ριζάι και του φυγόδικου Παλαιοκώστα, είναι η σύντροφός του Ασπασία Μετροπία, ένα ζευγάρι Αλβανών και ένας επιχειρηματίας.

Στο δικαστήριο κλήθηκε και πάλι σε κατάθεση ο πιλότος του ελικοπτέρου ο οποίος επανέλαβε - όπως κατέθεσε και με την έναρξη της δίκης - ότι η γυναίκα που επιβιβάστηκε την επίμαχη μέρα μαζί με τον φίλο της στο ελικόπτερο και τον ανάγκασαν να πάει πάνω από τις φυλακές δεν ήταν η σύντροφος του Αλκέτ Ριζάι.

Κατά την ανάγνωση εγγράφων η υπεράσπιση του Ριζάι έθεσε θέμα στο δικαστήριο για την ανάγκη κατάθεσης γυναίκας υπαλλήλου της εταιρείας ενοικιάσεως ελικοπτέρων, η οποία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ήταν η Μετροπία εκείνη που μπήκε στο ελικόπτερο.

Νωρίτερα στο δικαστήριο προσήχθη -δεν είχε εμφανιστεί όταν κλήθηκε - για να καταθέσει επιχειρηματίας, καθώς από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου έχει προκύψει πως την ημέρα της απόδρασης οι αποδράσαντες είχαν δεχθεί κλήσεις από κινητό που ανήκει στην εταιρεία του.

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι είχε δώσει εταιρικό κινητό στον κουμπάρο ο οποίος λίγους μήνες μετά την απόδραση δολοφονήθηκε από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες. Η δίκη συνεχίζεται.
Enhanced by Zemanta

Νέος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης

O δικηγόρος Αθηνών και Διδάκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αθανάσιος Ξηρός ορίστηκε Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Ξηρός κατείχε από τον Οκτώβριο του 2009 θέση Ειδικού Συνεργάτη στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη.

ΣτΕ: Άκυρα τα πρόστιμα σε Vodafone και Ericsson για τις υποκλοπές

Μη νόμιμες χαρακτήρισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις αποφάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βάσει των οποίων επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 76 εκατ. ευρώ στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone και 7,3 εκατ. ευρώ στην Ericsson για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2006.
Η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει πρόστιμο στη Vodafone για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και στην Ericsson , που ήταν προμηθευτής του λογισμικού της πρώτης, επειδή δεν έπραξε τα δέοντα προκειμένου να προληφθούν και αποτραπούν οι υποκλοπές.
Με τις υπ’ αριθμ. 3319 και 3320/2010 αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο εταιρείες είναι άκυρα επειδή οι συνεδριάσεις των μελών της ΑΔΑΕ δε γίνονται δημόσια.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που επιτάσσει τον κανόνα της «δίκαιης δίκης» (άρθρο 6) και των επιταγών του Συντάγματος για το απόρρητο των επικοινωνιών και του τρόπου λειτουργίας ανεξάρτητων Αρχών (άρθρα 19 και 101Α), ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της ΑΔΑΕ που "θεσπίζει απαγόρευση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Αρχής" είναι παράνομος.
Σύμφωνα με το ΣτΕ οι αποφάσεις "με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικούμενων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη".
Ακόμη, ξαναέστειλε τις υποθέσεις στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει νέες νόμιμες αποφάσεις για τις δύο εταιρείες.ENET.GR

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Δικαστική εντολή για βίαιη προσαγωγή του Γ. Τρομπούκη στη δίκη Ριζάι

Γ. Τρομπούκης
Από το εδώλιο της δίκης για το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος» στο βήμα του μάρτυρα της δίκης για την κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού θα βρεθεί – εκτός απροόπτου- ο επιχειρηματίας Γ. Τρομπούκης.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι κρατούμενος με υπεύθυνη δήλωσή του γνωστοποίησε στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ότι δεν μπορεί να εμφανιστεί να καταθέσει γιατί ασχολείται με την προετοιμασία της δίκης του … συστήνοντας να αναγνωστεί η ανακριτική κατάθεση που έχει δώσει για την υπόθεση.

Ωστόσο, το δικαστήριο ,μετά και από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα της έδρας αποφάσισε τη βιαία προσαγωγή του Γ. Τρομπούκη , όπως και μίας υπαλλήλου της εταιρείας ενοικίασης του ελικοπτέρου προκειμένου να καταθέσει αν στο πρόσωπο της συντρόφου του Α. Ριζάι, Ασπασίας Μητροπία αναγνωρίζει την γυναίκα που με το ψευδώνυμο «Αλεξάντροβα» είχε πρωταγωνιστήσει στην απόδραση των δύο κρατουμένων.

