Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Θεσσαλονίκη: 25.000 υποθέσεις«πνίγουν» τα δικαστήρια

«Βουνό» τα προβλήματα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά την πολύημερη διακοπή λειτουργίας του κτιρίου λόγω της βόμβας που εξερράγη το μεσημέρι της 14ης Μαΐου και των επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων των δικηγόρων τους τελευταίους μήνες.


Υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 ποινικές και πολιτικές υποθέσεις έχουν αναβληθεί τους τελευταίους τρεις μήνες, οι οποίες θα αρχίσουν να προσδιορίζονται το νέο δικαστικό έτος οπότε και αναμένεται να «φρακάρουν» τα πινάκια των δικαστηρίων. 

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Προσφυγή κατά του μνημονίου


Αίτηση ακύρωσης του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέθεσαν σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς.

Συγκεκριμένα, ο ΔΣΑ η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΣ, η ΕΣΗΕΑ το ΤΕΕ η Ομοσπονδία Εργατικών Στελεχών Ελλάδος, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξης 1978, η Λέσχη Αεροπορίας Στρατού, ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης και ορισμένα μέλη των ανωτέρω φορέων ζητούν να κηρυχτούν ως αντικείμενες στο Σύνταγμα, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στην ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας όλες οι περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ανωτέρω φορείς τονίζουν πως οι λόγοι της προσφυγής τους αφορούν θέματα τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά.

Όπως αναφέρουν, ο πρώτος λόγος σχετίζεται με την πλημμελή διαδικασία, δυνάμει της οποίας ψηφίστηκε ο νόμος 3845/2010, που αν και κατ’ ουσίαν αποτελεί διεθνή συνθήκη, κατά παράβαση του άρθρου 28 παρ.2 του Συντάγματος δεν ψηφίστηκε από τα 3/5 του συνόλου των Βουλευτών.

Ο δεύτερος λόγος αφορά τη μη νόμιμη εκχώρηση αρμοδιοτήτων του νομοθετικού σώματος στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος δικαιούται να υπογράφει κάθε μνημόνιο, δανειακή σύμβαση και ό,τι κρίνει απαραίτητο για την εκτέλεση του μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, κατά παράβαση του άρθρου 36 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο τρίτος λόγος είναι η παραβίαση του δικαιώματος της «περιουσίας», στην έννοια της οποίας εμπίπτει τόσο η αμοιβή όσο και η σύνταξη, όπως προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τονίζουν οι ανωτέρω φορείς.

Μεταξύ άλλων, στην αίτηση υπογραμμίζεται ότι το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει κάθε φορά να αιτιολογείται επαρκώς όταν λαμβάνονται μέτρα, που θίγουν δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

«Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας συνιστά ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και στην συνδικαλιστική ελευθερία, την στιγμή, μάλιστα, που με την νέα συνθήκη της Λισσαβώνας ενισχύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συλλογική δράση στα εργασιακά θέματα», υπογραμμίζουν οι φορείς και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους:

«Αναγνωρίζοντας, ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της στην λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς νομοθετική και εκτελεστική εξουσία έχουν εκχωρήσει άνευ όρων όλες τους τις αρμοδιότητες στον Υπουργό Οικονομικών και στην Τροϊκα, απευθυνόμαστε στην μόνη εξουσία, που φαίνεται να αντιστέκεται, τη δικαστική, επιδιώκοντας την αποτελεσματική παρέμβασή της για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας που θίγονται.»

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Μέτρα για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης



Την πρώτη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και της επίλυσης των διαφορών, τα οποία περιλαμβάνονται σε δύο νομοσχέδια, παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης.Το πρώτο βήμα για την αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης γίνεται με το νομοθέτημα το οποίο εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον θεσμό της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων και στην ταχύτερη, οικονομικότερη και επωφελέστερη επίλυση των διαφορών.Πρόκειται για εναλλακτικό τρόπο επίλυσης της διαφοράς (δεν είναι Δικαστήριο, ούτε Διαιτησία) κατά τον οποίο τα μέρη αναζητούν συμβιβαστική λύση, σε ουδέτερο τόπο, και με τη βοήθεια τρίτου προσώπου, του Διαμεσολαβητή.Στο νομοσχέδιο καθορίζονται ο ρόλος του Διαμεσολαβητή (μπορεί να γίνει δικηγόρος με ειδική εκπαίδευση και εμπειρία), οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη διαδικασία πιστοποίησης του Διαμεσολαβητή, καθώς και οι διαδικασίες εκπαίδευσής του.Ως πλεονεκτήματα της εισαγωγής της Διαμεσολάβησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, αλλά και την ταχύτερη και οικονομικότερη επίλυση των διαφορών.Ο κ. Καστανίδης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη Διαμεσολάβηση, σύμφωνα με τα οποία, πρόκειται για διαδικασία:
- Ευέλικτη και γρήγορη, αφού δεν υπάρχουν «κανόνες», καθορίζεται από τον Διαμεσολαβητή σε συνεργασία με τα μέρη
- Εμπιστευτική (τυχόν εμπιστευτικές πληροφορίες που εκμυστηρεύεται ένα μέρος στον Διαμεσολαβητή δεν κοινοποιούνται στο άλλο μέρος, εκτός αν ο Διαμεσολαβητής ζητήσει την «άδεια» του κάθε μέρους, ενώ ό,τι λέγεται στη Διαμεσολάβηση, δεν χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο στο Δικαστήριο)
- Μη δεσμευτική, καθώς τα μέρη συμμετέχουν με δική τους πρωτοβουλία και είναι ελεύθερα να αποχωρήσουν όποτε το επιθυμούν. Εντούτοις, είναι προς το συμφέρον τους να προσεγγίσουν τη Διαμεσολάβηση με διάθεση να θέσουν τέρμα στη μεταξύ τους διαφορά.
Τέλος, σημαντικά αναδεικνύονται τα στοιχεία ότι:
- Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι - κερδίζουν και τα δύο μέρη.
- Η λύση διαμορφώνεται «στα μέτρα των μερών», δηλαδή τα μέρη επιλέγουν τη λύση που ικανοποιεί τα αληθινά συμφέροντα τους, χωρίς να δεσμεύονται από νομικά επιχειρήματα-βάσεις.
- Αποφεύγεται η αντιδικία και διαφυλάσσονται οι επιχειρηματικές ή φιλικές σχέσεις των μερών.
- Αν η υπόθεση προχωρήσει στα Δικαστήρια, τα δικαιώματα ή οι υποχρεώσεις των μερών δεν θίγονται και η διαδικασία Διαμεσολάβησης θεωρείται «σαν να μην έγινε». Αν η Διαμεσολάβηση δεν καταλήξει σε συμφωνία, τα μέρη μπορούν σε κάθε περίπτωση να προσφύγουν στα Δικαστήρια.
Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Νομοσχέδιο για τη διατήρηση δεδομένων