Επιπλέον, το δικαστήριο κάλεσε σε συμπληρωματική κατάθεση τον πιλότο του ελικοπτέρου ,παρά την αντίθεση του συνηγόρου υπεράσπισης του ζεύγους των κατηγορουμένων κ. Σ. Κεχαγιόλγου. « Δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο. Δεν αναγνώρισε την κατηγορουμένη και η εξέτασή του ήταν λεπτομερέστατη. Εκτός αν τον φέρουμε άλλες δέκα φορές μέχρι να πει ότι η Αλεξάντροβα ήταν η Μητροπία»
ΤΑ ΝΕΑ

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

12 παραπομπές σε δίκη για τους «Πυρήνες» εισηγείται η εισαγγελέας Εφετών

Την παραπομπή σε δίκη για σωρεία κακουργημάτων που αφορούν στη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» εισηγείται η εισαγγελέας Εφετών Ξένη Δημητρίου με πρότασή της στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για 12 από τους συνολικά 17 κατηγορουμένους.
Από τους 12 κατηγορουμένους οι τρεις παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ έξι είναι καταζητούμενοι βάσει ενταλμάτων σύλληψης.
Στην πρόταση της που αριθμεί 130 σελίδες η εισαγγελέας εισηγείται να μη γίνει κατηγορία για τους υπόλοιπους πέντε από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους.
Ανάμεσα στα πρόσωπα των οποίων την απαλλαγή ζητά είναι και η νεαρή γυναίκα που είχε διωχθεί με μοναδικό στοιχείο ένα αποτύπωμά της που είχε βρεθεί σε κηροπήγιο στο σπίτι του Χαλανδρίου. enet.gr

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή για τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την προσφυγή για τα δίδακτρα των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων. 
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αν είναι συνταγματικές ή όχι οι διατάξεις του Ν. 3685/2010 που αφορούν την κάλυψη από το Δημόσιο των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών των Πανεπιστημίων.

Με την υπ αρθμ. 24528/Β7/11.5.2009 απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας ορίστηκε ότι καλύπτεται από τα δίδακτρα το κόστος λειτουργίας του εγκεκριμένου προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με τίτλο "κοινωνική πολιτική και κοινωνική εργασία" για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.

Τότε, ο αναπληρωτής καθηγητής του εν λόγω Πανεπιστημίου Γ. Κατρούγκαλος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Παιδείας.

Η πλειοψηφία του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα οι διατάξεις των άρθρων 3 και 8 του Ν. 3685/2008 με βάση τις οποίες η προσβαλλόμενη απόφαση του υφυπουργού που όρισε ότι το κόστος λειτουργίας του επίδικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών θα καλυφθεί μεταξύ άλλων από τα δίδακτρα. Κατά συνέπεια η πλειοψηφία των χαρακτήρισε αβάσιμα τα όσα υποστηρίζει ο Γ. Κατρούγκαλος.

Αντίθετα η μειοψηφία του Γ΄ Τμήματος έκρινε ότι "τα δίδακτρα περιλαμβάνονται μεταξύ των πόρων των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, σημαντικό τμήμα των οποίων μάλιστα διατίθεται για αμοιβές-αποζημιώσεις του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού, έρχονται σε αντίθεση προς το Σύνταγμα και δεν εφαρμόζονται, με συνέπεια να είναι παράνομο το τμήμα της υπουργικής απόφασης που έχει ως έρεισμα τις αναφερθείσες νομοθετικές διατάξεις (Ν. 3685/2008)". Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητάς του.
enet.gr

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

«Δικαιώνουν» τον Καλλικράτη εισηγήσεις μελών του ΣτΕ

Πράσινο φως δίνουν στον «Καλλικράτη» και την αναγκαστική συνένωση δήμων και κοινοτήτων δίνουν δύο δικαστικές εισηγήσεις ενόψει της συζήτησης της υπόθεση στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την Τρίτη 19 Οκτωβρίου.

Οι σύμβουλοι επικρατείας Νίκος Μαρκουλάκης και Παναγιώτη Καρλή αναμένεται να εισηγηθούν την απόρριψη, ως αβάσιμων των προσφυγών δεκάδων δήμων και κοινοτήτων που στρέφονται κατά της εφαρμογφής του "Καλλικράτη".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές αναμένεται να τονίσουν ότι οι διατάξεις του νέου νόμου και ειδικότερα οι συνενώσεις ή οι συγχωνεύσεις πρωτοβάθμιων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σε ενιαίους οργανισμούς δεν αντίκεινται στο σύνταγμα.

Επίσης θα εκφράσουν τον προβληματισμό τους για το αν είναι δυνατό να προσβληθεί ευρέως νόμος όπως έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση από τους δήμους καθώς μέχρι τώρα η νομολογία του δικαστηρίου έχει αποφανθεί για το αντίθετο ακριβώς.

Πάντως η τελική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Διαρρήκτης ζητάει αποζημίωση από τα θύματά του

Πως θα σας φαίνονταν αν μαθαίνατε ότι ένας διαρρήκτης κατέθεσε αγωγή προκειμένου να αποζημιωθεί από τα... θύματά του; Απίστευτο (και όμως ελληνικό!);

Το περιστατικό συνέβη στην Πάτρα. Δράστης είναι ένας νεαρός που συνελήφθη και καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 14 μήνες φυλάκιση για κλοπή σε εταιρεία της πόλης αλλά και τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Για κακή του τύχη, η κάμερα ασφαλείας συνέλαβε τον δράστη την ώρα που έκλεβε το φορτηγάκι, το οποίο στη συνέχεια πέταξε σε γκρεμό. Αυτή ήταν η τρίτη παρεμφερής κλοπή που έγινε στην ίδια εταιρεία.

Ο τηλεοπτικός σταθμός αποφάσισε να αξιοποιήσει την καταγραφή του κλειστού κυκλώματος και να βγάλει στον τηλεοπτικό αέρα της σκηνή της κλοπής. Μετά την προβολή, υπήρξαν μαρτυρίες στην αστυνομία, που κατάφερε έτσι να φτάσει στην σύλληψη του δράστη. Ο τελευταίος καταδικάστηκε σε 14 μήνες φυλάκιση για αυτήν την κλοπή, ωστόσο δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.

Αν και το δικαστήριο τον κήρυξε ένοχο, ο (σύμφωνα με την δικαστική απόφαση) κλέφτης κατέθεσε με την πλευρά του μήνυση και αγωγή εναντίον των... θυμάτων του, κατηγορώντας τα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως με την μετάδοση του επίμαχου ρεπορτάζ με την σκηνή της κλοπής φαινόταν το πρόσωπό του, αν και δεν υπήρχε δική του συγκατάθεση (αυτό έλειπε μάλιστα!!!), με αποτέλεσμα όμως να δυσφημιστεί στην τοπική κοινωνία.

Το πιο παράδοξο ήταν ότι σε πρώτο βαθμό ο διαρρήκτης δικαιώθηκε από το ποινικό δικαστήριο της Πάτρας, αφού τα θύματά του καταδικάστηκαν με οκτώ μήνες φυλάκιση. Ωστόσο ο δράστης της κλοπής ζητάει με την αγωγή του και αποζημίωση ύψους συνολικά 1.200.000 ευρώ! Μάλιστα, έχει καλέσει ως μάρτυρα στην συζήτηση της υπόθεσης τον πατέρα του, προκειμένου να στηρίξει την αγωγή του.

Ωστόσο, η συζήτηση του αστικού μέρους της υπόθεσης στο Πρωτοδικείο Πάτρας αναβλήθηκε μετά από αίτημα των θυμάτων, που ζήτησαν να εκδοθεί πρώτα η τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Πατρών για το ποινικό μέρος της υπόθεσης, μπας και ανατραπεί η πρωτοφανής πρωτόδικη απόφαση και αθωωθούν. Διαφορετικά, με βάση αυτό το δεδικασμένο, θα πρέπει να πληρώσουν και από πάνω στον κλέφτη που τους έκλεψε!

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του Τόλη

Αναβλήθηκε για τις 27 Οκτωβρίου 2010 η εκδίκαση στο δεύτερο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας των αιτήσεων του Τόλη Βοσκόπουλου, με τις οποίες αμφισβητεί τα εισοδήματα και τα πρόστιμα που του καταλογίζει η Εφορία για την περίοδο 1993 -1997. 

Η οφειλή του τραγουδιστή στην εφορία ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρέος οφείλεται στην επιβολή των προστίμων και τις προσαυξήσεις που επιβλήθηκαν στον Τόλη Βοσκόπουλο, λόγω της μη έκδοσης δελτίων παροχής υπηρεσιών για τις αμοιβές από τα νυκτερινά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι υποθέσεις ήταν να συζητηθούν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά αναβλήθηκαν αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο, λόγω κωλύματος του εισηγητή Ι. Γράβαρη.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Αρνήθηκαν να απολογηθούν τα μέλη του "Επ. Αγώνα"

Την άρνησή τούς να απολογηθούν για τις συμπληρωματικές κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί γνωστοποίησαν την Τρίτη στις αρχές οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας" Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα και Κωνσταντίνος Γουρνάς.

Οι Εφέτες ανακριτές της υπόθεσης κ. Μόκκας και Μπαλτάς μετέβησαν στις φυλακές που κρατούνται οι φερόμενοι ως "ηγετική ομάδα" του ΕΑ προκειμένου να λάβουν απολογίες, καθώς τόσο οι δύο άντρες κατηγορούμενοι όσο και η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Παναγιώτα Ρούπα, που κρατείται με το μωρό της στην φυλακή, αρνήθηκαν να μεταχθούν στο Εφετείο για να απολογηθούν.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι με δηλώσεις τους τόνισαν πως δεν αναγνωρίζουν τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς του κράτους.

H ΔΕΗ αρνείται να καταβάλλει αποζημίωση

Στον Αρειο Πάγο προσφεύγει η ΔΕΗ, αρνούμενη να αποζημιώσει 36 πυρόπληκτους κατοίκους του Πρινέ Χανίων, στους οποίους το πολυμελές Πρωτοδικείο Χανίων είχε επιδικάσει το ποσό των 100.000 ευρώ.

Για τη φωτιά, που ξέσπασε το 2003, το Δικαστήριο έκρινε ότι ευθυνόταν η ΔΕΗ και ενώ αρχικά η Επιχείρηση είχε ειδοποιήσει τους κατοίκους να της στείλουν τα ΑΦΜ τους προκειμένου να προχωρήσει η αποζημίωσή τους, τελικά προσέφυγε στα ανώτατα δικαστήρια.