Να διατηρούνται για ορισμένο διάστημα δεδομένα που παράγονται ή τυγχάνουν επεξεργασίας από τους παρόχους, διαθέσιμων στο κοινό, υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων, με σκοπό τη διακρίβωση, διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων, προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.Το νομοθέτημα, θα εισαχθεί, κατά ρητή του δήλωση και μετά από αίτημα των βουλευτών των κομμάτων, προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.Πρόκειται για το σχέδιο νόμου με το οποίο εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία με οδηγία της ΕΕ, βάση της οποίας προβλέπεται η εισαγωγή της υποχρέωσης (αντί της απλής δυνατότητας) διατήρησης ορισμένων δεδομένων της επικοινωνίας, με το σκεπτικό ότι η επεξεργασία των σχετικών στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της οργανωμένης εγκληματικότητας.Τα διατηρούμενα δεδομένα δεν αφορούν στο περιεχόμενο της επικοινωνίας και η διατήρησή τους δεν συνιστά ανακριτική πράξη, αφού τα δεδομένα παραμένουν στα αρχεία του παρόχου, δεν τυγχάνουν επεξεργασίας και γνωστοποιούνται στις αρμόδιες αρχές, μόνον υπό προϋποθέσεις.Ως εκ τούτου, η επεξεργασία των πληροφοριών που προκύπτουν από τα δεδομένα αυτά επιτρέπεται μόνον εφόσον διαταχθεί η διενέργεια της ανακριτικής πράξης της άρσης του απορρήτου σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος, ενώ δεν επιτρέπεται προληπτική επεξεργασία των διατηρούμενων δεδομένων.Οι ρυθμίσεις του σχετικού νομοσχεδίου αποβλέπουν, περαιτέρω, και στην αποτελεσματική προστασία των διατηρούμενων δεδομένων της επικοινωνίας.Προς το σκοπό αυτό, ορίζεται ως αναγκαίος χρόνος διατήρησης των δεδομένων οι έξι μήνες και επιτάσσεται η καταστροφή τους με αυτοματοποιημένο τρόπο, μόλις συμπληρωθεί το χρονικό αυτό διάστημα.Επίσης, καθιερώνεται ως τόπος διατήρησης η Ελληνική Επικράτεια, επιβάλλονται πρόσθετες και ειδικές υποχρεώσεις στους παρόχους για την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων και ορίζεται ως αρμόδια εποπτική αρχή η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.Ακόμη, προβλέπονται βαρύτατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων που τίθενται και, τέλος, θωρακίζεται η σύννομη επεξεργασία των δεδομένων με την εγγύηση της δικαστικής αρχής.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΝΔ: Στον Αρειο Πάγο για την υπόθεση του Βατοπεδίου


Τη συνδρομή της δικαιοσύνης στις έρευνες της προανακριτικής για το Βατοπέδι ζήτησαν επισκεπτόμενοι τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ο γραμματέας της ΝΔ Αν. Λυκουρέντζος και το μέλος της επιτροπής Ευρ. Στυλιανίδης, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για πολιτική σκευωρία.

Με την κίνηση αυτή η ΝΔ περνάει στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αποκρύπτει επιμελώς τέσσερα πορίσματα ορκωτών λογιστών και διεθνών οίκων, από τα οποία δεν προκύπτει ζημιά του ελληνικού δημοσίου από τις επίμαχες ανταλλαγές εκτάσεων.

Τη θέση αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη στηρίζει στη δημοσιοποίηση εγγράφου που εστάλη την 1η Ιουλίου στον πρόεδρο της Επιτροπής από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) και στο οποίο αναφέρεται ότι υπάρχουν τέσσερα πορίσματα που συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις τους ως προς την αξία των εκτάσεων που ανταλλάχθηκαν.

«Καταγγέλλουμε την πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μεθόδευσε τη σπίλωση της Νέας Δημοκρατίας και στηρίχθηκε στην απόκρυψη σημαντικών και αδιάσειστων στοιχείων», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος και πρόσθεσε: «Τα εύλογα ερωτήματα, τα οποία γεννιούνται, αναμένουμε να απαντηθούν».

«Η εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη είναι δεδομένη», είπε από την πλευρά του, μετά την κατάθεση του εγγράφου του ΣΟΕ, ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε πως «για να μπορέσει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της χρειάζεται και πληρότητα και ορθότητα στοιχείων».

«Αυτά τα στοιχεία», είπε, «σήμερα, εμείς καταθέσαμε, για να τη διευκολύνουμε στο έργο της. Αναφερόμαστε στην ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών πορισμάτων, δύο ελληνικών και δύο διεθνών, τα οποία, ουσιαστικά, ταυτίζονται, όσον αφορά την εκτίμηση των ανταλλαξίμων ακινήτων, και αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου».

«Το περίεργο είναι γιατί το ΠΑΣΟΚ το απέκρυψε;», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Κακούργημα η αρχαιοκαπηλία άνω των 150.000 ευρώ

Με απόφασή του το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η αρχαιοκαπηλία άνω των 150.000 ευρώ είναι κακούργημα.

Το Ποινικό Τμήμα ερμηνεύοντας τον νόμο περί αρχαιοκαπηλίας (Ν.3028/2002) και το Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου, επικύρωσε απόφαση εφετείου που είχε καταδικάσει σε κάθειρξη έξι ετών αρχαιοκάπηλο και απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του.

Το 1999 συνελήφθη από αστυνομικούς στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας άτομο το οποίο είχε στην κατοχή του και προσπάθησε να πουλήσει αρχαία αντικείμενα του 6ου, 5ου και 4ου αιώνα π.Χ. που προέρχονταν από παράνομη ανασκαφή. Η αξία των αρχαίων αντικειμένων που περιελάμβαναν πήλινο ειδώλιο περιστεριού, χρυσό δακτυλίδι, χάλκινη πόρπη, ανερχόταν στα 164.105 ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της ρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο συλληφθείς είχε κριθεί ένοχος για πλημμεληματική υπεξαίρεση, ενώ το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ότι σύμφωνα με το νόμο περί αρχαιοκαπηλίας και εφόσον η αρχαιοκαπηλία υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ τό το αδίκημα αντιμετωπίζεται ως κακούργημα και τελικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, με εγκύκλιό του, κοινοποίησε την απόφαση σε όλες τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας με εντολή να ενημερωθούν οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Δώσε πίσω τα προικιά!


Δικαστήριο δικαίωσε διαζευγμένη μετά 36 χρόνια.
Την προίκα που έδωσε στον πρώην σύζυγό της πριν από 36 χρόνια απαίτησε δικαστικά, δεκαεννέα χρόνια μετά το διαζύγιό τους, και όχι μόνο κατόρθωσε να την πάρει πίσω με τους τόκους, αλλά προσημείωσε και την περιουσία του άνδρα της για ποσό μεγαλύτερο του μισού εκατομμύριο ευρώ.
Η γυναίκα από τα Γρεβενά, μητέρα ενός κοριτσιού, δικαιώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Γρεβενών, όπου προσέφυγε με αγωγή κατά του πρώην συζύγου της για αδικαιολόγητο πλουτισμό.
Προηγούμενη αγωγή της, με την οποία απαιτούσε πίσω το χρηματικό ποσό που είχε δώσει στον σύζυγό της ως προίκα δύο χρόνια μετά τον γάμο τους, είχε απορριφθεί ως αόριστη, καθώς ως προικοδότρια δεν είχε, κατά το γράμμα του νόμου, υπογράψει το αναγκαίο συμβολαιογραφικό έγγραφο, ελλείψει του οποίου η σύμβαση της προίκας ήταν άκυρη.