Ο συνήγορος των κατοίκων του χωριού του Ανατολικού Σελίνου Ευτύχης Μαυρογένης, επεσήμανε: "Τα χρήματα που ανάλωσε η ΔΕΗ στην υπεράσπιση μιας άδικης υπόθεσης είναι πολύ περισσότερα από αυτά που επιδικάστηκαν".

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Tζίνα Τσαλικιάν: Έλαβε τέλος η κατασυκοφάντηση της μνήμης του Αλέξανδρου

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου σηματοδοτεί το τέλος της κατασυκοφάντησης της μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δήλωσε η μητέρα του αδικοχαμένου 15χρονου, Τζίνα Τσαλικιάν μετά την έκδοση της απόφασης από το Μικτό Ορκωτό Άμφισσας.
Εξέφρασε ακόμα τον προβληματισμό της για τον κίνδυνο επανάληψης τέτοιων φαινομένων με δεδομένο ότι οι θύτες δεν σεβάστηκαν την μνήμη του νεκρού γιου της.
Η δήλωση της έχει ως εξής:

"Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την αναίτια δολοφονία του Αλέξανδρου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και την υπεράσπιση του Ε. Κορκονέα. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δολοφόνοι, μετά την αποτρόπαια πράξη τους, επιδόθηκαν σε συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και αδίστακτου διασυρμού του νεκρού παιδιού μας. Στην ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε όλη αυτή η νοσηρή, μοχθηρή και ασύδοτη τακτική. Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιων φαινομένων βάρβαρης δολοφονίας ανυπεράσπιστων παιδιών και πολιτών και βάναυσης προσβολής της μνήμης τους.
Γιατί, ακρογωνιαίος λίθος του ελληνικού πολιτισμού ήταν και παραμένει ο σεβασμός στους νεκρούς. Συνεπώς, είναι αδιανόητο μετά από ένα έγκλημα οι θύτες και αυτοί που τους εκπροσωπούν να προσβάλλουν χωρίς οποιαδήποτε κύρωση τη μνήμη αθώων θυμάτων. Αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους δικηγόρους μας καθώς και τους ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον Αλέξανδρό μας. Οφείλουμε επίσης στην ελληνική κοινωνία να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν στην πρωτοφανή και άνανδρη συκοφαντική εκστρατεία σπίλωσης της μνήμης του Αλέξανδρου, καθώς και επίορκοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας και ψευδομάρτυρες που επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση συσκότισης και συγκάλυψης της υπόθεσης".

Πρόστιμα 10.000 ευρώ σε εφημερίδα για δημοσίευση προσωπικών δεδομένων

Πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε εφημερίδα λόγω δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων συγγενών πρώην δικαστικής λειτουργού.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄ αριθμ 63/2010 απόφασή του επέβαλε δύο πρόστιμα 5.000 ευρώ το καθένα σε αθηναϊκή εφημερίδα για δύο δημοσιεύματά της των ετών 2006 και 2007 επειδή εισήλθαν στην ιδιωτική ζωή συγγενικών προσώπων πρώην Πρωτοδίκου η οποία είχε εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλώμα.

Η Αρχή έκρινε ότι ήταν παράνομη και αδικαιολόγητη η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων της κόρης της πρώην δικαστικού και του πρώην συζύγου της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, το ένα δημοσίευμα αφορούσε τη συμμετοχή της κόρης της πρώην δικαστικού σε διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ενώ υπήρχαν και φωτογραφίες. Το δεύτερο δημοσίευμα αναφερόταν στην γνωριμία με τον πρώτο άνδρα της, το γάμο και το διαζύγιο της τέως δικαστική λειτουργού και το κείμενο συνοδευόταν από φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την Αρχή, «το τυχόν ενδιαφέρον ή η περιέργεια μερίδας του κοινού για γνώση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής του πρώην συζύγου, αποκλειστικά λόγω της ιδιότητάς του ως πρώην συζύγου της δικαστικού, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επίμαχη δημοσίευση προσωπικών του δεδομένων, και ιδίως των φωτογραφιών του, ούτε άλλωστε το εμπορικής φύσεως έννομο συμφέρον της εκδοτικής εταιρίας για κερδοφορία μπορεί να επιδιώκεται νόμιμα με τακτικές διείσδυσης στην ιδιωτική του ζωή».

Ακόμη, η Αρχή, αναφέρει ότι «η προσπάθεια γαργαλιστικού κοινωνικού σχολιασμού (κουτσομπολιού) ώστε να καταστεί γνωστός στο ευρύ κοινό ο άγνωστος άνδρας της δικαστικού, με τη δημοσίευση μάλιστα φωτογραφιών του, δεν νομιμοποιείται από την δήθεν υπάρχουσα ανάγκη ενημέρωσης του κοινού ούτε υπερέχει της πληροφοριακής του αυτοδιάθεσης».