Η προξενήτρα
Σημαντικό ρόλο στη δικαίωση της γυναίκας έπαιξαν διάφορες έγγραφες αποδείξεις για την παροχή της χρηματικής προίκας, παλαιότερα δικόγραφα με τα οποία απαιτούσε την επιστροφή της, αλλά και η μαρτυρία της προξενήτρας που είχε μεσολαβήσει στο συνοικέσιο, μπροστά στην οποία είχε ζητηθεί και συμφωνηθεί η προίκα. Μάλιστα ο ρόλος της προξενήτρας ήταν καταλυτικός, καθώς όταν η προίκα δόθηκε δύο χρόνια μετά τον γάμο, ήταν παρούσα στην παράδοση και μάλιστα είχε στην κατοχή της και την απόδειξη, ένα έγγραφο που συνέταξε ιδιοχείρως ο σύζυγος, το οποίο βεβαίωνε την παράδοση της προίκας και έφερε την υπογραφή των δύο συζύγων και της ιδίας.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε με προξενιό τον Νοέμβριο του 1967. Ο γαμπρός είχε απαιτήσει προίκα πριν από τον γάμο και η επιθυμία του εκπληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1969, όταν η σύζυγός του του παρέδωσε το ποσό των 100.000 δραχμών, χρήματα που είχε συγκεντρώσει δουλεύοντας ως μοδίστρα και υφάντρα επί πολλά χρόνια. Η παράδοση της προίκας έγινε άτυπα και χωρίς να συνταχθεί το απαιτούμενο από τον νόμο συμβολαιογραφικό έγγραφο, κάτι που η γυναίκα, όπως δέχτηκε το δικαστήριο, δεν γνώριζε.
Αντίθετα, για τον σύζυγό της το δικαστήριο δέχτηκε πως, αν δεν γνώριζε ότι ο νόμος για την παροχή προίκας απαιτεί συμβολαιογραφικό έγγραφο κατά την παραλαβή της προίκας, το πληροφορήθηκε δύο μήνες αργότερα, όταν ο ίδιος ως προικοδότης υπέγραψε νομότυπη σύμβαση προίκας για την αδελφή του.
Ο σύζυγός της, που ήταν αυτοκινητιστής, αξιοποίησε τα χρήματα της προίκας αμέσως ως προκαταβολή για την αγορά φορτηγού αυτοκινήτου. Δουλεύοντας πλέον με δικό του φορτηγό κατόρθωσε να εξοφλήσει το όχημα και στη συνέχεια να χτίσει μια ολόκληρη οικοδομή με πέντε καταστήματα, δύο διαμερίσματα και υπόγειο στα Γρεβενά.
Η έγγαμη συμβίωση του ζευγαριού από την αρχή φαινόταν πως δεν ήταν αρμονική. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν το ζευγάρι απέκτησε την κόρη του. Ο σύζυγος, όπως επισημαίνεται σε εξώδικη διαμαρτυρία που του έστειλε η γυναίκα του τον Ιανουάριο του 1970, είχε εγκαταλείψει τη συζυγική στέγη παίρνοντας διάφορα αντικείμενα από το σπίτι κατά το χρονικό διάστημα που αυτή απουσίαζε με το ηλικίας 14 μηνών παιδί τους.
Με το εξώδικό της η σύζυγος ζητούσε να επιστραφούν τα αντικείμενα και να της αποδοθεί το ποσό των 100.000 δρχ. που του είχε δώσει ως προίκα. Οι σχέσεις του ζευγαριού δεν αποκαταστάθηκαν τα επόμενα χρόνια, αλλά ο σύζυγος ποτέ δεν επέστρεψε την προίκα. Η οριστική ρήξη του ζευγαριού επήλθε με την αίτηση διαζυγίου που υπέβαλε ο σύζυγος τον Μάιο του 1979, και ο γάμος λύθηκε με δικαστική απόφαση έναν χρόνο αργότερα. Η γυναίκα τότε έδωσε δικαστικό αγώνα, για να ακυρώσει την απόφαση του διαζυγίου, καθώς αυτή είχε οδυνηρές συνέπειες στον ψυχισμό του ανήλικου παιδιού τους. Τελικά η υπόθεση έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο και ο γάμος λύθηκε οριστικά το 1986.
Οι αγωγές όμως συνεχίστηκαν και μετά τη λύση του γάμου με αιτήματα διατροφής, καθώς η γυναίκα και η κόρη της είχαν περιέλθει σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Η γυναίκα συνέχισε να ζητάει πίσω την προίκα που είχε δώσει, αλλά ο σύζυγος, που αναγνώρισε την υποχρέωσή του για την επιστροφή της, ποτέ δεν την επέστρεψε, καθώς γνώριζε πως η προίκα ήταν άκυρη, αφού δεν είχε συνταχθεί το απαιτούμενο συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Βλέποντας η γυναίκα ότι η υπόθεση της επιστροφής των χρημάτων της προίκας της οδηγούνταν σε παραγραφή υπέβαλε αγωγή κατά του πρώην συζύγου της για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Από τις 100.000 δραχμές στα 680.000 ευρώ!

Το δικαστήριο που δικαίωσε τη γυναίκα είχε έναν ακόμη σκόπελο να αντιμετωπίσει. Ήταν η αναπροσαρμογή του χρηματικού χρέους των 100.000 δραχμών που δόθηκαν το 1969 σε σημερινές τιμές. Η αναπροσαρμογή του ποσού έγινε με δύο κριτήρια, την τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας και τον τιμάριθμο.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Γρεβενών με την απόφασή του υποχρεώνει τον πρώην σύζυγο να καταβάλει το ποσό των 119.972,37 ευρώ με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής, καθώς και όλους του καθυστερούμενους τόκους από τη λύση του γάμου μέχρι την κατάθεση της αγωγής. Παράλληλα επιτρέπει στη σύζυγο να προσημειώσει την περιουσία του συζύγου της μέχρι ποσού 567.888 ευρώ.
Μπορεί ο θεσμός της προίκας να καταργήθηκε το 1983, αλλά ακόμη και σήμερα απασχολεί την ελληνική δικαιοσύνη.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Άρειος Πάγος: Πρόστιμο και φυλάκιση για διατάραξη της κοινής ησυχίας


Με πρόστιμο 2.000 ευρώ και φυλάκιση ενός μήνα τιμωρήθηκαν ιδιοκτήτες διαμερίσματος που ενοχλούσαν τους γείτονες τους ώρες κοινής ησυχίας, σύμφωνα με απόφαση που επικύρωσε ο Άρειος Πάγος.