Σε άλλο σημείο της απόφασής της επισημαίνει ότι «οι πληροφορίες που περιέχονται σε ένα από τα επίμαχα δημοσιεύματα αφορούν αποκλειστικά την ιδιωτική και επαγγελματική ζωή της κόρης της τέως δικαστική λειτουργού, δεν συνεισφέρουν σε κάποιον διάλογο (εύλογου) δημοσίου ενδιαφέροντος και εν προκειμένω η ενημέρωση του κοινού για τις επαγγελματικές της επιδιώξεις, εκ μόνου του λόγου ότι αυτή είναι κόρη δημόσιου προσώπου, δεν υπερέχει της πληροφοριακής της αυτοδιάθεσης».

Ισόβια και 15 μήνες στον Κορκονέα 10 χρόνια στον Σαραλιώτη

Μετά και την πρόταση του εισαγγελέα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε  με πλειοψηφία ένοχους και τους δυο κατηγορούμενους για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου επιβάλλοντας τους τις εξής ποινές:
Για τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ισόβια κάθειρξη  και 15 μήνες, ενώ για τον  Βασίλη Σαραλιώτη την ποινή της κάθειρξης για 10 χρόνια.

Σε μια κατάμεστη, από κόσμο, αίθουσα η πρόεδρος του δικαστηρίου, Αντζελίτα Παπαβασιλείου εκφώνησε την απόφαση, επί της ενοχής, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους δύο ειδικούς φρουρούς, που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με ψήφους 4 προς 3 κρίθηκε ένοχος για δυσμενέστερη κατηγορία από αυτήν που του είχε απαγγελθεί. Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στη βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο.

Στην απόφαση αυτή μειοψήφησαν η πρόεδρος, ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος που έκριναν ότι ο Κορκονέας πρέπει να δικαστεί ως έχει, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να μην δώσει κανένα ελαφρυντικό στον Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε ένοχο για συνέργια τον Βασίλη Σαραλιώτη με πλειοψηφία 6 προς 1. Ο δικαστής που μειοψήφησε είχε την γνώμη ότι ο δεύτερος ειδικός φρουρός πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Η ώρα της ετυμηγορίας: Είναι ένοχοι!

Ανακοινώθηκε περίπου στις 10.30 το πρωί η ετυμηγορία για τους δύο ειδικούς φρουρούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008. Δικαστές και ένορκοι  ανέβηκαν στην έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας και ακολούθως αναγνώστηκε η ετυμηγορία του σώματος για την ενοχή ή όχι του Επαμεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη, που είναι οι δύο κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση - και μάλιστα με άμεσο δόλο (δηλαδή μετατράπηκε προς το δυσμενέστερο η κατηγορία και η πρόταση του εισαγγελέα που έκανε λόγο για ενδεχόμενο δόλο). Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 4-3, αφού η πρόεδρος, ένας δικαστής και ένας ένορκος υποστήριξαν ότι η κατηγορία δεν έπρεπε να αλλάξει. Δικαστές και ένορκοι δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό. Ο Βασίλης Σαραλιώτης κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία, με ψήφους 6 προς έναν. Ο δικαστής που μειοψήφισε ζήτησε την αθωότητα του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών.

Αυτήν την ώρα το δικαστήριο έχει διακόψει για να αποφανθεί επί των ποινών. Ο Κορκονέας κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη, ο Σαραλιώτης με κάθειρξη από 10 ως 20 χρόνια, που μπορεί όμως και να μειωθεί λόγω ελαφρυντικών.  Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή και των δύο, χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού.

Τα μέτρα της Αστυνομίας στην Άμφισσα είναι δρακόντεια, για τον φόβο συγκεντρώσεων έξω από το δικαστικό μέγαρο. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των δύο ειδικών φρουρών ξεκίνησε στα 15 Φεβρουαρίου και μετά από πολλά απρόοπτα, ολοκληρώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου, ύστερα από 84 συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Στο μεταξύ, είχε λήξει το 18μηνο της προφυλάκισης, με αποτέλεσμα οι δύο ειδικοί φρουροί να αφεθούν ελεύθεροι αλλά με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης της απομάκρυνσής τους από την πόλη της Άμφισσας, όπου διεξάγεται η δίκη.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Η ώρα της κρίσης έφτασε...
STAR.GR

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Άρειος Πάγος: Παράνομη η απόλυση συνδικαλιστή

Άκυρη και καταχρηστική έκρινε ο Αρειος Πάγος την απόλυση 28χρόνου τεχνίτη ποδηλάτων ο οποίος έχασε τη δουλειά του λόγω της συνδικαλιστικής δράσης που είχε αναπτύξει ως μέλος του επιχειρησιακού του σωματείου. 

Ο 28χρονος τεχνίτης –ο οποίος είχε προσληφθεί το 2001 σε βιομηχανία ποδηλάτων στην Αχαία-  είχε πρωτοστατήσει στη σύσταση επιχειρησιακού σωματείου αλλά και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Η σύμβασή του καταγγέλθηκε το 2005 από τον εργοδότη του ο οποίος επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους και την ύφεση που είχε πλήξει τον κλάδο όπου δραστηριοποιείτο η συγκεκριμένη εταιρεία.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου, ο εργοδότης δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει μείωση παραγγελιών και εσόδων. Η απόλυση συνδέθηκε από το ανώτατο δικαστήριο με τη συνδικαλιστική δράση του απολυθέντα.


Η καταγγελία της σύμβασης κρίθηκε άκυρη και η εργοδότρια εταιρεία καλείται να καταβάλλει τα ημερομίσθια υπερημερίας. Επίσης, κρίθηκε και καταχρηστική, «επειδή έγινε για τη μη αρεστή στην εργοδότρια εταιρεία συνδικαλιστική δράση του απολυθέντα»

Τη Δευτέρα η ετυμηγορία για Κορκονέα - Σαραλιώτη

Τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου, αναμένεται η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας για την υπόθεση του 15χρονου, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια.

Ο Εισαγγελέας Έδρας, Χαρ.Λακαφώσης, έχει ζητήσει από το δικαστήριο να κηρύξει ενόχους τους δύο κατηγορούμενους ειδικούς φρουρούς, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασιλης Σαραλιώτης, χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, πρόταση που, αν γίνει δεκτή, μεταφράζεται σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για τον Κορκονέα.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στο ΣτΕ παραπέμπονται διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να παραπεμφθούν για οριστική κρίση ορισμένες διατάξεις του νόμου, που αφορά στην ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχει προσφύγει Έλληνας πολίτης και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30.4.2010 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο, όπως και η από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού η οποία χορηγεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο σύμβουλος Επικρατείας, Ε. Αντωνόπουλος, στον Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα αναφέρει ότι είναι αμφιβόλου συνταγματικότητας η διάταξη των Ν. 3838/2010 που δίδει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στους ομογενείς και στους διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών.

Και θα προσθέσει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο μετά από συνταγματική αναθεώρηση. Πλέον αυτού ο σύμβουλος Επικρατείας θα εισηγηθεί, ως προς το σκέλος αυτό, να αναβληθεί η συζήτηση της προσφυγής και να γίνει σε άλλη ημερομηνία.

Επίσης, ο σύμβουλος Επικρατείας θα αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη συνταγματικότητα της διάταξης του ίδιου νόμου που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην Ελλάδα.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Τραγωδία Falcon: Δικαίωση μετά θάνατον

Την καταβολή αποζημίωσης, ύψους 161.408, επιδίκασε ο Άρειος Πάγος στην οικογένεια του δημοσιογράφου Δημ. Πανταζόπουλου που σκοτώθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.

Από τις αναταράξεις που υπέστη το μοιραίο πρωθυπουργικό Falcon έχασαν τη ζωή τους συνολικά επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης και ο γιος του, Νίκος.

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 190/20110 απόφασή του, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ο θάνατος των επιβατών οφείλεται σε "βαρύτατη αμέλεια" του κυβερνήτη του αεροσκάφους.

Απέρριψε δε, την αίτηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας που ζητούσε να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση βάσει της οποίας επιδικάστηκε το ποσό των 161.408 υπέρ της μητέρας του άτυχου δημοσιογράφου.

Το ποσό της αποζημίωσης θα λάβει κληρονόμος της μητέρας του Πανταζόπουλου καθώς εκείνη απεβίωσε πριν εκδοθεί η τελεσίδική απόφαση του Αρείου Πάγου.

Αρνήθηκαν να απολογηθούν άλλοι δύο για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα»

Αρνήθηκαν να απολογηθούν για συμπληρωματικές κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί από τους εφέτες ανακριτές της υπόθεσης του «Επαναστατικού Αγώνα», η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη Παναγιώτα Ρούπα και ο Κωνσταντίνος Γούρνας.

Οι δύο κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση, όπως και ο Νίκος Μαζιώτης την Τετάρτη, αρνήθηκαν να απολογηθούν για νέες κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, ενώ ο συγκατηγορούμενος τους Χριστ. Κορτέσης έλαβε προθεσμία από τους ανακριτές για να απολογηθεί στις 20 του μήνα.

Τις επόμενες ημέρες οι ανακριτές σχεδιάζουν να μεταβούν στις φυλακές προκειμένου να λάβουν απολογίες από τους τρεις κατηγορούμενους -Μαζιώτη, Ρούπα και Γουρνά- στους οποίους αποδίδεται ηγετικός ρόλος στην οργάνωση.

Οι κλήσεις σε συμπληρωματικές απολογίες προς στους έξι προσωρινά κρατούμενους για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα", εστάλησαν από τους ανακριτές, βάσει στοιχείων που προέκυψαν ύστερα από έρευνες της Αστυνομίας σε χώρους που σχετίζονται με την οργάνωση.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Eνίσχυση της νομοθεσίας κατά της παιδεραστίας ζητά η ΕΕ

Οι βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης απαίτησαν ομόφωνα από τα κράτη μέλη την ενίσχυση της νομοθεσίας για τα αδικήματα της παιδεραστίας και της κακομεταχείρισης παιδιών από λαϊκούς ή κληρικούς.

Επισημαίνουν ότι "το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα εκκλησιαστικά ιδρύματα" και καλούν τα καθολικά ιδρύματα "να σέβονται με τον ίδιο τρόπο τους κανόνες διαφάνειας, όπως συμβαίνει και σε άλλα (ιδρύματα) δημόσια ή ιδιωτικά".