Η ανώτατη δικαστική αρχή επικύρωσε εφετειακή απόφαση που υποχρέωνε ιδιοκτήτες διαμερίσματος να πληρώσουν χρηματικό πρόστιμό 2.000 ευρώ, επειδή έκαναν φασαρία τις βραδινές ώρες και τις ώρες κοινής ησυχίας. Παράλληλα, τους επέβαλλε κράτηση ενός μήνα.

Το περιστατικό αφορά πολυκατοικία στο Περιστέρι όπου οι ιδιοκτήτες του διαμερίσματος πρώτου ορόφου προσέφυγαν στα δικαστήρια και ζήτησαν την λήψη ασφαλιστικών μέτρων προς τους ιδιοκτήτες του από πάνω διαμερίσματος για προσβολή της προσωπικότητας τους με την δημιουργία των θορύβων.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες του δεύτερου ορόφου να κάνουν φασαρία ώρες κοινής ησυχίας και τους απείλησε με χρηματική ποινή 2.000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός στον καθένα, σε περίπτωση που παραβίαζαν την απόφαση.

Η φασαρία συνεχίστηκε παρόλα αυτά με συνέπεια σύμφωνα με το δικαστήριο να «προκαλείται ταραχή, άγχος και νευρική υπερένταση» στους ιδιοκτήτες του πρώτου ορόφου, οι οποίοι εγκατέλειψαν το διαμέρισμα.

Το εφετείο επέβαλλε το πρόστιμο και την ποινή φυλάκισης ενώ απέρριψε την έφεση. Στη συνέεια την απόφαση επικύρωσε ο Άρειος Πάγος.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Σε δίκη και πάλι ο πρώην μητροπολίτης Παντελεήμονας

Σε δίκη παραπέμπεται και πάλι ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμονας, καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή του για αναίρεση του σχετικού βουλεύματος του συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Ειδικότερα, βάσει υπ' αριθμ. 1386/2010 απόφασης του Αρείου Πάγου ο Παντελεήμονας παραπέμπεται σε δίκη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά το ποσό της υπεξαίρεσης των 160.000 ευρώ από την μονή του Οσίου Εφραίμ, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου.
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι το παραπεμπτικό βούλευμα έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και δεν περιέχει αντιφάσεις.
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών είχε καταδικάσει τον πρώην μητροπολίτη σε κάθειρξη έξι ετών για υπεξαίρεση κατ' εξακολούθηση 160.000 ευρώ από την Μονή του Οσίου Εφραίμ.
Εν τω μεταξύ, με άλλη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου απορρίφθηκε για δεύτερη φορά η αίτηση του Παντελεήμονα, με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για την υπεξαίρεση
Ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμ. 987/2010 απόφασή του απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του ως αβάσιμους και για τον πρόσθετο λόγο ότι είχαν εξεταστεί και υπορραφθεί με την πρώτη αναίρεση που είχε υποβάλλει.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Αντίδραση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις επικρίσεις στην υπόθεση Αγγέλου

«Αφήστε τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της» δηλώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος Παπαδάκης, αντιδρώντας στις επικρίσεις που διατυπώθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία για τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στον Γ.Αγγέλου.

«Να σταματήσει η όποια πολιτική, ή άλλου επαγγελματικού είδους, σπέκουλα, ιδίως όταν δεν υπάρχει υπέρβαση με δόλο των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας των δικαστών» δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Παπαδάκης με αφορμή την κριτική που δέχεται η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελικοί λειτουργοί της.

«Τα ραδιοτηλεοπτικά λαϊκά δικαστήρια δεν προάγουν το δίκαιο και τη Δικαιοσύνη» επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο Γιάννης Αγγέλου αφέθηκε ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 400.000 ευρώ για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Η Νέα Δημοκρατία παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στον Γ.Αγγέλου, κάνοντας λόγο για «κορύφωση της σκευωρίας που έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ΝΔ» και διαμαρτυρόμενη για τη μεταχείριση του στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή από τη Δικαιοσύνη.

«Προκαλεί κατάπληξη η μεταχείριση που επιφυλάχτηκε στον Αγγέλου, μια μεταχείριση που υπερακοντίζει σαφώς τους σκοπούς του νόμου, μια μεταχείριση που ταιριάζει σε ομολογημένα ή πολλαπλώς τεκμηριωμένα αδικήματα, μια μεταχείριση που αφορά άλλους κατηγορούμενους για άλλα αδικήματα» δήλωσε την Τετάρτη ο αρμόδιος για τη Δικαιοσύνη τομεάρχης της ΝΔ Τάσος Νεράντζης.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε παράλληλα ότι «η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον Γιάννη Αγγέλου παραβιάζει βασικές Αρχές της Δικονομίας και του Ποινικού Δικαίου».

Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή κατήγγειλαν για πολιτική δίωξη.

«Η εξοντωτική και εμφανώς άδικη αντιμετώπιση του Γιάννη Αγγέλου αποδεικνύει, πέρα από οποιαδήποτε αμφιβολία πως το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του οργανώνουν συστηματικά πολιτικές διώξεις, με στόχο την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή» αναφέρεται σε ανακοίνωση συνεργατών του τέως πρωθυπουργού.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αποχή από το συσσίτιο στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Αποχή από το συσσίτιο πραγματοποιούν από σήμερα οι κρατούμενοι που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες περίθαλψης. Είχαν προηγηθεί οι κρατούμενοι φορείς του AIDS, που απέχουν εδώ και οκτώ ημέρες. 

Απεργία πείνας ξεκίνησαν το μεσημέρι περισσότεροι από 200 κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων. 

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η "Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων", οι φυλακισμένοί φορείς του ιού νοσηλεύονται μαζί με ασθενείς που πάσχουν από άλλες παθήσεις, χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, με αποτέλεσμα τέσσερις να κολλήσουν φυματίωση. Σύμφωνα με μέλη της πρωτοβουλίας, σε πολλούς φορείς του AIDS η θεραπεία γίνεται με διακοπές λόγω έλλειψης φαρμάκων.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στον υψηλό αριθμό αυτοκτονιών και θανάτων από ναρκωτικά και έθεσαν θέμα κλιματισμού των κελιών ασθενών και του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι πολλοί λαμβάνουν ψυχοτρόπα φάρμακα, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Τα μέλη της πρωτοβουλίας ζήτησαν την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών, ώστε οι συνάδελφοί τους που υπηρετούν στα νοσοκομεία των φυλακών να υπάγονται στο ΕΣΥ και όχι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Προσφυγή εφέτη κατά των μέτρων

Εφέτης των Διοικητικών Δικαστηρίων κατέθεσε αίτηση στο Μισθοδικείο, με την οποία στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητά να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι νομοθετικές διατάξεις για την περικοπή των επιδομάτων των δικαστικών λειτουργών.

Σύμφωνα με την προσφυγή αντίθετες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση είναι και οι διατάξεις που προβλέπουν την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και της αδείας διακοπών των δικαστικών.

Ο Εφέτης αναφέρει ότι είχε ετήσιες μικτές αποδοχές 71.764 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές αυτές μειώθηκαν κατά 15.432 ευρώ.