Η συνέλευση ζητά επίσης από τις κυβερνήσεις να κινητοποιηθούν με αφορμή και την εκστρατεία ενάντια στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, που θα αρχίσει από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 28 Νοεμβρίου.

Ο Λ. Α. Σιλιάνος εξελέγη δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τον Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο εξέλεξε η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στν θέση του δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.
Με απόλυτη πλειοψηφία (115 ψήφους) η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέλεξε σήμερα το βράδυ τον Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο στην θέση του δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Ο Λ. Α. Σισιλιάνος που εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία (115 ψήφους) θα αντικαταστήσει για τα επόμενα εννέα χρόνια τον Χρ. Ροζάκη, η θητεία του οποίου έληξε.
Ο κ. Σισιλιάνος γεννήθηκε στις 9 Μαΐου του 1960 στην Αθήνα. Είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Οργανισμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της Ομάδας εργασίας του Συμβουλίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου στα Ηνωμένα Έθνη, μέλος από το 1997 και πρώην πρόεδρος (2003-2004) της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βελτίωση των διαδικασιών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και αντιπρόεδρος της ελληνικής επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Αποφυλακίζονται 1.230 κρατούμενοι

Με βάση τις ρυθμίσεις, του νέου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που απαγορεύουν στο εξής την κράτηση για μη καταβολή δικαστικών εξόδων και την υποχρεωτική μετατροπή των ποινών φυλάκισης έως και τρία χρόνια, σε χρηματικές ποινές φυλάκισης, αποφυλακίζονται άμεσα από τις φυλακές της χώρας 1.230 κρατούμενοι. 

Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης της ποινής μέχρι 5 χρόνια εφόσον  ο καταδικασθείς δεν έχει προηγουμένως καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και άνω. Επεκτείνεται, δε,  για όλα τα πλημμελήματα η κατ' οίκον έκτιση της ποινής για άτομα άνω των 75 ετών.

Η σειρά μέτρων που προωθεί ο αρμόδιος υπουργός, Χάρης Καστανίδης, έχει στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των ποινών.

Επικυρώθηκε η19μηνη φυλάκιση σε Θ. Αναστασιάδη - Πρώτο Θέμα

Ο Αρειος Πάγος απέριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλλει ο Θέμος Αναστασιάδης και η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", για απόφαση του Εφετείου ένα χρόνο πριν, με την οποία είχε επιβληθεί 19μηνη ποινή φυλάκισης( με αναστολή) στον εκδότη της εφημερίδας Θ. Αναστασιάδη καθώς και στα υπόλοιπα 7 μέλη της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας.

Η υπόθεση αφορούσε την δημοσιοποίηση εικόνων από βίντεο με ερωτικές στιγμές της Εύης Τσέκου και του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστου Ζαχόπουλου, τον Ιανουάριο του 2008.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ελήφθη παρά την πρόταση του εισαγγελέα κ. Κανελλόπουλου,ο οποιος είχε ζητήσει να αθωωθούν οι κατηγορούμενο με το επιχείρημα ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του νομου που περιορίζει την δημοσίευση πτυχών της ιδιωτικής ζωής δημοσίων προσώπων...

Νομικοί κύκλοι θεωρoύν την τελική απόφαση εξαιρετικά σημαντική, γιατί επιβεβαιώνει τη βασική αρχή σύμφωνα με την οποία στις σύγχρονες κοινωνίες -και ιδιαίτερα στην Ελλάδα με την ισχυρή παρουσία του κίτρινου, σκανδαλοθηρικού τύπου- ο πυρήνας της ιδιωτικής ζωής παραμένει απαραβίαστος.

Από το TVXS

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Εκλέγεται την Τρίτη ο νέος Έλληνας ευρωδικαστής

Τρεις νέοι δικαστές που θα προέρχονται από την Ελλάδα, την Εσθονία και την Πορτογαλία εκλέγονται την Τρίτη από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μέλη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). 


Για την επιλογή του νέου δικαστή που θα προέρχεται από την Ελλάδα και θα αντικαταστήσει τον Χρήστο Ροζάκη, του οποίου η θητεία έληξε, υποψήφιοι είναι οι Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Πέτρος Στάγκος και Μαρία Τσίρλη. Ο δικαστής που θα εκλεγεί, όπως και οι άλλοι δύο από Εσθονία και Πορτογαλία, θα εκλεγούν για θητεία εννέα ετών.

Η επιλογή των τριών Ελλήνων υποψηφίων  έγινε ύστερα από ανακοίνωση για εκδήλωση ενδιαφέροντος που δημοσίευσαν από κοινού στις 4 Δεκεμβρίου του 2009 τα υπουργεία Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΣτΕ: Αναβάλλονται οι προσφυγές για το μνημόνιο

Αναβάλλεται η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας των προσφυγών κατά του μνημονίου και των οικονομικών περικοπών των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, που επρόκειτο να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου.

Η νέα ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης θα οριστεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογο Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, ΕΣΗΕΑ, Σωματεία συνταξιούχων, κ.ά. στρεφόμενοι κατά των περικοπών των μισθών, δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, αλλά στρέφονται και ευθέως κατά του μνημονίου.

Η αναβολή της συζήτησης έγινε από τις εισηγήτριες, συμβούλους Επικρατείας, Μαίρη Σάρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, καθώς τα αρμόδια υπουργεία και ειδικά αυτό του υπουργείου Οικονομικών δεν απέστειλαν στο ΣτΕ τις θέσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και άλλα έγγραφα που απαιτούνται για να σχηματίσουν οι εισηγήτριες πλήρη νομική εικόνα των ζητημάτων που έχουν ανακύψει.

Αντισυνταγματική η μείωση μισθών και συντάξεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά τμήματα του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα μπορεί να κριθούν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικά μετά την προσφυγή που κατέθεσαν προ τριμήνου πολλοί φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΕΣΗΕΑ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και άλλες οργανώσεις – συνολικά δέκα επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς καθώς και αρκετοί μεμονωμένοι πολίτες.

Παράλληλα, πολλοί από τους ίδιους φορείς ετοιμάζουν ακόμη δύο προσφυγές, μία κατά του επικαιροποιημένου μνημονίου και μία κατά του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο, δίνοντας έτσι δραματικές διαστάσεις στη νομική και πολιτική σύγκρουση για την ακολουθούμενη πολιτική και τον ρόλο της τρόικας στη χώρα. «Παραβιάζονται περιουσιακά δικαιώματα»

Η εισήγηση επί της προσφυγής για την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον στο θέμα των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις είναι θετική. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Απεργούν οι δικηγόροι σε Κόρινθο - Σπάρτη

Από σήμερα έως και την Πέμπτη θα απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι στην Κόρινθο, έπειτα από απόφαση του δικηγορικού συλλόγου τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το επάγγελμα, καθώς και για την διάταξη που καταργεί τα γεωγραφικά όρια.

Από τα καθήκοντά τους έως και τις 11 Οκτωβρίου απέχουν και οι δικηγόροι της Σπάρτης, που εκτός των άλλων διαμαρτύρονται και για το γεγονός ότι καθυστερεί η ίδρυση διοικητικού πρωτοδικείου στην Λακωνική πρωτεύουσα.

Ξεκίνησε η δίκη για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου

Ο Περικλής Παναγόπουλος
Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη των 20 ατόμων που κατηγορούνται ότι ανήκαν σε σπείρα, η οποία μεταξύ άλλων φέρεται να οργάνωσε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2007. Η δίκη διεξάγεται σε αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, για λόγους ασφαλείας.

Ο εφοπλιστής και η σύζυγός του ήταν παρόντες στο δικαστήριο.

Ηγετικός ρόλος στην οργάνωση αποδίδεται στον κρατούμενο Παναγιώτη Βλαστό, ο οποίος μαζί με τον επίσης κρατούμενο Γιάννη Σακφτούρο,κατηγορούνται ότι ήταν οι ηθικοί αυτουργοί της απαγωγής. Ως φυσικοί αυτουργοί κατηγορούνται πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας Γιώργος Τρομπούκης.

Σημειώνεται ότι τα λύτρα της απαγωγής δεν έχουν ανευρεθεί.

Το κατηγορητήριο αφορά ακόμη σε μία ανθρωποκτονία, εκρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονιών, κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ και τα 20 άτομα που δικάζονται βαραίνει η κατηγορία της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Η διαδικασία διεκόπη και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, ύστερα από αιτήματα συνηγόρων υπεράσπισης, προκειμένου να συναντηθούν με τους εντολείς τους και να συζητήσουν για την υπερασπιστική τους γραμμή. Αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και ο αυτεπάγγελτα διορισμένος από το δικαστήριο συνήγορος του κατηγορούμενου, Χριστόφορου Λασιθιωτάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τη δικογραφία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί ένσταση ακυρότητας από την υπεράσπιση, λόγω της ενσωμάτωσης στη δικογραφία των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών κατηγορουμένων που είχε υποκλέψει η ΕΥΠ.

Μπλόκο από το ΣτΕ σε κάμπινγκ στα σύνορα του Αγίου Όρους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε αποφάσεις των υπουργών Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, με τις οποίες άνοιγε ο δρόμος για την κατασκευή εγκαταστάσεων κάμπινγκ στην περιοχή «Τζάφα - Κομίτσα», στα σύνορα του Αγίου Όρους. Με την ίδια απόφαση ακυρώθηκε και η σχετική οικοδομική άδεια.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η περιοχή υπάγεται σε διπλό προστατευτικό καθεστώς. καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά και διατηρητέα όλα τα μνημεία που υπάρχουν, ακόμη και εάν είναι σε κατάσταση ερείπωσης, ενώ η ευρύτερη περιοχή των συνόρων του Αγίου Όρους μέχρι το Δήμο Ιερισσού και την νήσο Αμμολιανή έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τόσο η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, όσο και του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, που προηγήθηκαν της έκδοσης της οικοδομικής άδειας του 2001 είναι ανεπαρκώς αιτιολογημένες.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...