Ο δικαστικός λειτουργός αναφέρει επίσης ότι οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών έχουν ως βάση τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη δανειακή αφερεγγυότητα και δεν έγιναν για το γενικό δημόσιο ή εθνικό συμφέρον.

Ο διοικητικός Εφέτης τονίζει τέλος ότι με το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τις περικοπές παραβιάζεται το άρθρο 22 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας και του μισθού, αλλά και η συνταγματική αρχή «της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Πολιτεία».

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Σε κλίμα έντασης η συνεδρίαση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Μέσα σε κλίμα έντασης, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, ολοκληρώθηκε στην Καβάλα η συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Αφορμή στάθηκε η παρουσία ομάδας δικηγόρων, η οποία εξέφραζε τη διαμαρτυρία της στην επιχειρούμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Οι δικηγόροι εμποδίστηκαν αρχικά να μπουν στο χώρο της ολομέλειας στη συνέχεια, όμως, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού και των προέδρων, τούς δόθηκε η άδεια να παρακολουθήσουν τις εργασίες.

Σε όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και λιγότερο κατά την τοποθέτηση του υπουργού, οι λιγοστοί δικηγόροι δημιούργησαν κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης, ενώ δεν έλειψαν οι χειροδικίες και οι αποδοκιμασίες.

Την έκτατη συνεδρίαση της ολομέλειας απασχόλησαν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την Κοινοτική απόφαση αλλά και την απαίτηση της τρόικας για απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Τέσσερα ήταν τα κύρια και βασικά θέμα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Ολομέλειας: 1. Οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές,. 2. Οι εδαφικοί περιορισμοί. 3. Οι πολυεπαγγελματικές δραστηριότητες. 4. Η διαφήμιση.

Ο υπουργός Χάρης Καστανίδης, o οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας στο οποίο στεγάζονται πλέον όλες οι δικαστικές και εισαγγελικές υπηρεσίες, τόνισε ότι δεν αισθάνεται αντιπαλότητα με κανέναν.

Επισήμανε μάλιστα ότι όσο περισσότεροι συστρατεύονταν στην κοινή προσπάθεια, «τόσο καλύτερα θα διασώσουμε και θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των δικηγόρων».

Ο κ. Καστανίδης καθ' όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του κατέστησε απόλυτα σαφές πως στη διαπραγμάτευση τόσο με την ΕΕ, όσο και με την τρόικα στο πλαίσιο του Μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση ακόμα τίποτα δεν θα πρέπει αν θεωρείται δεδομένο και τελεσίδικο.

Άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλει προσπάθειες ώστε οι δικηγόροι να μην στερηθούν σημαντικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων τα οποία θα αποβούν επιζήμια ακόμα και για την εθνική οικονομία.

Ωστόσο, τους έθεσε το δίλημμα ή λένε «όχι» ευθύς εξ' αρχής σε όλα όσα προτείνει η ΕΕ και η τρόικα οπότε πηγαίνουν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν τα πάντα ή συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση.

Τόνισε επίσης ότι για την άρση των εδαφικών περιορισμών μπορεί να υπάρξει ρύθμιση σε επίπεδο συμφωνιών με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ενώ το θέμα της διαφήμισης το χαρακτήρισε ανούσιο.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι σε μια διαπραγμάτευση και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.

Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου τι προτίθεται να πράξει για όλα τα κλειστά επαγγέλματα και τις αλλαγές που επιβάλλεται να δρομολογηθούν.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Άρειος Πάγος: Επίδομα γάμου 10% για τους υπαλλήλους του δήμου Αθηναίων

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι οι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων δικαιούνται επίδομα γάμου 10% και όχι 5% που ελάμβαναν. Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, επίδομα γάμου 10% δικαιούνται και οι διαζευγμένοι, οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση χηρείας καθώς και οι άγαμοι γονείς, εργαζόμενοι στον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με την απόφαση, εάν το επίδομα γάμου καθορίζεται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας - που κυρώνεται και με νόμο - σε ποσοστό 10% και οι συλλογικές συμβάσεις των διαφόρων κλάδων των εργαζομένων, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπουν μικρότερο επίδομα γάμου - όπως στην προκειμένη περίπτωση ήταν 5% - τότε ισχύει το ευνοϊκότερο καθεστώς για τους εργαζομένους.

Κατά συνέπεια εάν εργαζόμενοι και σε άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λαμβάνουν μικρότερο επίδομα γάμου από αυτό του 10%, μπορούν δικαστικά να διεκδικήσουν τη διαφορά, δηλαδή το 10%.

Με το ίδιο σκεπτικό, εάν εργαζόμενοι και σε άλλους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης λαμβάνουν μικρότερο επίδομα γάμου από αυτό του 10%, μπορούν δικαστικά να διεκδικήσουν την διαφορά.

Στο Άρειο Πάγο είχαν προσφύγει εργαζόμενοι στην καθαριότητα, οδηγοί απορριμματοφόρων αυτοκινήτων και τεχνίτες.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη

Την ευρωπαϊκή διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη (European e-Justice portal) εγκαινίασε η ΕΕ, ένα ηλεκτρονικό εργαλείο ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης που παρέχει πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ο δικτυακός τόπος απευθύνεται στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους δικηγόρους και τους δικαστές που έχουν απορίες σχετικά με νομικά ζητήματα διασυνοριακού χαρακτήρα και ενισχύει την αμοιβαία κατανόηση των διαφόρων νομικών συστημάτων.

Στις 12.000 και πλέον σελίδες περιεχομένου, που διαθέτει, η πρώτη έκδοση της πύλης παρέχει πληροφορίες και συνδέσμους σχετικά με τους νόμους και τις πρακτικές σε όλα τα κράτη-μέλη.

Για παράδειγμα, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη νομική συνδρομή, την κατάρτιση των δικαστών και τη μέθοδο της τηλεσυνδιάσκεψης, καθώς και συνδέσμους προς τις νομικές βάσεις δεδομένων και τα ηλεκτρονικά μητρώα αφερεγγυότητας και κτηματολόγια.

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τον ευρωπαϊκό χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Στεφάν ντε Κλερκ, υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

«Μέσω της συγκεκριμένης διαδικτυακής πύλης, θέτουμε τα θεμέλια για μια Δικαιοσύνη περισσότερο αποτελεσματική και προσιτή στους Ευρωπαίους πολίτες. Το πρόγραμμα σχετικά με την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, και η διαδικτυακή πύλη για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη αποτελεί την θύρα που παρέχει πρόσβαση προς το σύστημα αυτό. Για τη μακροχρόνια επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται πλέον εντατική συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών» ανέφερε.

Με τη σειρά της Βίβιαν Ρέντιγκ, επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια, δήλωσε: «Ηλεκτρονική δικαιοσύνη σημαίνει δικαιοσύνη με ένα κλικ. Σήμερα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου για να φέρουμε τη Δικαιοσύνη πιο κοντά στους πολίτες της ΕΕ και να ενισχύσουμε τις γνώσεις των πολιτών των διαφόρων χωρών σχετικά με τα νομικά συστήματα των άλλων χωρών.

»Η γνώση οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη, με τη σειρά της, δημιουργεί στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι τα δικαιώματά τους θα γίνονται σεβαστά οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στην Ευρώπη. Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δικηγόροι θα μπορούν να χρησιμοποιούν μια πραγματική διαδικτυακή θυρίδα ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης και να αντλούν από εκεί πληροφορίες σχετικά με την απονομή της δικαιοσύνης.»

Η Ευρωπαία επίτροπος σημείωσε ότι «εντέλει, ο συγκεκριμένος δικτυακός τόπος θα εκσυγχρονίσει και θα εξορθολογήσει τον τρόπο με τον οποίον οι πολίτες λαμβάνουν νομικές πληροφορίες και συμβουλές. Οι πολίτες θα λαμβάνουν τις απαντήσεις που χρειάζονται στη γλώσσα τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι γνωρίζουμε πόσο καθοριστικό είναι αυτό. Η δικαιοσύνη που αργεί υπερβολικά είναι δικαιοσύνη άνευ ουσίας».

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Στα όρια της αρνησιδικίας η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης, λέει ο Λ.Ρακιντζής

Η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης κινείται στα όρια της αρνησιδικίας, υπογράμμισε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 πρότεινε -μεταξύ άλλων- να ληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστούν οι αναβολές εκδίκασης υποθέσεων.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση σχετικά με τις 450 διώξεις δικαστικών λειτουργών.

Την Τρίτη, κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Ρακιντζής άφησε αιχμές για διαφθορά στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Μίλησε συγκεκριμένα για διακριτή μεταχείριση επωνύμων από τη Δικαιοσύνη, ρωτώντας «έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται;»...

Ο κ. Ρακιντζής ανέφερε ότι ο ίδιος υπήρξε 38 χρόνια δικαστής, επίσης ο πατέρας του και ο γιος του, και μπορεί να ξέρει «από μέσα πολλά πράγματα».

«Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις, τις οποίες δεν μπορώ να εξηγήσω παρόλη την πείρα μου» σημείωσε. «Έχετε δει κανέναν επώνυμο να δικάζεται από τη σωρεία των καταγγελιών;» απηύθυνε ερώτημα προς τα μέλη της Επιτροπής και συμπλήρωσε: «μόνο εξαιρέσεις υπάρχουν».

Επανέλαβε, μάλιστα, αναφορά (την οποία περιλαμβάνει στην έκθεσή του για τη διαφθορά) στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, ο οποίος τοποθετεί τους επίορκους δικαστές στον έβδομο κύκλο της κολάσεως.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Με ομαδικές παραιτήσεις απαντούν οι δικαστικοί στην ένταξή τους στο ΙΚΑ

Απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις οι δικαστικοί καθώς θεωρούν άκρως αντισυνταγματική την υπαγωγή τους στο ΙΚΑ.
Οι δικαστές και οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν την Τρίτη πανδικαστική συγκέντρωση στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και υποστήριξαν ότι η υπαγωγή δεν πρέπει να προχωρήσει για λόγους δικαστικής ανεξαρτησίας.
«Η ρύθμιση για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματικήκαι εάν υπάρξει προσπάθεια υπαλληλοποίησης των δικαστών, θα παραιτηθούμε ομαδικά», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Είναι θεσμικό το ζήτημα και η πολιτεία πρέπει να μας αντιμετωπίσει όπως μας αρμόζει. Δεν εργαζόμαστε με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, ώστε να υπαχθούμε εμείς οι δικαστές στο ΙΚΑ», συνέχισε.
«Οι δικαστές ζητούν να συσταθεί Ταμείο στο οποίο θα υπαχθούν οι φορείς των τριών εξουσιών. Η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί στη χώρα μας στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θέλει να βάζει το χέρι στην τσέπη», είπε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Φαλτσέτος, πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, ανέφερε ότι η υπαλληλοποίηση των δικαστών, είναι ό,τι το χειρότερο μπορεί να συμβεί. Και ανέφερε, ότι οι δικαστές δεν διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, ούτε έχουν σπίτια με πισίνες, αλλά ούτε πετάνε λουλούδια στα νυχτερινά κέντρα.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ανέφερε ότι οι περικοπές στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τέλος, ο Χρήστος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, δήλωσε ότι από το νέο δικαστικό έτος τα δικαστήρια δεν θα ανοίξουν και τόνισε πως την πρώτη μέρα του νέου δικαστικού έτους 16 Σεπτεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και παράλληλη κατάληψη του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ενώ την επόμενη ημέρα 17 Σεπτεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί τρίωρη και πάλι στάση εργασίας και κατάληψη στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
www.topontiki.gr/

Ο Άρειος Πάγος έκρινε νόμιμη την απόλυση εργαζομένου σε βιομηχανία

Ο Άρειος Πάγος έκρινε νόμιμη και μη καταχρηστική την απόλυση εργαζομένου σε βιομηχανία χάρτου, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικοτεχνικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησης ο εργαζόμενος πλέον του ότι δεν μπόρεσε να εναρμονιστεί στα νέα δεδομένα της επιχείρησης, αρνήθηκε να απασχοληθεί σε άλλο τομέα από αυτό που κατείχε.
Ειδικότερα, η χαρτοβιομηχανία στο πλαίσιο της οικονομικοτεχνικής αναδιάρθρωσής της, προέβη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αλλά ο εν λόγω εργαζόμενος που κατείχε θέση Διευθυντή Αγορών, δεν εντάχθηκε. Όμως, ο Διευθυντής Αγορών κλήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο και του ανακοινώθηκε ότι δεν μπόρεσε να εναρμονιστεί στην νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εταιρεία και του πρότεινε να παραμείνει μεν στην εταιρεία με τις ίδιες αποδοχές αλλά σε άλλη θέση μέχρι να συνταξιοδοτηθεί σε 20 μήνες. Ο διευθυντής αρνήθηκε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ενώ η εταιρεία του κατέβαλε το ποσό της νόμιμης αποζημίωσης.
Ο Άρειος Πάγος (όπως και το Εφετείο) έκρινε ότι η απόλυση δεν ήταν καταχρηστική, αφού έγινε στο πλαίσιο της οικονομικοτεχνικής αναδιάρθρωσής της επιχείρησης και αφού απέρριψε εναλλακτικές λύσεις που του έγιναν από την εργοδοτική πλευρά, αλλά δεν δέχθηκε ούτε και την εθελουσία αποχώρησή του με πρόσθετη αποζημίωση.

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ΦΠΑ στους δικηγόρους

Προσφυγή κατά της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο δικηγόρος Αθηνών Παν. Γιαννόπουλος, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η σχετική εγκύκλιος και οι διατάξεις του σχετικού νόμου.
Ο προσφεύγων υποστηρίζει ότι η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές παροχές είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Σημειώνει ακόμη ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική διάταξη του νόμου, καθώς επιβάλλει ΦΠΑ στους ελεύθερους - μάχιμους δικηγόρους, ενώ στους έμμισθους εργαζόμενους με πάγια αντιμίσθια στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, Ο.Τ.Α., κ.λπ., δεν επιβάλλεται, παρά το γεγονός ότι παρέχουν το ίδιο έργο.
Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει ότι με την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές θίγεται το συνταγματικό δικαίωμα της δικαστικής προστασίας, καθώς η προσφυγή στην Δικαιοσύνη καθίσταται οικονομικά συμφέρουσα για τους οικονομικά εύρωστους και «σχεδόν απαγορευτική για τους οικονομικά αδυνάτους».

Δεκτό το αίτημα των Δικαστών για την απογραφή

Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα λυθεί το θέμα και θα υπάρξει ειδικό λήμμα στη φόρμα απογραφής με την κατηγορία δικαστικοί λειτουργοί, έδωσε στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλης.

Με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την απογραφή των δικαστικών λειτουργών, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά την προσθήκη του σχετικού λήμματος, αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα προτρέπει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απογραφή.

Να απογραφούμε, αλλά όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι, διευκρινίζουν οι δικαστικοί

Διευκρινίσεις για το θέμα της απογραφής των δικαστικών έδωσε μέσω του ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαρ.Αθανασίου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν αρνούνται την απογραφή, ωστόσο, ζητούν να απογραφούν για αυτό που πραγματικά είναι.

Ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι στη φόρμα που έχουν στη διάθεσή τους οι δικαστικοί λειτουργεί με την ένδειξη «εργασιακή σχέση», δεν υπάρχει η κατηγορία για κρατικούς λειτουργούς, στην οποία θα μΟ πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε ακόμα ότι οι δικαστικοί έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και αναμένουν εξελίξεις στην υπόθεση.

«Έως ότου μπει στην ειδική φόρμα η ένδειξη 'κρατικοί λειτουργοί' συνιστούμε στα μέλη μας να μην απογραφούν» δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας λίγο αργότερα στο Mega.

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Συγκέντρωση κατά του Ασφαλιστικού από εισαγγελείς και δικαστές την Τρίτη

Αθήνα
Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 13 Ιουλίου, στις 2 μ.μ. στο πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων), δικαστές και εισαγγελείς, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μάλιστα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συνιστά στα μέλη της να μην συμπληρώσουν το δελτίο απογραφής.

Όπως καταγγέλλουν τρεις δικαστικές ενώσεις με κοινή ανακοίνωσή τους, το ασφαλιστικό εντάσσει τους δικαστές στο ΙΚΑ, καταργούνται οι ασφαλιστικές δικλείδες της ανεξαρτησίας τους, επιδεινώνονται οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης στην χώρα μας (μη κάλυψη κενών οργανικών θέσεων δικαστικών και υπαλλήλων, κ.ά.) και οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν στέργουν σε διάλογο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δικαστικοί οφείλουν να προστατεύσουν τη συνταγματική τους θέση και την κοινωνική τους αποστολή.

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πέραν αυτής της ανακοίνωσης, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί τα μέλη της να μην συμπληρώσουν και να μην υποβάλουν το δελτίο απογραφής, όπως κάνει το πάσης φύσεως προσωπικό του Δημοσίου τομέα και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Τομέα.

Όπως αναφέρει η Ένωση, υπήρξαν αρκετές συναντήσεις για το ζήτημα της υποβολής του δελτίου απογραφής (ηλεκτρονικά) με το Υπουργείο Οικονομικών. Η Ένωση αναφέρει ακόμη ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή καταλαμβάνει μόνο το προσωπικό του Δημοσίου και δεν καταλαμβάνει φορείς των λειτουργιών του κράτους, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΔΕ, η απογραφή δεν καταλαμβάνει την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία κατά συνέπεια δεν καταλαμβάνει και τους δικαστές αφού είναι άμεσα όργανα του κράτους.

Παράλληλα, η ΈΔΕ υποστηρίζει ότι «πάσχει» η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή, καθώς δεν αναφέρει ποιος είναι ο σκοπός της. Τέλος, η Ένωση ζητάει την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Περιορίζονται οι προϋποθέσεις προφυλάκισης με διευκρινιστική εγκύκλιο του ΑΠ

Εγκύκλιο για την εφαρμογή του άρθρου 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά την προσωρινή κράτηση απέστειλε στις εισαγγελίες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στο θέμα της «γνωστής διαμονής στη χώρα».

Όπως αναφέρει ο εισαγγελέας του ΑΠ στην εγκύκλιό του, «εξειδικεύτηκαν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να διαταχθεί προσωρινή κράτηση, ενώ επεκτάθηκε η υποχρέωση για αξιολόγηση των σχετικών δικαιοδοτικών κρίσεων, έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της καταχρηστικής εφαρμογής του μέτρου».

Σχετικά με τη «γνωστή διαμονή στη χώρα» των εμπλεκομένων σε έννομες ενέργειες πολιτών σημειώνει:

«Ο νόμος χρησιμοποιεί τον όρο προκειμένου να προσδιορίσει ένα (σταθερό) κριτήριο για τη διάγνωση ή μη συνδρομής κινδύνου φυγής του κατηγορουμένου ως λόγου επιβολής της προσωρινής κρατήσεως.

» Ratio, της προβλέψεως είναι η εξασφάλιση της παρουσίας του κατηγορουμένου στην ποινική διαδικασία. Προς το σκοπό αυτό η διαμονή πρέπει αφενός να είναι γνωστή στις Αρχές, για να είναι δυνατός ο εντοπισμός του κατηγορουμένου, και αφετέρου να εμφανίζει κάποιου βαθμού σταθερότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η παρουσία του καθ' όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας.»

Ο κ. Τέντες σημειώνει ότι η σταθερότητα της κατοικίας συνιστά βασικό στοιχείο της διαβιώσεως του προσώπου σε ορισμένο τόπο υπό συνθήκες φυσιολογικές, και, συνακολούθως, αποτελεί αποτρεπτικό λόγο φυγής του.

H έλλειψη διαμονής συνιστά περίσταση στην οποία, εφόσον προκύπτει από τη συνδρομή της και σκοπός φυγής, μπορεί να στηριχθεί η επιβολή του μέτρου της προσωρινής κρατήσεως.

«Η συνδρομή ή μη του χαρακτηριστικού της σταθερότητας μπορεί να συναχθεί από περιστάσεις όπως η ύπαρξη μισθωτηρίου εγγράφου κατοικίας, η άσκηση εκ μέρους του κατηγορουμένου επαγγελματικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τόπο κ.λπ.

» Είναι αυτονόητο ότι οι ανακριτικές αρχές οφείλουν να ελέγχουν με τη δέουσα προσοχή τη συνδρομή των ανωτέρω στοιχείων της έννοιας της γνωστής διαμονής στη χώρα, προβαίνοντας σε έρευνα της βασιμότητας όχι μόνο της σχετικής δηλώσεως του κατηγορουμένου, αλλά και της σχετικής βεβαιώσεως της αρμόδιας αρχής» καταλήγει.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Νομοσχέδιο για τις εξετάσεις και τη διοίκηση της Εθνικής Σχολής Δικαστών

Νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης αλλάζει τον τρόπο επιλογής της διοίκησης στην Εθνική Σχολή Δικαστών καθώς και τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων.

Ως προς τους σπουδαστές της Σχολής, μειώνεται στο 30% η συμβολή της προφορικής εξέτασης στον τελικό βαθμό και, επιπλέον, μειώνεται η προσαύξηση της προαιρετικώς εξεταζόμενης β΄ ξένης γλώσσας, η οποία ανέρχεται πλέον στο 1/10.

Παράλληλα, καθιερώνεται προσαύξηση 3/10 και 5/10 για την κατοχή μεταπτυχιακού και αντίστοιχα διδακτορικού τίτλου σπουδών.

Ως προς τη διοίκηση, ο γενικός διευθυντής της Σχολής θα είναι πλέον πλήρους απασχόλησης, με τριετή θητεία, και θα διαμένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται η έδρα της Σχολής.

Επίσης, γενικός διευθυντής της Σχολής ορίζεται ανώτατος δικαστικός λειτουργός, προερχόμενος εκ περιτροπής από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ο οποίος όμως δεν μπορεί να ορίζεται πρόεδρος ή αντιπρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου.

Ως διευθυντής κατάρτισης θα επιλέγεται πρόεδρος Εφετών για μία μόνο τριετή θητεία, ενώ δημιουργείται θέση Συμβούλου Επιμόρφωσης, την οποία θα καταλαμβάνει πανεπιστημιακός.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Τους νέους αντιπροέδρους των ανώτατων δικαστηρίων επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο

Αθήνα
Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την κάλυψη των κενών θέσεων αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγησαν:

  • Αγγελική Θεοφιλοπούλου. Γεννήθηκε στον Πειραιά και έχει πτυχίο Νομικής. Διορίστηκε εισηγητής του ΣτΕ στις 25 Απριλίου 1977. Προήχθη στο βαθμό του Πρωτοδίκη το 1979. Το 1982 πήρε το βαθμό του Παρέδρου του ΣτΕ και το 1993 του Συμβούλου.
  • Αικατερίνη Συγγούνα. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική και μιλά Γαλλικά. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ανωτάτων σπουδών στο Διοικητικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού. Διορίστηκε εισηγητής του ΣτΕ στις 3 Αυγούστου του 1978. Προήχθη στο βαθμό του Πρωτοδίκη το 1980 και του Παρέδρου του ΣτΕ το 1983. Το 1995 πήρε το βαθμό του Συμβούλου.

Για τις τέσσερις θέσεις των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, επελέγησαν:

  • Ελισάβετ Μουγάκου-Μπρίλλη του Χαραλάμπους. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε νομικά και μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Χαλκίδας το 1971 και Πρωτοδίκης το 1974. Προήχθη στο βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών το 1985, το 1989 στο βαθμό του Εφέτη, πρόεδρος Εφετών το 2002 και Αρεοπαγίτης το 2004.
  • Ρένα Ασημακοπούλου, του Νικολάου. Γεννήθηκε στο Χατζή Πυλίας του νομού Μεσσηνίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε βοηθός Εισηγητού στις 11 Νοεμβρίου του 1969. Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθήνας το 1972 και το 1974 Πρωτοδίκης Μεσολογγίου. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών το 1985 και του Εφέτη το 1990. Το 2003 προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών και του Αρεοπαγίτη το 2005.
  • Χαράλαμπος Ζώης του Κωνσταντίνου. Γεννήθηκε στη Γαβαλού Μεσολογγίου το 1945. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλά Ιταλικά. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 11 Αυγούστου του 1973 και Πρωτοδίκης Καρδίτσας το 1975. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών το 1989 και του Εφέτη το 1992, στο βαθμό του προέδρου Εφετών το 2004 και το 2006 στο βαθμό του Αρεοπαγίτη.
  • Μιχαήλ Θεοχαρίδης του Γεωργίου. Γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1947. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και μιλά Αγγλικά. Διορίστηκε δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ΄ Τάξης Σαππών το 1973. Πάρεδρος Πρωτοδικείου Έβρου το 1974 και Πρωτοδίκης Ροδόπης το 1976. Προήχθη το 1989 στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών. Το 1993 Εφέτης, το 2004 προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 2006 Αρεοπαγίτης.
Για τη θέση του αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγη ο Ιωάννης Σαρμάς του Δημητρίου. Γεννήθηκε το 1957 στην Κω. Σπούδασε Νομικά, είναι κάτοχος διπλώματος Προκεχωρημένων Σπουδών Δημοσίου Δικαίου στη Γαλλία και Διδακτορικού στο Δίκαιο Οικονομίας και Κοινωνικών Επιστημών Παρισίων. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά. Διορίστηκε Δόκιμος Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1987 και το 1989 προήχθη σε Εισηγητή. Το 1993 προήχθη Πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και το 1998 Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τον Ιανουάριο του 2002 διορίστηκε δικαστής στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για τη θέση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επελέγη ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσιος Λασκαράτος του Γερασίμου. Ο κ. Λασκαράτος γεννήθηκε το 1950 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε στη Νομική. Διορίστηκε Δόκιμος Ειρηνοδίκης Δ΄ Τάξεως το 1977, Πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το 1978 και το 1993 Πρόεδρος Πρωτοδικών. Προήχθη σε Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 1995 και σε Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2000.

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Στο ΣτΕ προσφεύγουν για τις ταμειακές οι πωλητές λαϊκών αγορών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομοσπονδίες των πωλητών λαϊκών αγορών, καταγγέλλοντας ως αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση που τους έδινε διορία μέχρι τέλη Ιουνίου για την προμήθεια ταμειακών μηχανών. Υποστηρίζουν ότι η προθεσμία είναι «νομικό οξύμωρο», καθώς η χρήση των ταμειακών δεν ξεκινά πριν από τον Οκτώβριο.

Οι παραγωγοί και οι υπόλοιποι προσφεύγοντες στο ΣτΕ υποστηρίζουν ακόμα ότι η έκδοση της απόφασης συνιστά του υπουργείου Οικονομίας συνιστά κατάχρηση εξουσίας και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.

Την προσφυγή κατέθεσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων-Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, καθώς και 23 αγρότες-παραγωγοί λαϊκών αγορών.

Η από 18/5/2010 απόφαση του υπουργού Οικονομικών έδινε στους πωλητές προθεσμία μέχρι 30/6/2010 για την παραγγελία εγκεκριμένων ταμειακών μηχανών τις οποίες υποχρεωτικά θα χρησιμοποιήσουν από την 1η Οκτωβρίου 2010. Με την ίδια υπουργική απόφαση εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης φορολογικών βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά κατάχρηση εξουσίας, καθώς εξυπηρετεί ιδιωτικά και όχι δημόσια συμφέροντα: Επικαλούνται έγγραφό του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, με την οποία ο σύνδεσμος επικαλείται αδυναμία άμεσου εφοδιασμού των λαϊκών αγορών με φορητές ταμειακές μηχανές.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...